Altın Oran Nedir ? Ne İşe Yarar ?

Altın Oran Nedir ?

Altın oran, matematik ve sanatta, bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen, uyum açısından en yetkin boyutları verdiği söylenen geometrik ve sayısal bir oran bağıntısıdır.

Yani basitçe örneklendirmek gerekirse bir insanın algısına uyumlu olan en-boy oranıdır.

Altın Oran; 1,618033988749894...'tür. Bu oranın kısaca gösterimi: 1+√ 5/2 olur. Altın Oranın ifade edilmesi için kullanılan sembol, Fi yani Φ 'dir.

Fibonacci Dizisi Nedir ?

Fibonacci dizisi sayıları 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, 6765, 10946, … vb. şeklinde devam eder. Bu sayılar bir önceki sayı ile oranlandığında altın oran ortaya çıkar ve her sayı kendisinden önce gelen iki sayının toplamıdır. Bu durumda genel olarak n'inci Fibonacci sayısı F(n) şu şekilde ifade edilir.

Tamamda paşam bu bizim ne işimize yarayacak ?

Mesela bir firmada yönetici oldunuz ve sunum hazırlamanız gerekiyor, yada bir logo tasarlamanız lazım, veya bir firmada ambalaj yapmanız gerekiyor... Örneğin bir logo tasarlıyorsanız en boy oranlarını bu altın orana göre tasarlarsanız insanların logoyu kabullenmeleri daha kolay oluyor ve yeni gördüğü ürünün kalitesine güveni daha çok oluyor. Tabi bunu ben demiyorum binlerce kişi üzerinde yapılan araştırmalar söylüyor.

Örneğin iki adet süt kutusu ikisinin de fiyatı dahil her şeyi aynı. Tek fark birisi kare formuna yakınken diğeri altın oran dikdörtgeninde, yanyana durduğunda (WebKenti.Net) insanların altın oranlı kutuyu daha çok aldıkları ortaya çıkmış ve benzer deneyler bir çok kez bir çok farklı üründe tekrarlanmış ve hepsinde yaklaşık aynı sonuçları vermiş.

Yani matematik bilen bir yönetici başarılı olurken diğeri farkı anlayamamış bile . Şimdi anladınız mı dünya devi şirketlerin yönetici seçerken neden sayısalcıları daha çok tercih ettiklerini :)

İşte matematik günlük hayatta hiç ummadığınız yerde bile başarıya ulaşmada yardımcı olmasına güzel bir örnek.

Dip not: Tamam bende öğrendim altın oranı matematik bilmekle ,sayısal okumakla ne alakası var diyenler için olay sadece altın oranı bilip uygulamak değil, olay aslında olasılık algılama yeteneğinin yüksek olmasında. Yoksa altın oran gibi binlerce oran ve matematik kuralı var. Kimi zaman fi, kimi zaman pi, kimi zaman limit kimi zaman standart sapma lazım olur hayatta önemli olan onu kendi faydana nasıl kullanıp ilerisi için doğru kararlar alacağında gizlidir.. Yoksa dört işlemi hızlı yaptın diye olasılık algılamanda iyi olacak diye bir kaide yok.


Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Yorumlar

  1. Çok güzel bir konu işlemişsin lakin üslubun hoş değil, öğretmenlerine sarf ettiğin söz ile "aptallara dipnot" bunlar güzel kelimeler değil. UYARMAK HADDİME DE DEĞİL fakat güzel okurken üzüntü duydum, lütfen sayfanı düzenler isen daha çok okuyucu çekersin. Sadece dostça bir bir tavsiye...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katkılarınız için teşekkürler. Öğretmenlere yada mesleğe sözüm yok (o bölümü dikkatlice okuyunuz), biz ne olduysak sayelerinde olduk 2 tanesi hariç (Bu arada bizlerde öğretmenlik yapıyoruz hemde olabilecek en üst düzeyde). Uslup konusunda haklısınız lakin burası kişisel bir blog , ve bu işi para kazanmak için yapmıyoruz , yani 10 yıldır kimse gelmiyor diye ne bir sanal hit almaya nede botlara ihtiyaç duymadık. Önceki yazılarımızı okursanız APTAL ve CAHİL ne demek niye dünyayı bu kadar çekilmez yapıyorlar fikrimizi daha net anlayabilirsiniz.
      Son olarak söyledikleriniz bence sonuna kadar doğru lakin yaşamı zorlaştıran kişi veya kişileride bir laf çakmadan gitmek içimize sinmiyor.

      Sil
    2. Bir de son olarak , keşke herkes sizin gibi doğru yola ışık tutsa. Belki daha güzel bir yer olur bu vefasız dünya. Çok teşekkürler Şimşir.

      Sil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺