Blogger Kapanır mı ?

Google Blogger'i Kapatacak mı ?


Teknolojinin özellikle internetin çok hızlı bir şekilde ilerlemesi ve Blogger'in sahibi Google'nin G+, feed, code gibi sürekli bir şeyleri kapatması yada sonlandırması özellikle Tumblr 'nin Wordpress'e satışından sonraki diğer blog altyapılarının da maziye gidiyor olması Blogcularda acaba Blogger de kapanır mı  endişesi oluşturabiliyor.

Öncelikle şu ünlü sözü hatırlayalım "Bâki olan sadece dağlardır." Tabi ki en büyük imparatorlukların bile bir sonu vardır. Ancak bu düzen her yerde geçerlidir ve sağlam yapılar diğerlerine göre daha uzun süre ayakta kalırlar.

Google Kullanıcı Sözleşmesi


Google Gizlilik ve Şartlar başlığında Kullanıcı Sözleşmesin de ilgili alana bakacak olursak

"

Hizmetlerimizin Değiştirilmesi ve Kaldırılması

Hizmetlerimizi düzenli olarak değiştiriyor ve geliştiriyoruz. Hizmetlere işlevler ve özellikler ekleyebilir, mevcut işlevleri ve özellikleri kaldırabilir ve bir Hizmeti tamamen askıya alabilir veya durdurabiliriz.

Google ayrıca, istediği zaman Hizmetleri size sunmayı durdurabilir veya Hizmetlerimizi kullanmanızla ilgili yeni kısıtlamalar ekleyebilir ya da oluşturabilir.

Verilerinizin sahibinin siz olduğunuza inanırız ve bu verilere erişiminizi korumak bizim için önemlidir. Bir Hizmeti vermeyi durduracak olursak, makul bir şekilde mümkün olduğunda, kullanıcılarımıza uygun bir süre öncesinden uyarı gönderir ve kendilerine ait bilgileri söz konusu Hizmetten alabilmeleri için fırsat tanırız.

Eğer isterseniz, her ne kadar ayrılmanız bizi üzecek olsa da, hizmetlerimizi kullanmayı dilediğiniz zaman bırakabilirsiniz.

"

Açıklamayı buluruz.


Blogger Gelecekte Ne Olur ?

Şimdi bu "uygun bir süre öncesinden uyarı gönderir" kısmını yorumlayalım.
Blogger, Gmail, Drive, Cloud, YouTube gibi bilgi depolanan servisler için bu süre net bir şekilde belirtilmemiş olsa da, Gmail'in şirketler için olan sürümünde ki kullanıcı sözleşmesinde "5 yıldan az olmamak üzere kullanıcı bilgisine sunulacaktır ve kullanıcı istemediği sürece silinmeyecektir" ibaresini kabul edebiliriz. Yani kısaca Google bu servisleri kapatıyorum demez ama dese bile en az 5 yıl zaman tanıyacağını anlayabiliriz.

Google'nin sahibi olan Alphabet şirketinin en büyük gelir kalemi olan arama motoru yani Google'dir.
Google size ne veriyor da para kazanıyor ? Sadece bilgi. Bilgi verip reklam gösteriyor vs. Bu bilgi internet siteleri içeriğinden geliyor . Dolayısıyla kendisine içerik sağlayan ve tüm kontrolü elinde olan dünyanın en büyük blog altyapısını kapatması kadar mantıksız bir işi yapmazlar. Ayrıca Blogger altyapılı bloglarda da Adsense reklamları var ve ondanda para kazanıyorlar. Bazı Blogger altyapısı kullanan kurumsal siteler mevcut ve bu siteler Adwords kullanıp direk Google'ye para veriyorlar. Kısaca Google altın yumurtlayan tavuklarını kesecek kadar aptal değildir.

Ayrıca Google domain ve hosting hizmetleri de sağlamaktadır. Dileyen Blogger kullanıcıları bu hizmetten faydalanabilmektedir. Yani parasını verdiğiniz sürece kimse kafasına göre satın aldığınız bir şeyi pat diye kapatamaz. Ayrıca Google borsaya açık bir şirkettir. Yani paranın olduğu bir yerde kafasına göre hareket edemez ve hisselerini düşürecek hamlelerde bulunmaz.

Gelelim internetin çalışmasını sağlayan kodlara. Blogger ve Google, HTML alt yapısı üzerine kurulur. WordPress ise PHP dilini kullanır. Bunun dışında bir çok kod lisanı olsada şuan web'in %98'i bu iki dilde karşımıza çıkmaktadır. Google gün gelip XP, Vista, Java, Flash gibi dilleri desteklemeyi bıraktığı gibi (Bırakacağını açıklamasından itibaren en az 5 yıl mevcut yapıları destek vermeyi sürdürmüştür.) Zamanı geldiğinde PHP dilinide bırakacaktır. Çünkü 1985 de karşımıza çıkan PHP kodcu tabiri ile yamalanmaktan şişmiş ve her yeri güvenlik açıkları ile doludur. Ama web de PHP altyapısında o kadar çok site mevcut ki bunun kısa vade de olacağını sanmam. Zaten WP de HTML altyapısında ki Tumblr'yi uzun vadeli yatırım olarak alması bu gidişatı ve satın almayı daha anlaşılır yapmıştır. Yani tahminlerimiz doğru çıkarsa Blogger (HTML), WordPress (PHP) den daha uzun ömürlü olacaktır. Tabi ki şimdiden web 2.0 konuşulmakta yeni düzen için çalışmalar olmaktadır ama bu uzun vade de gerçekleşecek gelişmelerdir.


Blogger Ücretli Olur mu ?

Bu söylenti yılda bir çıkar. Google bu konu ilgili hiç bir açıklama yapmamış olsa da 2007 yılında Blog.com'u satın alma söylentileri çıktığında, acaba plus bir seçenek mi söylentileri çıkmıştı. Google Blogger'in yoluna devam edeceğini açıklamıştı. Sonrasında Google'nin işletmeler ile ilgili çözümleri 2008 yılında Google Sites olarak karşımıza çıktı. Aslında alt yapı tamamen Blogger :) ile aynı . Yani Blogger kullanırsanız kolaylıkla Google Sites de kullanabilirsiniz.
Birde Blogger'in Google'ye maliyetine bakalım. Google sunucularında en fazla yeri YouTube videoları kaplıyor. Blogger ise sadece yazı ve resim içeriyor ki resimlerde Google Drive da tutuluyor. Yani Google için Blogger gideri devede kulak tüyü.


Blogger Erişime Kapatılır mı ?

Tr de 2 kez Blogger erişime kapatıldı. Tabiki her zaman ki gibi cahiller ve renkli medya olayı bilmeden Google yasaklandı gibi yaygara çıkardılar. Olayın aslı o zaman daha BTK yok. Sakıncalı yayın yapan .blogspot.com adresli bir site erişime engellemek için tüm .blogspot'ları kapatınca saçma bir durum oluştu. İşi ehline vermezsen böyle olur. Yani adamlar .com yada .net gibi direk uzantıyı yasakladı, Blogger'i değil. Neyse olay kısa zamanda anlaşıldı sorun çözüldü. Ayrıca özel domain kullananlar bu olaydan etkilenmedi. Varsayalım oldu. Site yedeğini alır başka platforma taşırsın. Son kullanıcı için çokta dert edinecek bir şey değil.

Sonuç :

Google, kısa ve orta vade de Blogger hizmetine devam edecektir.




Yorumlar

  1. Güzel ve açıklayıcı bir konu olmuş, Alıntı ile bu sözünüze katılıyorum, " Google altın yumurtlayan tavuklarını kesecek kadar aptal değildir. "

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz. Aslında aklın yolu bir. Kimse para gelen yeri kapatmaz.

      Sil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺