VPN Nedir? Ne İşe Yarar?



VPN Nedir? VPN Ne İşe Yarar?


VPN nedir? Ne işe yarar? Ne işe yaramaz? VPN nasıl çalışır? VPN programında Türkiye VPN sunucusu kullanılmalı mıdır? Ücretsiz VPN programları güvenli midir? 

Covid-19 virüsü dünya genelinde yaşamların dijital ve köklü dönüşümler geçirmesine sebep oldu. Dijitalde çevrimiçi gizliliğin ve güvenliğin önemi daha da arttı. Çevrimiçi gizliliği sağlamak için kullanılan VPN teknolojisinin kullanımı Covid-19 süresinde inanılmaz boyutlara ulaştı. Bunun sebebi hem kurumların hem bireylerin sosyal izolasyon döneminde VPN kullanması oldu. 

VPN Nedir?

VPN (Sanal Özel Ağ), bireyler için çevrimiçi trafiği ve fiziki konumu anonim hale getiren; kurumlar için ise kurumsal çevrimiçi veri ve bilgileri korumaya yardımcı olan bir teknolojidir. VPN’in Remote Access ve Site to Site olmak üzere iki çeşidi vardır. Remote Access yani Uzaktan Erişim sağlayan VPN çeşidi home-office, uzaktan çalışanlar ve VPN programları tarafından kullanılmaktadır. Site to Site VPN ise kurumlar tarafından birbirine uzak ofisler arasında verilerin güvenli bir şekilde seyahat etmesi için ağ oluşturmak adına kullanılmaktadır. 

VPN Ne İşe Yarar?

VPN programları ile çevrimiçi veriler şifrelenir. Bu şifreleme nasıl olur? VPN programının aktif edildiği bir cihaz ve seçilen VPN sunucusu arasında sanal bir tünel oluşur. Bu tünel, tünelleme protokolleri ile oluşturulurken bu tünele giren her veri paketi şifreleme yöntemleri ile şifrelenir. Şifrelenen veri paketlerinin içeriğini internet servis sağlayıcısı (İSS) göremediği gibi yüksek kota kullanımı olsa bile internet hızına sınırlandırma getiremez. 

Şifreleme ile siber saldırganlar da çevrimiçi hareketleri göremez ve dolayısıyla hassas veri ve bilgileri çalamaz. Siber saldırganlar otel, kafe, havaalanı gibi ortak alanlarda bulunan ücretsiz veya şifresiz Wi-Fi ağlarına sızarak şifresiz olan çevrimiçi trafik üzerinden kişilerin hassas bilgi ve verilerini çalmaktadır. Ayrıca VPN programları ile Gelişmiş Şifreleme Standardı (AES) 256-bit gibi bir şifreleme yapıldığında bir siber saldırgan veriyi çalsa bile deşifre etmesi imkansızdır. AES-256 bit şifreleme, ABD tarafından standart görülen ve askeri düzeyde kullanılan bir şifreleme yöntemidir.

VPN ile IP adresi değiştirilir ve gizlenir. IP adresi İSS tarafından ağa bağlanan her cihaza verilen ve cihazın internet üzerinde sorunsuz veri paketi alışverişi yapabilmesini sağlayan benzersiz bir seri rakam dizisidir. IP adresi aynı zamanda cihazın fiziki konumu gibi bir çok bilgiyi de internet ile paylaşır. VPN programı sayesinde bu İSS IP adresi maskelenir ve VPN sunucusunun IP adresi ile internette veri paketi alışverişi yapılır. IP adresinin maskelenmesi coğrafik konum gibi nedenlerden ötürü erişilemeyen web sitelerine de erişme imkanı sağlar. VPN programları ile erişim engelleri bu şekilde kolayca ve güvenli bir yöntemle aşılır. 

VPN programları ile internetteki sınırsız içerik keşfedilebilir. ABD, İngiltere, Kanada gibi başka ülkelerde bulunan bir sunucuya bağlanıldığında o ülkedeki veya o lokasyona özel farklı içeriklere de erişilebilir. Örneğin, Netflix ABD VPN ile izlenebilir fakat Türkiye’den Netflix ABD içerikleri VPN kullanmadan izlenemez. Netflix gibi platformlar aynı içerikleri her ülkeye aynı şekilde sağlayamadığı gibi her ülkede de benzer hizmetler yada avantajlar mevcut değildir. 

VPN Güvenli midir?

VPN programları çevrimiçi aktivitelerinizin kaydını tutmadığı sürece güvenlidir. VPN kullanmaya başlamadan önce VPN sağlayıcısının çevrimiçi verileri kaydedip kaydetmediğini kontrol etmeniz gerekmektedir. Ücretsiz VPN programları çevrimiçi hareketleri kaydediyor olabilir. 

Dünyaca popüler VPN şirketlerinden biri olan ExpressVPN, VPN’in yanında çevrimiçi gizliliği sağlamak için tarayıcıda HTTPS Everywhere eklentisinin de kullanılmasını öneriyor. Bu eklenti ziyaret edilen web siteler ile paylaşılan veri ve bilgilerin her zaman şifreli olmasını sağlıyor. HTTP protokolünü kullanan web siteler ile paylaşılan veri ve bilgiler şifreli değildir ve siber saldırganlar tarafından çalınabilir. 


Yorumlar

  1. VPN günümüzde güvenilirliğine dikkat etmemiz gereken bir konu. Bilgilendirme için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçektende siber güvenlik çok önemli.

      Sil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺