Kirpi Konsepti Nedir ?

İyi’den Mükemmel’e Giden Yol


Bir satış teknikleri uzmanı ve yönetici eğitmeni olarak görev aldığım üst düzey gelişim programlarında mutlaka olması gerekenler diye aktardığım bilgilerin bir kaç ana başlığından birisi de kısa zaferler yerine uzun vadeli kazançlar tercih ederken nelere dikkat etmeliyiz şeklindeki öğretilerimizdir.




Jim Collins’in Good to Great (İyi’den ‘Mükemmel’ Şirkete) kitabında uzun vadeli araştırma sonuçlarına göre yayımladığı kitap da geçen "Kirpi Konsepti" bölümü daha önceden savunduğumuz düşünceleri güzel bir şekilde desteklemiş oldu. Kısaca bu kitabı gerek kişisel gerekse şirket yönetiminde başarılı olmak isteyen herkese tavsiye ederim.

Kitap da başarılı ve çok başarılı şirketler kıyaslanırken , çok başarılı şirketlerin neleri daha iyi yaptığını araştırmışlar ve ortak bazı sonuçlara varmışlar. Bu sonuçların en önemlileri ister en tepedeki yönetici olsun, isterse en alt düzey çalışan başarıyı yakalayanların ortak özelliklerini sıralamışlar.

1.) Durum ne olursa olsun adaletli yöneticinin ve adaletli çalışanın bulunduğu şirket yada kişiler kazanır.
Yada tersi durumda; adaletsizliğin olduğu hiç bir ülke, şirket veya kişi uzun vade de başarılı olamaz.

2.) Egosu düşük, zorluklar karşısında pes etmeyen. kararlı, maddiyatı her şeyden önce tutmayan, hırslı, mütevazi, saygılı, espritüel, kısaca efendi insan modelinde olanlar kazanır.
Yada tersi durumda; şovmen tipindeki lafta dağları deviren, tribüne oynayan, gaddar, despot, sömürü yapan, çok hareketli görünen liderler uzun vadede kaybederler.

3.) Her işi ehline vermek gerekir. Doğru işe doğru kişiyi buluşturana kadar , o kadronun boş kalması daha iyidir.
Yada tersi durumda; riyakatın olduğu hiç bir iş istenilen sonuca ulaşmaz.

4.) Durum ne olursa olsun pozitifliği kaybetmeyenler kazanır.
Yada tersi durumda; sürekli mazereti cebinde, sürekli negatif olanlar kaybeder.

5.) Öngörü yada olasılık algılama yeteneği yüksek olanlar kazanırlar.
Yada tersi durumda; aptal ve cahillerin büyük resmi anlama ve ona göre karar alma ihtimali yoktur.

6.) Kirpi Kavramı

Kirpi Konsepti

İlk önce Tilki ve Kirpi arasındaki yarışı anlatan hikayeyi kısaca özetleyelim.

Kirpi ile tilki bir gün bir iddaya tutuşmuşlar. Kirpi elindeki elmayı alanın her istediğini yapacağını söylemiş, tilkide kurnazlığı ile alacağını söylemiş. Kirpi yavaş, tilki daha hızlı, daha enerjik ve daha çevikmiş. Kirpinin bir tek sırtında kendini koruyan diken gibi okları olmasına rağmen tilkinin bir çok avantajlı yönü varmış. Yarış başlamış tilki ne yapsamda kazansam diye düşünüp kirpi ile karşılaştığında planını uygulayacakken, kirpi dikenlerini çıkarıp yoluna devam ediyormuş. Tilki bakmış çok çeşitli numaralarla ne yaparsa yapsın kirpinin bu savunmasını aşamayacağını anlamış.

Kirpi ile tilki arasındaki yarışı hep kirpi kazanmış bununda sebebi kirpinin 3 şeyi çok iyi analiz etmiş olmasıymış.

a-) Yaptığı işi çok iyi yapıyor olması. (Yani kirpi en önemli özelliği olan savunmayı herkesden daha iyi yapıyor, bu konuda herkesden daha yetenekli.).

b-) Yaptığı işini çok seviyor olması. (Kirpi için bu savunmanın aşılması hayatını tehlikeye atabilir, bu nedenle bu işi tutku ile yapıyor).

c-) Sonuçta ne kazandığı. (Kirpi bu durumda ihtiyacı olan şeye sahip olmaya devam ediyor ve hayatını garanti altına almış oluyor.)

Kısaca kişisel yada şirket olarak başarılı olmak istiyorsa, bu 3 kümenin kesişimine bakmamız ve o yönde kararlar almamız gerekir.

1.) Ne'yi çok iyi yapabiliyorsunuz ?

2.) Ne yaparak para kazanabilirsiniz ?

3.) Ne'yi mutluluk duyarak yapabilirsiniz ?


Eğer seçimlerimizde bu 3 küme kesişimini değerlendirerek kararlar verilirse başarı kendiliğinden gelecektir.

Seçimlerimizde bu Kirpi Konseptini uygularsak , üniversitede hangi bölümü seçeyim, kariyerime nasıl devam edeyim, hangi işi yapayım, şirketime nasıl bir yönetici alayım , hangi alanda ilerleyim, hangi konuda blog açayım gibi sorulara karar verirken doğru seçimleri yapmanızı kolaylaştıracağı tahmini ile....

Torpile ihtiyacı olmayan yarınlar temennisi ile....





Yorumlar

  1. Aslında herkes sevdiği işi yapmalı ama maalesef ülkemizde bu pek mümkün değil. Kitabı not aldım. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet. Son cümleyi bu yüzden bilerek yazdım. Katkılarınız için biz teşekkür ederiz. :)

      Sil
  2. Enfes bir yazı. Tesbitler doğru. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katkılarınız için biz teşekkür ederiz.

      Sil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺