Emperyalizmi Kiralamak


Emperyalizm

Emperyalizm; herkes karşı, hatta emperyalizm nediri bilmeyen bile karşı. Tamam da paşam nedir bu emperyalizm neden kötü bir şey beraber bakalım.

Emperyalizmi doğru anlamak için öncelikle kapitalizm nedir onu bilmek gerekir.

Kapitalizm nedir ?

Kapital yani Türkçesi anapara -izm yani -cilik ekinin birleşmesi ile ortaya çıkmış kelime yani anaparacılık. Kapitalizm üretim araçlarının özel mülkiyetine ve bunların kâr amacıyla işletilmesine dayanan bir ekonomik sistemdir. Serbest piyasa ekonomisi diye adlandırılır.
Yani para kimde ise onun doğru olduğu anlayış. Haklı haksız ayırt etmeden kim zenginse doğruyu ona uydurmaktır.

Emperyalizm Nedir ?

Emperyalizm veya yayılmacılık ise bir devletin veya ulusun başka devlet veya uluslar üzerinde kendi çıkarları doğrultusunda etkide bulunmaya çalışmasıdır. Etkileyen devlet, etkilenen devletin kaynaklarından "yararlanma" hakkına sahiptir. Kısaca emperyalizme sömürgecilik anlayışı diyebiliriz.
Zaten tanımından bile emperyalizmin kötü bir şey olduğu ortada.

Modern Emperyalizm Nedir ?

Modern emperyalizm ise bir devletin, kendi sınırları dışında yaşayan başka halklar üzerinde onların rızası olmaksızın denetim kurmayı gaye edinen politikadır.

Demek ki emperyalizmin silahla yapılmayan evrimleşmiş sömürgecilik anlayışınada modern emperyalizm deniyormuş.

Buraya kadar tanımları yaptık. Tamam da emperyalizm nasıl kiralanır ona bakalım.


Emperyalizmi Kiralamak

Eski zamanlarda bir ülke başka bir ülkeye savaş açtığında oranın topraklarına ya adalet götürür (Bakınız Osmanlı İmparatorluğu) yada kölelik götürürdü (Bakınız Avrupa sömürgeciliği). Bu anlayış Dünyanın her yerinin keşfedilmesi ve sömürülen yerlerdeki insanların başkaldırıları, sosyalizm, özgürlük ve milliyetçilik anlayışlarının yayılması ile sömüren kesime zarar olarak geri dönmeye başladı. Köle diye kullanılan kişilerin bir zaman sonra özgürlüğüne kavuşup daha sonra eşit haklara sahip olması geçmişin efendilerinin güç kaybına neden oldu. İkinci dünya savaşının sona ermesi ile birlikte yeni dünya düzeninde bu döngüyü istemeyenler modern emperyalizm ve bunun doğrultusunda modern kölelik anlayışına geçtiler.



Modern emperyalizm bir ülkeye topla tüfekle savaş açmak yerine ülkenin kaynaklarını kontrol altında tut yeter felsefesi ile hareket etti. Mesela bir ülkenin temiz su kaynaklarını satın al, medyasını, bankalarını satın al, telekomünikasyonunu satın al, maden işletmelerini, üretim yapan fabrikalarını, liman işletmelerini vs. vs. satın al hatta sen uzakta dur kuklalarına satın aldır ki bir sorun olursa kuklalar gitsin, başka kuklalar gelsin ama sen hep tepe ol. Siyasi partilerin kuruluşlarına yardım et, iktidar muhalefet demeden parti giderlerini karşıla. Devlete ait ne kadar işletme, fabrika vs. varsa riyakatın gücünü kullan onları zarar ettir, sora yok pahasına al. Sonra bırak devleti kim yönetirse yönetsin sonuçta her şey senin olduğundan halkta senin beyaz yakalın, işçin kısaca sana çalışan biri olsun, yani kısaca modern kölen olsun. Ohh miss dertlerle başkası boğuşsun sen hep kaymağı ye.

Yeter mi tabiki modern emperyalizme yetmez en kılcal damara kadar sahip olmalısın, ne yapmalısın ilk önce karşı ülkelerin eğitim sistemi ile sürekli oynamalısın bu altın kural. Yavaş ama çok yavaş ahlaki değerleri yozlaştırmalısın, nüfusu artır ki çoğalan şeyin değeri azalsın, köylüyü fakirleştir oda senin çalışanın olsun, sonrada beyin göçünü yaptın mı, o ülke oldu sana bilgisayar oyunundaki sanal bir karakter. Bundan sonra istediğini kolayca yap, oyun gibi oyna.

Yetti mi tabiki modern emperyalizme yetmez daha da derinlere inmelisin son kullanıcın sahip olmasını değil, kiracı olmasını sağlamalısın. Çeşme suyu içilmesin şise su al, Office programını bir kere satın alıp ömür boyu kullanmak olurmu al 365'i yıllık kirala, adobe satılan sürümünü kaldır kiralık sürümünü mecbur tut, televizyon izleme onun yerine sana aylık abonelikle dizi paketi verelim, spor müsabakalarını mı izleyeceksin öyle beleşe yok aylık abone ol, yazlık satın alma onun yerine her sene başka yerde tatil yap yada 10 günlük devremülk kirala, araba satın alma kirala her sene yeni modeline bin, elektrik sayacını satın alma aylık fatura yansıtalım, mobil oyun alıp her  aşamasını oynama arada sana paket satalım oyunu kolay oyna, telefon abonesi ol her sene yeni modelini kullan....sen sürekli bana kira öde, ne devlet nede kişiler hiç bir şey sahibi olmasın.

Yeter mi modern emperyalizme hiç bir şey yetmez. Sen sadece kiracı olursan, senden arkaya sadece kira borcu kalır, kaç sene yaşayacaksın yüz mü sorun değil sonunda bittiğinde arkandaki nesile modern köleliği devretmelisin.

Yeter mi modern emperyalizme hiç bir şey yetmez. Millete çaresizliği kabul ettirmelisin aynı devasa fillerin ayağındaki incecik zincirler gibi kişiye riyakat gerçeği ile duvarlar örmelisin. Toplumların yapısına göre din, milliyetçilik, tarih, spor vs. etmenlerini kullanarak emperyalizmin menfaatine yöneltecek ve halkı sanki kendi istiyormuşcasına, sanki kendi iyiliğine olacakmış gibi yansıtacak fedailer bul. Renkli medya karaktersizlerini ön plana çıkar. Torpilin olmadan işe giremezsin, adamın olmadan iş bitiremezsin, rüşvet vermeden ihale alamazsını kabullendirdinmi karşı çıkacak halkı önceden engellemiş ve bir sonraki adımını daha rahat atmanı sağlarsın.

"Elini vicdanına koyupda söyle,
Bu hayat ne kadar sürecek böyle."


Yeter mi modern emperyalizme hiç bir şey yetmez. ..


Yorumlar

  1. Yorumsuzum ama yorumum var teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. bu konuda yaz yaz bitmez :( yeter mi maalesef :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet . En azından bazı şeyleri bilip hayata artı katmak faydasının olacağı düşüncesindeyiz.

      Sil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺