Bilimsel Gelişmeler Ne İşe Yarar ?



Bu Benim Ne işime Yarayacak ?


Çevremizdeki aptallardan (olasılık algılaması düşük insan) oldukça sık duyduğumuz, özeliklede bilimsel gelişmelerdeki uzak geleceği yada günlük hayatı etkilemeyeceği düşünülen buluş veya araştırmaların kıymetini anlamayanların mazereti olan " Bu benim / bizim ne işimize yaracak " anırmasını kalemimiz döndüğünce açıklamaya çalışalım.
Öncelikle sorulması gereken soru , bu gibi çok uzak işe yaramaz görünen şeylere ülkeler yada devasa şirketler neden astronomik paralar öder ki ? Yoksa aptal olan onlar değil mi ?

Bu konuya en anlaşılır örnek; Ay'a bu Amerikalılar gitti de ne oldu ?  Amerika 1969 yılında aya ayak bastı. Bir kaç örnek taş getirip dünyaya döndü. Tamamda bu adamlar üç beş taş için mi oraya gitti. Yada sırf soğuk savaş etkisi için mi milyarlarca dolar harcadı. Tabi ki hayır. Önemli olan aya gitmek değil , aya giderken öğrendikleri ve bunları hayatın bir parçası yapmaları dolayısıyla bundan para kazanıp teknolojiden geri kalanlara ülkelere bunlara satıp yöneten olmaya devam etmeleri. Mesela aya gitmek için bulunan W40, teflon, airjel, vizkos gibi binlerce bilinen buluşun yanında hiç aklına gelmeyecek pimapenlerin plastiğinden açma kapama koluna kadar bir çok şey çok 20-30 yıl içinde hayatın bir parçası ve sıradan şeyler oldu. Peki ya asıl kazanç ? Ay ile haberleşmek için uzaya gönderilen uydular için geliştirilen teknolojiler sayesinde bu günkü interneti kurup geliştiren amerikaya tüm dünya keyfinden mi saniye başına milyarlarca dolar para ödüyor.
Tamamda paşam bu gelişmeyi biz yapsaydık da tüm dünya bize para ödeseydi iyi olmazmıydı.

Bir farkı örnekte matematikten verelim. En büyük asal sayı bulundu. Aptal bir insan bununla uğraşmayı saçma bulur. Bazı işlemlerde şifreleme için özel algoritmalar bulunur ve bazı çakışmalar olmasın diye asal sayılar seçilir. Bu sayı ne kadar büyük olursa şifreleme dolayısıyla güvenliği  okadar sağlam olur. Ayrıca bazı metallerin karışım oranlarında bu sayı ne kadar büyük olursa alışım oranı o kadar ince hassaslıkla ayarlanabilinir dolayısıyla hatalı ürün çıkma oranı  bu ölçüde düşer. Sonrada bu aptal bir yıl para biriktirip , adamların geliştirdiği bu asal sayı ile güvenliği sağlanmış ve bu asal sayı ile metal alışım oranı ayarlanmış telefonu alır. Sonrada bu bizim ne işimize yara ki diye o telefonda kendinden daha aptal birine akıl verir.

Bilim adamı yada konunun uzmanı  olmasanızda, bir bilimsel gelişme varsa , ne olduğunu anlamasak bile hakikati anlamak için bunun önemli bir şey olduğunun farkında olmak gerekir. Teknoloji son yüz yılda artık aritmetik değil geometrik artış yaptığından bu gibi keşiflerin son kullanıcıya ulaşması hızlandı. Eskiden yüz yıl beklenen gelişmeler şimdi on yılda evimize girer oldu. Bu farkındalığı olan toplumlar alım gücü yükseldiğinden refah içinde yaşarken diğerleri , neyse diğerlerini boş verin.

Yorumlar

  1. Geleceği düşünmek en akıllı yatırımdır bu her konuda böyle
    Güzel makale için editöre tesekkurler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺