Yurtdışına Çalışmaya Giderken Yanınıza Almanız Gerekenler



Yurtdışında Uzun Süre Kalmak, Okumak Veya İş İçin Giderken Valizinizde Bulunması Faydalı Eşyalar

Gurbet ellerde okumak, gezmek ve çalışmak için çok uzun süreler geçirdiğim için bavulumu hazırlarken yanımda olması gereken ve ihtiyaç durumunda çok işe yarayan araç gereç ve eşyaların bir listesini sizler ile paylaşmak istedim umarım faydası olur.

Yurtdışına Çıkmadan Önce Yapılacaklar

* Cep Telefonu Operatörleri : Alayının söylediklerine inanmayın. İnternetten tarifeleri ve kullanımları araştırın. Bana evet o ülkede çeker, mesaj gelir dedikleri çok oldu. Gidersiniz ülkeye olmadık saçma sapan durumlarla karşılaşırsınız. Özellikle internet bağlantısı kurulmaz ve SMS ile gelen onay kodları gelmez ve sizi çıldırtırlar.
* Bankacılık İşlemleri : Cep telefonu mesaj onayı gelmediğinden, ilgili banka ile iletişime geçip yurtdışı telefon onaylı işlemleri açtırın. Otomatik ödeme işlemleriniz varsa bunun için önlemlerinizi alın.
* İnternet Hesapları : İnternet hesaplarınız örneğin eposta yada sosyal medya platformları gibi çift korumalı bir hesap etkinleştirme yöntemi uyguluyorsanız bunu önceden düzenleyin. Cep telefonu mesajı ile aktife olan giriş panellerini düzenleyerek önleminizi alın.
* Evraklar : Öncelikle gideceğiniz ülkenin isteklerini ve imkanlarını öğrenip pasaport, vize gibi gerekli evrakları yanınızda tam şekilde bulundurun. Harç pulunuzu almayı unutmayın. Gittiğiniz ülkenin sağlık koşullarına göre uluslararası aşı ve profilaksi sertifika bilgilerini öğrenin. Gideceğiniz ülke konsolosluk numarasını bir yere kayıt edin. Tax Free şartlarını öğrenin.
* Telefon Rehberi : Yurtdışına çıkmadan telefon rehberinizdeki numaraların ülke kodlarının yazdığını kontrol edin . Örneğin cep telefonunuzun rehberindeki numaraları 0532*** şeklinde değil +90532*** şeklinde düzenleyin.Önemli ve acil durumda ulaşılması gereken telefon numaralarını bir kağıda yazın.
* Uçak Seyrüseferi : Yurtdışı seyahatinde seyahat edeceğiniz uçağın aktarma yerlerini öğrenip en az 2 saat öncesinde ilgili giriş kapısında hazır olun. Bazen seyir güzergahında varılacak yerleri değil sadece aktarım olacak yerin adı listelerde yada seyir panolarında gözükür. Valizin ebatları ve uçak biletinizin karşıladığı ağırlıktan, koltuklar arası mesafeye kadar uçak seferi ayrıntılarını öğrenin.
* Su : Gittiğiniz ülkenin ve şehrin musluk suyu içiliyor mu öğrenin.


Yurtdışı Valiz Listesi

* Dolar : Dünyanın her yerinde geçerli bir para birimi. Yanınızda 1-5-10 $ şeklinde yeterince bozuk dolar alın. Paraların yıpranmış olmamasına dikkat edin.
* İlaç : Kronik kullandığınız bir ilaç varsa gittiğiniz ülkeye göre değişiklik göstersede yanınızda raporunu ve yeterince ilacınızı götürün. Tavsiyem yanınıza reçetesiz satılan bir ağrı kesici ve bir diyare ilacı alın.
* Cep Telefonu : Su geçirmezlik sertifikası olan bataryası uzun giden, fotoğrafı güzel çeken bir telefon alın.
* 2. Cep Telefonu : Gittiğiniz ülkede büyük ihtimal yerel bir hat almanız ve internet üzerinden memleket ile haberleşeceğiniz için gerekli olmaktadır. Yada iki sim takılan bir adet cep telefonu tercih edebilirsiniz.
* Cep Telefonu Kılıfı : 360 kılıflardan kullanın.
* Powerbank : Yeterince kapasiteye sahip ama taşınabilecek kadarda küçük bir güç kaynağı bulundurun.
* Şarj Adaptörü : Fazladan bir adet şarj adaptörü ve yedek şarj kablosu alın.
* Evrensel Seyahat Adaptörü : Prizlerin farklılığı için fiş dönüştürücü bir adaptör alın.
* Taşınabilir hoparlör : Ses bombası diye satılan ama kalitesizleri hiç bir işe yaramayan kaliteli bluetooth özelliği olan bir hoparlör alın.
* Kulaklık : Bir kablolu birde kablosuz kulaklık alın.
* USB Bellek : En az iki adet yüksek kapasiteli ve yüksek hızlı usb bellek alın. Birisine sevdiğiniz müzik ve filmleri yükleyin diğeri çektiğiniz resim, video ve verileri depolamak için kullanırsınız.
* Dizüstü Bilgisayar : Mümkün olduğunca küçük ve hafif, bataryası uzun giden, ekranı kaliteli bir laptop tercih edin. Dizüstü bilgisayarın X-Ray geçişlerinde aç-kapa yaptıracaklarını unutmayın şarjını dolu tutun ve adaptörünü yanında bulundurun. Notebook çantasını koruma özelliği olanlardan tercih edin.
* Asker Cüzdanı : Bütün her şeyi tek yerde taşımayın. Pasaport taşınabilecek bölmesi olan seyahat cüzdanı tercih edin.
* Askılık : Plastik çok işlevli olanlardan 3 Tane bulunsa yeter.
* Ayakkabı : Yedek ayakkabı ve spor ayakkabı.
* Ayna : Küçük makyaj aynası.
* Banyo Takımı : Kullandığınız kişisel bakım, makyaj, tıraş ve banyo takımı ve bunları muhafaza edecek kapaklı bir muhafaza kabı. Malzemeleri buzdolabı poşetinde kapatarak taşımanız dökülme riskine karşı faydalı olacaktır.
* Cibinlik : Gideceğiniz yere göre sinkov veya cibinlik lazım olabilir.
* Çakı : İçinde bıçak, makas ve karga burnu bulunduran küçük çok amaçlı bir çalkı alın.
* Çakmak : Bir normal birisi rüzgarda sönmeyen en az iki adet çakmak alın.
* Çamaşır İpi : Plastik çamaşır ipi. Çok çeşitli işlerde lazım oluyor.
* Çivi : Bir adet beton çivisi. Ne kadar çok lazım olur tahmin bile edemezsiniz.
* Çorap : Kesinlikle kaliteli ve %100 pamuklu hepsi siyah renkte bolca çorap.
* Dikiş Seti : Seyahat dikiş seti. İçine fazladan çengelli iğne ekleyin.
* Enerji Barı : Sporcular için hazırlanmış proteinli, kuru meyve ve kuruyemişlerden oluşan krokanlardan yanınıza bolca alın.
* Eldiven : Gideceğiniz yere göre lazım olabilir.
* Giyim : Zaten götüreceklerine ilaveten bir gece kıyafeti, takım elbise yada bayanlar için sade bir gece elbisesi. Ayrıca gittiğiniz yerin hava durumuna göre kıyafet.
* Grup Priz : 3'lü uzatma elektrik fişi. Mümkünse USB çıkışlı.
* Güneş Gözlüğü : Muhafazası sağlam bir kapta güneş gözlüğü.
* Havlu : Küçük ve pamuklu, su emen bir havlu.
* Islak Mendil : Çokca lazım oluyor.
* İç Çamaşırı : Kesinlikle kaliteli ve %100 pamuklu iç çamaşırları.
* Kalem : Bir kurşun birde akıtmayan tükenmez kalem alın.
* Kilit : Bir adet anahtarlı bir adette şifreli, iki tane asma kilit alın.
* Kitap : Biraz oku.
* Koli Bandı : Şeffaf koli bandı alın. Tahmininizden daha çok işinize yarayacaktır.
* Kontrol Kalemi : Küçük cep tipi elektrik kontrol tornavidası.
* Mandal : 10 tane bulunsa yeter.
* Mayo : Slim olmayan şort tarzı bir mayo.
* Plastik Elbise Kılıfı : Takım elbise gibi ürünleri saklamak için kullanılan elbise poşeti.
* Plastik Poşet : Kirli çamaşırı koymaktan çeşitli işlere kadar bir çok konuda lazım oluyor.
* Saat : Ucuz, dünya saat farklarını gösteren, su geçirmeyen, ışığı ve alarmı olan küçük ve hafif bir model kol saati bulundurun.
* Sabun : Elleri sabun ile yıkmanın sizi ne kadar çok hastalıktan koruduğunu bilseniz zaten yanınızdan sabunu ayırmazsınız.. Bildiğimiz saf sabun.
* Saklama Kabı : Plastik küçük ama kilitli kapaklı saklama kabı.
* Şapka : Gittiğiniz yere göre yazlık veya kışlık şapka.
* Terlik : Özellikle su tutmayan plaj terliği.
* Tespih : Lazım olur bulunsun.
* Valiz : Her işinizi görebilecek çok fonksiyonlu bir sırt çantası ve bavul alın.
* Vida : İki adet kancalı vida. Çok yerde lazım olur.
* Yarabandı : Bulunsun.
* Yastık Kılıfı : Bulunsun, çok yer kaplamaz zaten.
* Diğer : Kendinize göre gerekli olabilecek diğer eşya ve araç gereçler.



Yurtdışı Taşeron Firma Çakallıkları 

Aracı firma veya yandaş kişiler hariç herkesin kaybettiği taşeron sistemine karşı uyanık olun. Yurtdışı taşeron firmaların en çok yaptığı çakallıkları şöyle sıralayabiliriz.

- Ücreti düşük gösterip geri kalanı prim yada fazla mesai olarak dağıtmaları. Böylece istifa yada anlaşmazlıkta hak edilen paranın tamamını yatırmamaya çalışmaları.
- Sigortayı sadece sağlık sigortası şeklinde yapmaları.
- Yıllık izin konusunda işe girdi çıktı yapıp 15 günlük izin süresinde para ödememeleri.
- Maaşların fazla mesai taraflarını geç yatırmaları ve dolayısıyla ihale sonu dönemlerde içeride kalan paraları ödememeye uğraşmaları.
- Yol masraflarını özellikle dönüş bileti gibi unsurları karşılamamaya çalışmaları.
- Sözleşme sonu yada ihale dönemleri yaklaşırken maaşların asgarilerini yatırıp uzun süre ek gelirleri yatırmamaları.
- Ek kesintiler diye maaşı ufak ufak tırtıklamaları.
- Bodroda sadece asgari maaşı göstermeleri.
- ...

Önemli Not : Eğer yurtdışında çalışmak yada uzun süre konaklamak için gidiyorsanız mutlaka aşağıdaki maddeyi sözleşmeye ekleyeceğinizi önceden bildiriniz. Bazı işverenler konaklama yerlerinde insan kalacağını umursamadan koğuş usulü yerler tahsis etmektedirler. Bu da çalışana söylenmeden yurtdışına gittikten sonra mecburiyette ve çilelerle dolu bir konaklamaya dönüşmektedirler. Gitmeden bunun önlemini mutlaka almanızı öneririm. İşsizlik çok farkındayım ama merak etmeyin düzgün firmalar zaten yaşam konteyneri kurmakta ve zaten çalışanlar tek kişilik odalarda kalmaktadırlar.

Sözleşme ek maddesi :
İşçinin çalışmak için işveren tarafından sağlanan konaklama yeri; iş sağlı ve güvenliği mevzuatına uygun olmalıdır. Çalışma süresi boyunca bir odada en fazla 2 kişi ikamet etmelidir. Bir odayı paylaşan kişilerin birisinin bulaşıcı hastalık taşıdığının belirlenmesi yada kronik uyku rahatsızlıkları (horlama, uyurgezerlik, uyku halinde ani sert hareket etmek, uykudayken ani yüksek sesle konuşma vb.) ilgili durumun bildirilmesinden itibaren 24 saat içerisinde durumun düzeltilmemesi halinde, mağdur tarafın tüm masrafları ve tüm tazminatı işveren tarafından karşılanmak üzere tüm hakların verilmesi çalışanın isteğine bağlıdır.



Yorumlar

  1. Çok güzel ve detaylı olmuş ben bu kadar detaylı davranmıyordum ama olsun dah dikkat li olmak gerekiyormuş bende yurt dışına en az 100 kez çıkmış biri olarak başarılı buldum teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Yurtdışına turist olarak gidiyorsanız sorun değilde uzun süre kalmak için gidiyorsanız ihtiyaçlar için önlem almak faydalı oluyor. Aslında kendime not olsun diye hazırladığım bir liste ama ihtiyacı olanada yarar sağlayacaktır düşüncesindeyim.

      Sil
    2. Muhakkak ki olacaktır emeğinize sağlık

      Sil
  2. En son Kenya'dayım demiştiniz herhalde. Tahminimce inşaat veya altyapı firmalarından birinde çalışıyorsunuz. Kolaylıklar diliyorum.

    Bu arada logo için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim hoşunuza gitmişse kullanabilirsiniz yada üstünde düzenleme yapabilirsiniz. Benim işim sektörden ziyade koordinasyonla ilgili.

      Sil
  3. Yurt dışına çıkacak olursam degerlendirecegim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydası olacağından eminim. Katkılarınız için teşekkürler.

      Sil
  4. Yurt dışına çalışan olarak çıkmak ve çalışacak kurumları bulmak adına yazınız var mıdır? Bu arada çok kaliteli yazmışsınız tebrikler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Yurtdışı iş imkanlarını bir çatıda yayınlayan bir site bilmiyorum. https://jobsora.com , https://tr.jooble.org , ve diğer iş arama siteleri var. umarım faydası olur.

      Sil
    2. Adsız16.3.21

      TR de yaşayıp da ab sınırları içinde yer alan ülkelerde iş arayanlar için
      http://www.ab-ilan.com/

      http://www.stepstone.com/

      http://www.newmonday.co.uk/

      http://www.futurestep.com/

      http://www.job.com/

      http://www.jobsite.co.uk/

      https://www.bayt.com/ (bu orta doğu ülkelerinin en kapsamlı kariyer sitesidir. özellikle körfez ülkelerinde iş bulmak isteyenler kullanabilirler.


      genel olarak avrupa'da iş arayanlar için
      - eurojobs

      - europelanguagejobs

      karopupa
      almanya için
      http://www.jobsintown.de/



      avustralya için
      http://www.jobaroo.com/


      rusya ve çevresi için
      https://hh.ru/


      ingiltere için
      https://www.reed.co.uk/

      https://www.totaljobs.com/


      hindistan için
      https://www.headhonchos.com/

      https://www.naukri.com/hr-jobs


      asya için
      http://www.hrmasia.com/

      https://www.rgf-hragent.asia/en


      genel olarak faydalanabilecek seçenekler
      https://www.michaelpage.com/

      https://www.monster.com/

      http://www.frazerjones.com/

      https://tr.indeed.com/

      Sil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺