Sosyal Medya Yorumlarının Çoğu Neden Zaman Kaybıdır !



Sosyal Medya Yorumlarının Çoğunu Neden Zaman Kaybı Paylaşımlar İle Doludur ?

Facebook, YouTube, Instagram, Twitter, Twitch, Forumlar ... ve bir çok sosyal medya paylaşım platformunun yorumlarını okur yada takip ederseniz çoğunluğunun zaman kaybı, ne söylemek istediği anlaşılamayan, konunun özü ile alakasız, lisan kullanımının bozuk, hatta Admin tarafından silinmemiş ise anlamsızca hakaret ve küfürler ile dolu olduğunu fark etmişsinizdir.


Bu gibi durumlar içerik oluşturanlar ve içeriğe katkıda bulunmak isteyenlerin kaliteli paylaşımlarını azaltmakta hatta üstad olanların bir zaman sonra karşılıklı diyaloğa girmemek için hiç yorum yazmamasına neden olmakta ve bilgi paylaşımını sekteye uğratmaktadır.


Peki ama neden böyle ?

İlk önce sosyal medyadaki yorumları analiz eden bir araştırma sonucuna beraber bakalım,

Sosyal Medya Paylaşımlarında ;

1.) Lisan kullanımına özen gösterilmiyor.
2.) IQ yükseldikçe yorum yazma ve paylaşım yapma oranı düşüyor.
3.) Lisans düzeyi artıkça yorum yazma ve paylaşım yapma sayısı düşüyor.
4.) Yaş yükseldikçe yorum yazma ve paylaşım yapma oranı düşüyor.
5.) Kariyer yükseldikçe yorum yazma ve paylaşım yapma oranı düşüyor.

….diye uzuyor.

Kısaca şuan için maalesef , kullanıcı yorumlarının veya paylaşımlarının Pareto İlkesi gibi %80'i içi boş, bilgisizce, aptalca, cahilce yada ergence paylaşımları oluşturuyor ve bilgi kirliliği yapıp, zaman kaybına neden oluyor. Ayrıca reklam ve tık tuzağı paylaşımlarıda bu zaman kaybına eklememiz gerekirse, nitelikli paylaşım yapanların oranı daha da düşmektedir.

Ayrıca farkında olmamız gereken en önemli husus ise bir kişiyi, bir zümreyi yada bir toplumu değerlendirirken 3 temel öğe size aslında tüm gerçekliğin özetini söyler. Bunlar zeka, ahlak ve eğitimdir. Merak ettiğiniz yada yaşadığınız toplumun gerçeklerini daha iyi anlamak için internetten kolayca ulaşabileceğiniz akademik araştırma sonuçlarına bakabiliriz.

Örneğin;
Dünya IQ Sıralaması, Dünya Üniversite Sıralaması, Dünya Cahillik Sıralaması, Dünya Aptallık Sıralaması, Dünya Adalet Sıralaması, Dünya Yolsuzluk Sıralaması, Dünya Yalan Haber Sıralaması, Dünya Güven Endeksi, Dünya Trollük Sıralaması, Dünya Kitap Okuma Sıralaması, PISA Testi, TIMSS, OECD, Eurostat, World Statistics Institute ...

gibi araştırma sonuçlarına bakarak gerçekleri değerlendirmeniz ve mevcudiyeti anlamamızda yol gösterici olacaktır.


İnternette ki Trol Etkisi 👲



Günlük hayatta toplum içinde ve kalabalık ortamlarda genelde sessiz kaldıkları için sayılarının çokluğu fark edilmeyen kişiler vardır. Bu kişiler sadece kendi gibi olanlar ile birlikte olduklarında rahat ederler. Normal bir ortamda fikirlerini söylemeye başladıklarında çevrelerinden " bilgisiz, trol, aptal, mal, embesil, cahil, ergen vb. " muamelesi gördüklerinden bir zaman sonra sessizleşme yada yalnızlaşma eğilimindedirler.

Ancak olay sanal ortama taşındığında bu sessiz kişilerin, kendilerini karşı taraftakilerin önceden tanımadıkları için direk " bilgisiz, trol, aptal, mal, embesil, cahil, ergen vb. " gibi davranmadan adam yerine koyup bir cevap veya tepki vermeleri, bu kişileri günlük hayatta önemsenmeyenden ayırıp, değer verilen bir kişi gibi hissetirmesine neden olur. Bu alınan haz ise bu kişilerin daha da fazla etkileşim almaya çalışmalarına neden olur. Dolayısı ile kaliteli yorumların sayısı çok az olurken içi boş yorumların sayısı çığ gibi artarak devam eder.

Kısaca bu ve benzeri bireyler gerçek hayatlarında görmeyi hayal ettikleri ilgiliyi sanal dünyada " bilgisiz, trol, aptal, mal, embesil, cahil, ergen vb. " olduklarını fark edemeyenlerden gördüklerinde mutlu olup karşı konulmaz bir haz duyarlar ve bu mutluluğun devam etmesi için daha fazla bilgisiz yada trol paylaşımda bulunmalarına yol açmaktadır.

Birde bu gerçeklerin çerçevesini fark etmeden paylaşım yapan diğer kullanıcı yada Adminler, bu trollere müsemma göstermesi yada karşılık vermeye başladığında ne içeriğin ne de diğer bilgi içeren yorumların takibi mümkün olamamak da ve sadece zaman kaybına neden olmaktadır. Sonuçta zaman geçtikçe sosyal medya yorumlarının çoğu, zaman kaybı olanların içi boş paylaşımları ile dolmaktadır.

 Kısaca uğraşma #EngelleGitsin #TrolleriBesleme


Bu " trol " kişileri en kolay nasıl anlayabiliriz ?

Trol tespit yöntemi için aşağıdaki örnek güzel bir açıklamadır.



Benzeri aynı kapıya çıkan binlerce örnek verebiliriz ama sanırım bir tanesi bile yeterince anlaşılır olmuştur.


Aslında hangi platform olursa olsun son kullanıcı düşüncelerini öğrenmek ve kaliteli yorumlar ile gelişmek, içerik üretenler ve yayın yapanlar için çok değerli birer argümandır.
Buradan kaliteli yorum yada paylaşım yapanlara tavsiyemiz, bu ve benzeri durumların nedenini anlayarak hareket edip olumsuz şekilde etkilenmeden kaliteli içerik üretmeye devam etmeleri yönünde olacaktır.

Diye not düşelim internet arşivine....

Yorumlar

  1. Çoğu blog yorumları da maalesef kendi sitesine okuyucu çekmek üzerine kurulu. Gerçekten anlayarak yorum yapan çok az kişi var.

    YanıtlaSil
  2. Adsız31.1.20

    Sonuna kadar dikkatlice okunarak, kulağımıza küpe yapmamız gereken bir yazı. Bu konuya gerçekten güzel ve dik bir ışık tutmamız takdiri hak ediyor. Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katkılarınız için teşekkürler.

      Sil
  3. Adsız1.2.20

    Üstat haklı. Teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  4. Birisi KRAL ÇIPLAK ! demiş :)

    YanıtlaSil
  5. Son yılların türettiği iki kavram var aslında, yorum ve takip... Değer bulduklarımıza, yakın gördüklerimize bazen de sadece gerek gördüğümüzde yapacağımız takip etmek ve yorumlamak suni bir eyleme dönüşmüş maalesef. İnsanın zihnini fena halde meşgul eden işler bunlar. Sosyal medya sanırım bu ikisi üzerine kurulu. Web siteleri, blogları istisna platformlar hariç bundan ayrı tutmak lazım. Bazen öyle yorumlar gelir ki alır yazıya katarsın ya da sana öyle dokunur ki yazmaktan daha fazla fayda görürsün o paylaşımdan.
    Düşündüğüm bir konu üzerinde çok hoş tespitler okudum, teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz ve katkılarınız için teşekkür ederiz. Evet bloglar gün geçtikçe hitap ettiği kesim okumayı seven kesime dönüştü ve buda yorum yapanların sayısını azaltsada kalitesini artırdı.

      Sil
  6. insanlar yorum yaparken kendisini zorunlu hissetmeden yapmalılar aksi halde vazifeini yerine getirmiş olmak için bir şeyler yazıyor o kadar. Dikkat edilirse yazıyı bile doğru dürüst anlamadan yapıyor yorumunu. :) Aslında bir etkileşim, alışveriştir yorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz ve katkılarınız için teşekkür ederiz. Evet yorum bir etkileşim, alışveriştir sonuçta.

      Sil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺