Blogger'dan Wordpress'e Geçmek

Blogger'dan Wordpress'e Geçmek Mantıklı mı ?

İnternette iki büyük site alt yapısını karşılaştıran binlerce yazı bulabilirsiniz. Yok şu artıları var, şu eksikleri var vs. vs. Size en baştan şunu söyleyeyim bu yazıların çoğu hatta neredeyse hepsi kodlamadan anlamayanların yada sadece bir tek platformu bilip diğeri hakkında bilgi birikimi olmayanların yazdığı içi boş kalabalıktan başka bir şey değiller. Tabi birde menfaati olup bilinçli şekilde manipüle clickbait içerikler paylaşan sanal çakallar da var.

Kısacası sıradan ziyaretçi yani son kullanıcı açısından bakıldığında; site altyapısının ne olduğunun hiç bir önemi yoktur. Hatta çoğu internet kullanıcısı webmaster terminolojisini hiç bilmemektedir, dahası bilmekte zorunda değildir. İnternet ziyaretçisi için asıl önemli olan içerik kalitesi yani aradığını kolayca bulabilmesi ve kolaylıkla kullanabileceği bir site tasarımıdır.

Aslına bakarsanız kodlama biliyorsanız tüm platformda dış görünüş olarak hiç bir fark olmadan herhangi bir altyapıyı aynı ambalajla kaplayabilirsiniz. Aynı özellikleri site içine entegre edebilirsiniz. İçerik de sizin kaleminizin kabiliyetine bağlıdır (içerik kraldır). Ziyaretçi açısından da gerisi ilgilendirmeyen konulardır. Arama motorları açısından ise belirtilen çerçevede ki düzgün olan her platform için aynı şekilde tepki gösterirler.

İki platformuda 10 yılın üzerinde sürelerde aktif olarak kullanmaktayız. WP ve B dışında yaygınlaşan bütün platformları da test etmek ve öğrenmek için mümkün olduğunca denemekteyiz. Baştan belirteyim bütün hepsinin kendi içinde artıları ve eksileri vardır.

B'den WP'se geçenlerin büyük çoğunluğu tema yani dış görünüş için geçmektedirler. Bu konuda Blogger'in eksikliğini kabul etmek gerekir. Çünkü herkes kodlama bilmek ve kendi temasını yazmak zorunda değildir. WP için tema kodu yazanlar neden B için yazmıyorlar diye düşündüğümüzde iki temel sonuç çıkmaktadır. Bunlardan birincisi WP kullananların tema için B kullanıcılarına oranla daha fazla para harcamaları. İkinci neden ise Google'nin bu konuda güvenliğe önem vermesi yani WP de kodların içine kafanıza göre sanal çakallıklar yapıp dış linkler, blockchain kodları gibi şeyleri daha kolay yerleştirebilirsiniz ama Blogger kullanıcıyı korumak için bunu direk yapmanıza izin vermez.

B'den WP'se geçenlerin ikinci sebebi ise site trafiğinin artması beklentisidir. Bütün blog yazarları sitelerinin daha fazla ziyaretçi almasını ister lakin bu B yada WP ile alakalı bir durum değil, içerik kalitesi ve arama motoru optimizasyonu yani seo ile ilgilidir. Size buradan konuyu dağıtmadan bir tiyo vereyim. Google amca sıralama algoritmasında bir açık bulana binlerce dolar, o açığın nasıl kapatılacağını bulana onbinlerce dolar para veriyor. Yani 100 TL'ye sizi Google de üste çıkarıyoruz diye ortalıkta dolaşanlara madem Google de bir açık keşfettin yüz lira, yüz lira toplayacağım diye uğraşcağına neden Google'den binlerce dolar almıyorsun diye sorabilirsiniz. Seo hakkında zaten Google şunları yap, şunları yapma diye makalelerinde söylüyor. Düzenli olarak bu yayınları takip ederseniz sizde bir zaman sonra bu konuda uzmanlaşırsınız.
Konumuza geri dönelim. Bizde herkes gibi altyapı farkını merak edip denedik WP, B, T, J, GS platformlarında onlarca aynı yazıyı aynı anda yayına verip sıralamaya baktık. Sonuç mu ? Sonuç karma karışık çıkmasına rağmen 3 ay sonra çoğunlukla B yayınlarının diğerlerin üstünde çıktığını fark ettik. WP de yüksek oranda ilk sırada yer aldığı yayınlarda vardı. Sonra dedik ki şu üstündür diyecek kadar bir fark yok hepsi aynı.

Size tavsiyem yukarıda yazdıklarımıza yada başka sitelerin her söylediğine kayıtsızca inanıp hareket etmeyin. Sizde deneyin ve kendiniz öğrenin.


Blogger'dan Wordpress'e Geçen Bloglar Neden Kısa Ömürlü Oluyor

Bu yazımızda sadece blog yazarlığı açısından Blogger altyapısından Wordpress altyapısına taşınanların büyük çoğunluğunun sitelerinin neden kısa ömürlü olduğuna değineceğimizi belirtelim. Zorunluluk arz eden değişikliklerin her biri kendi içerisinde farklılıklar olabileceğinin farkında olduğumuzdan bu ayrı bir yazının konusu olacağının da bilincindeyiz.

Konumuza geri dönecek olursak, Neden B dan WP se geçen bloglar kısa zaman sonra kapanıyor ?

1.) Hosting

Host yada barınma; Blogger da ücretsiz ve Google altyapısını kullandığı için zamanının en iyisi. WP 'se geçtiğinizde iyi bir host sağlam miktarda ücret ayırmanız gerekir. Zaten günümüzde yazılı içeriğin reklamlardan kazandığı paralar malum. Dolayısıyla gelir gider dengesi mantıksızdır. Ucuz hosting'in de derdi bitmez. Eskiden çook kötülerdi yine günümüzde hosting hizmetleri biraz düzelse de ucuz etin yahnisi bıktırır. Hadi oldu siteniz büyüdü trafiğiniz artmaya başladı ve kazanç da sağlamaya başladı, bu seferde hosting yetersiz kalır bir üst hizmete geçmek gerekir ama yine para işi çözer ama bu sefer de gideriniz katlanır.

2.) Güvenlik

Blogger de güvenliği Google sağladığı için şifrenizi kaptırmadığınız müddetçe kafanız rahattır. WP de bu işlerden anlasanız iyi olur. WP PHP dilini kullanır ve 1995 den beri yamalanmaktan artık her yeri güvenlik açıkları ile dolu bir platformdur. Kısa zamanda olacağını sanmam ama gün gelip Google aynı Java ve Flash gibi PHP yide desteklemiyorum diyebilir.

3.) Güncelleme

Blogger da çoğu güncelleme arka planda otomatik gerçekleşir. Hatta Google yayınlarını takip etmeyen bir çok kullanıcı Blogger'e güncelleme hiç gelmiyor sanır. WP de bu işleri manuel yapmanız ve olası çakışma yada veri kayıplarında sorunu çözecek kadar bilgili olmanız gerekir.

4.) SEO

Aslında bu konu karışık çünkü iki platformda da canbazlık yapabilirsiniz ama WP de baltayı taşa vurmanız kolaydır. Çünkü bu işlere para harcayan WP kullanıcısı çok olduğundan, bundan faydalanmak isteyen sanal çakallarda çoktur. Yani Blogger den WP'e geçtim ziyaretçi sayım fırlayacak, Google de hep bir numara çıkacağım diye düşünmeyin.

5.) Kapasite

Blogger de kapasite olayı yoktur diyebiliriz. Çünkü Google servisleri bir sitenin alabileceği yükü kolaylıkla karşılar. WP de her yük ekstra maliyet getirir.

6.) Yedek Almak

WP de yedekleme için dosya boyutu yüksek olduğunda genelde birde yedekleme işlemine para vermek istenmediğinden lokal olarak pc de yedek tutulur. Buda bilgisayarın bir sorunla karşılaştığında yedeğin gitmesi ve önlem alınmamışsa siteninde sorunla karşılaştığında yedeksiz kalmasına neden olabilmektedir. Blogger de yedek aldığınız dosyayı mail olarak kendinize atmanız yeter. Kolayca yedekten geri yüklersiniz.

7.) Donanım Gücü

WP de site içeriği oluşturmak için güçlü bir bilgisayar ve hızlı bir bağlantı avantajlıdır. B da ise bu işleri Google süper bilgisayarlarına yaptırdığınız için cep telefonundan bile içerik oluşturabilirsiniz.

8.) Ziyaretçi Sayısı

Platform değiştirerek ziyaretçi yada görüntüleme sayısının artmasını beklemek acemi kullanıcıların düştüğü bir hatadır. Genelde site kurulumunu başkasına yaptıranların, yayınların görüntüleme sayısı ile kıyaslama yaparlar. Zaten bunun farkında olanalar da konu görüntüleme sayacı koduna bir çarpan yada katsayı eklerler. Dolayısı ile herhangi bir sitede analitik servisi kullanmayanlar bu tuzağa düşüp yazdıklarının öncekinden daha fazla kişiye ulaştığını sanırlar. Bu ve benzeri yöntemler B veya Wp de kolayca uygulansada seo açısından istenmeyen bir durumdur.


Sonuç :

Bir yıl bitip de iş cüzdanın gücüne kaldı mı. Bloger de ücretsiz kullandığı özelliklere WP her yıl para verildiğini anlayanlar eğer beklentileri gerçekleşmemişse ki büyük çoğunluğunun böyle olduğunu görmekteyiz sonuç kısa ömürlü bir site olarak karşımıza çıkmaktadır. İstisnalar mutlaka olacaktır ama zaten geliri olmayan bir site ise blogculuk bir zaman sonra sadece gideri olan bir  hobi olur, aradan zaman geçtikçe hobiye ayıracak imkan ve zaman azalırsa ziyaretçi de azalır. Dolayısıyla hobi tat vermez ve sitede kısa zaman sonra kapanır.

Her şeye rağmen ister WP ister Blogger altyapısını kullansın , gelir elde etsin yada blogculuğu sadece hobi olarak yapsın yinede blog tutmaya devam edenler olacaktır. Böyle blogcuların kıymetini bilin. 

WordPress vs Blogger : https://www.webkenti.net/2021/04/blogger-wordpress-karslastrmas.html


Sağlıcakla kalın.

Yorumlar

  1. Adsız14.9.19

    👍🏽👏🏻👏👍

    YanıtlaSil
  2. ilk defa bloggerın avantajlarını yazan birini gördüm . iyice kafam karıştı :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://www.webkenti.net/2021/02/online-seo-ve-webmaster-siteleri.html

      olay aslında basit ama uzun. Yukarıdaki makaleyi okuyun. İki platformda da site açıp 1 yıl sonra karşılaştırıp, kararınızı verin. Böylece en doğru seçimi yapmış olursunuz.

      Sil
    2. teşekkür ederim hocamm

      Sil
  3. Adsız26.1.23

    Güzel yazı için teşekkürler,

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺