De Facto Nedir ?

De Facto (DeFakto) Nedir ?

Latince kökenli "De Facto" deyim olarak "Fiilî olarak" anlamında kullanılmış. Kök olarak "De" "itibaren" kelimesine karşılık gelsede bir şeyin tersini de ifade eder. Örneğin namağlup kelimesindeki "na" sözcüğü gibi başına geldiği kelimenin anlamının zıttını belirtir. "Facto" ise "tamam" anlamına gelen kelimedir. Yani kelime olarak "De Facto" "NaTamam" yada "Tamam olmayan, eksik olan" olarak Türkçe'ye çevirebiliriz.

Tabi ki bir lisandan başka bir lisana çeviri bu şekilde yapılmaz. Önemli olan taşıdığı manayı çevirmektir. "De Facto" taşıdığı mana olarak çevirisini yapacak olursak "Gerçekte Olan" anlamındadır.

De Facto (Gerçekte Olan) Nedir ?

"Bir şey neyse o'dur, o şey hakkında söylenenler değil."

Hakikatı yani gerçeği bilmek isteyenler için önemli bir kavram olan De Facto, herkes aynı şeyi bile söylese olayın gerçeği farklı ise doğruyu bilmenin önemli olduğudur. Örneğin bir konu hakkında bütün sosyal medya yada televizyon kanalları aynı şeyi söyle de gerçekte olan farklı ise işte bu De Facto'dur. İnsanda beyin ve vicdan bu yüzden vardır.

"Herkes Güneş Karanlık dese de, Güneş ışından bir şey kaybetmez."

 Yani De Facto herkes söylüyor diye bir şeyin doğru olması zorunlu değildir der. Bu konu hakkındaki en güzel hikaye "Hansel ve Gretel" dir.


Hansel ve Gretel Gerçek Hikayesi

Masalın herkese anlatılan şeklini bildiğinizi tahmin ediyoruz. Biz farklı gerçeklikte olanı anlatalım.

Hikaye ortaçağ avrupasında Almanya da geçmektedir. O yıllarda Avrupa cahiliye devrine batmış, yoksulluk ve ahlaksızlık içerisindeydi.

Bir Alman köyünde Katharina adında yemekleri ile ün salmış bir kadın yaşarmış. Özellikle kurabiyeleri herkesin dilinde çevre köylere bile namı yayılmış. Bu olaydan hiç memnun olmayan köyün fırıncısı Hansel , Katharina'nın kendi yanında çalışmasını ve ürünlerini fırında satmasını istemiş. Katharina bunu kabul etmemiş. Tariflerini öğretmesi karşılığında para teklif etmiş ama  Katharina önüne ne sunulursa sunulsun teklifleri düşünmeden geri çevirmiş. Sonra Hansel Katharina'ya ortaklık teklif etse de Katharina Fırıncı Hansel'in ne kadar aşağılık biri olduğunu bildiğinden hep ondan uzak durmak istemiş. Hansel bu olaya çok sinirlenip Katharina'yı cadı olmakla suçlamış. Engizisyon üyelerini satın alıp, Katharina'yı uzun yıllar cadı olarak mahsenlere kitlettirmiş. Sonra cadı olmadığı anlaşılan Katharina serbest bırakılınca evine geri döndüğünde Hansel ve kardeşi Gretel , Katharina'nın evine gelip tariflerini kendilerine öğretmelerini istemişler. Katharina her şeye rağmen bu pislik insanlara evi terk etmelerini söylemiş. Bunu duyan Hansel, Katharina'yı bağlayıp ocağın içine atmış. Sonra Hansel ve Gretel evi ateşe verip. Herkese bu gün anlatılan Hansel ve Gretel masalını anlatmışlar.


Beyninizi ve vicdanınızı kullanın. Sağlıcakla kalın.



Yorumlar

  1. Adsız17.9.19

    Teşekkür ederim çok öğretici ve hayata katkısı olan paylaşımlarınız var gerçekte olanı anlamak bazen çok zor ama bazende çok kolay olmasına rağmen işine gelmediği için kafasını başka tarafa çevirenler olmasa keşke

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz, faydamız olmasından mutluluk duyarız.

      Sil
  2. Evet, hayatın içinde epey de facto durumlar oluşuyor. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katkılarınız için biz teşekkür ederiz.

      Sil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺