İnternetinizi Hızlandırma Yöntemleri



İnterneti Hızlandırmak


1950'li yıllarda kullandığımız internetin temelleri atılmış ve yarının sistemleri oluşturulmaya başlanmış. Şu anki internetin merkezi ABD'nin tekelinde olsada, adamlar işi torpilliye yada bir yakınına değilde ehline verdiğinden, şimdi bile saygı duyulması gereken bir iş başarmışlar. Tabiki işi ehline verirsen sefasını da sürersin.



İnternet artık hayatın vazgeçilmez bir parçası. İnternetin direk kullanıcısı olmasanız bile tüm banka işlemlerinden kolunuzdaki saatin zamanının uyumluluğuna kadar neredeyse her şey internete bağımlı hale geldi. Bu kadar önemli bir olgunun kalitesi veya genel tabiri ile hızı da önem kazandı.

İnternet hızını artırmak, söylemesi kolay olsada çok fazla donanım ve yazılımın iç içe çalışması ile mümkün olabilecek bir durumdur. Doğal olarak bu yazılım ve donanımların kalitesi ve verimliliğide internetin kalitesini yani hızınıda direk olarak etkilemektedir. Bu internet hızına etki edebileceğimiz ve direk etki edemeyeceğimiz kısımları açıklayıp çözüm önerileri sunalım.

İnternet tüm dünyaya fiber optik kablolar ile dağılmaktadır. Kısaca işlemler ışık hızına yakın bir hızda gerçekleştirilmektedir. Çok hızlı görünsede bu hızı yavaşlatan etmenler çoğaldıkça kullanılmaz bir deneyim haline gelmektedir.

Konuyu açıklamadan önce bilinmesi gereken en temel kural şudur ; Bilgisayar ve internet bağlantısı  en zayıf halkası kadar kuvvetlidir. Örneğin en hızlı bağlantıyı alın ama bilgisayarınızdaki ram (bellek) düşükse , internet hızınızı o ram'in desteklediği kadar alabilirsiniz. Diğer her bileşen ve çalışan yazılım, o sistemdeki en düşük bileşene göre kendini otomatik ayarlayarak size hizmet verir.

İnternet Hızı Artırma Yöntemleri


İlk önce teoride alabileceğimiz maksimum  internet hızlarına bir bakalım;

Telefon hattı: 8 Mbps

ADSL : 16 Mbps

ADSL+ : 24 Mbps

VDSL : 100 Mbps

Kablo : 1 Gbps

Fiber : 100 Gbps (Gelişmeler sürmektedir.)




0-) İnternet Tarifesi


Her ne kadar adalet azalırsa fiyatlar yükselir sözü doğru olsada eldeki seçenekleri ayrıntılı incelemek gerekir.

Çözüm: Kendi kullanım düzeyinize göre bulunduğunuz lokasyonun en hızlı ve ekonomik tarifesini almanızı öneririm. İnternet hızı temelde altı bölümden oluşur. Bu altı bölümden hangisi negatif yönde ise diğerleri yüksek olsada internet bağlantı hızı stabiletisi o negatiflik oranında zayıflar.

a) Download (İndirme) : Ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir.
b) Upload (Yükleme) Hızı : Ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir.
c) Ping / Vın (Tepki süresi) : Ne kadar düşük olursa o kadar iyidir.
d) Jitter (Seğirme) : Ne kadar düşük olursa o kadar iyidir.
e) Yüksüz Gecikme : Ne kadar düşük olursa o kadar iyidir.
f) Yüklü Gecikme : Ne kadar düşük olursa o kadar iyidir.

Tabiki internet servis sağlayıcıları size sadece Download (indirme) hızını söyleyip 50 megabite kadar gibi ...e kadar kazığı atmaya çalışırlar ama mümkün olduğunca yemeyin. Sözleşmeleri dikkatlice okuyun.

1.) Altyapı


Altyapı ve kablolama konusuda kendi içinde çok önemlidir. Ucuz etin yahnisi sizi üzer ve sonradan bu kabloları değiştirmek yüksek maliyetlere neden olur. Modemden bilgisayara takılan ethernet kablo kalitesinin bile internet bağlantı kalitesine etkisi büyüktür.

Çözüm : Zaten eve kadar fiber optik geliyorsa sorun yok ( Bak eve kadar dedim binaya kadar demedim zaten bu kısıma son kullanıcı olarak bir müdahalemiz olamıyor.). Ev içi dağıtımda seçim yaparken kablo çeşitlerinin farklarını iyice araştırmanızı tavsiye ederim.

2.) Modem


İnternet hızınızı önemli ölçüde etkileyen ve sizinde optimize edeceğiniz bir hususta modem seçimidir.

Çözüm : Modem konusunu çok ayrıntılı açıklamak gerekir ama kısaca bir modem seçerken işten anlayan birisinden yardım almanızı tavsiye ederim. (Şunuda belirteyim , mağazaya gidip satış elamanına bana modem öneririmisin diyecek kadar cahil olmayın. Mağazaya gitmeden bir anlayan ile marka modele karar verin.) Modem ayarlarını yazılımından optimize edin.

3.) Kullandığınız Bilgisayar 


Kullandığınız bilgisayarın yada telefon gibi mobil cihazların minimum konfigirasyonu güncel yeterlilik düzeyinde olmalıdır. Kısaca donanımınız günü kurtarsın işimi görsünden ziyade optimize olmalıdır.

Çözüm : Fiyat performans dengesinde mümkün olduğunca üst düzey bileşenler tercih edilmeli.

4.) Kullandığınız İşletim Sistemi


Kullandığınız işletim sisteminin güncel ve orijinal olmasını öneririm. Sanmayın ki Windows'u yada benzeri sistemleri kıranlar bunları dünya barışı için yapıyor.

Çözüm : Orijinal ve güncel işletim sistemi ve yazılımlar kullanın. 64 Bit sistem kurulumunu tercih edin. Arka planda çalışan gereksiz uygulamaların otomatik başlamasını kapatın. Gereksiz internete bağlanan programları sınırlandırın.

5.) Antivirüs


Konu uzun ve ayrıntılı ama kısaca antivirüsler işi gereği tüm sisteme müdahale ettiklerinden bazı durumlarda interneti kullanılmaz duruma getirebiliyorlar.

Çözüm : Orijinal antivirüs kullanın. Kırık antivirüs kullanmak açık bir iş bilmezliğin yada aptallığın göstergesidir. Çok net . Tavsiyem özel bir kullanımı yoksa sıradan bir kullanıcı için Windows Defender her işinizi görür.

6.) Web Tarayıcı


Bu konu biraz tercih sebebi olsada güncel bir tarayıcı seçmeniz önemli. Tarayıcı hız testlerinden bilgi edinebilirsiniz.

Çözüm : Tarayıcıda mümkün olduğunca az eklenti kullanın. Tarayıcınızın güncel olmasına dikkat edin. Tool bar gibi eklentileri kurmayın.

7.) İnternet Paylaşımı


Günümüzde çıkan her alet bir türlü internete bağlanmak istiyor. Buzdolabından telefonuna, ampulünden saatine kadar. Çoğu gereksiz enerji tüketimi.

Çözüm : Gereksiz aletleri internete bağlamayın. Kullanımınıza göre ana bilgisayar dışındakilere modemden ayarlayacağınız paylaşım alanları ile sınırlamalar getirebilirsiniz.

8.) Ağ ve İnternet Ayarları


İşletim sisteminizde DNS, VPN, DHCP, IPv4 gibi ayarlamaların ayrıntıları internet hızınızı önemli ölçüde etkilemektedir.

Çözüm : Ağ bağdaştırıcı seçeneklerini optimize edilmelidir.

*.) İnternet Hızlandırma Programları


Şimdiye kadar işe yarayana rastlamadım.

Çözüm : Hayatın bir parçası olan olguları anlamak ve yararından faydalanmak için bir şeyler okuyun ve kendinizi geliştirin.


Buraya kadar son kullanıcının yapabileceği ayarlamalardan kısaca bahsettik. İnternette bir siteye bağlanmak en basit anlatımla bir başkasının bilgisayarına uzaktan bağlanıp içindeki veriyi almaktır. Dolayısıyla sizin sisteminiz çok iyi olsada karşı tarafın yani sunucuların, aradaki kabloların, veri dağıtıcıların, servis sağlayıcıların ... kısaca her şeyin iyi olması gerekir. Bu aşamada aksayan yer hızı yani kaliteyi olumsuz etkiler.

Mümkün olduğunca basit bir anlatım yapmaya çalışsakda teknik bir konu olduğundan bu kadar önemli bir işi siz anlamıyorsanız ehline teslim edin, sağlıcakla hızlı kalın :)


Yorumlar

  1. Ne kadar güzel bir kombin olmuş evet bir çok konuda bir şeyler öğrenmek gerekli mesela bir zamanlar msn kullanıyorduk ama msn nin desteklediği bir kamera desteği vardı ama insanlar gidip daha iyi görüntü alabilmek için yüksek mgp li kamera alıyordu ama görüntü kalitesi çokta değişmiyordu yani araştırmak öğrenmek gerekli faydalı oldu teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takibiniz ve güzel yorumlarınız için biz teşekkür ederiz.

      Sil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺