İnternet Bağlantım Sürekli Kopuyor Diyenler İçin Çözümler



İnternet Bağlantım Sürekli Kopuyor

İnternet , wifi bağlantısındaki tüm değerlerin kaliteli olması, internet üzerinden yapılacak bütün işlemlerin sorunsuzca çalışabilmesi için büyük önem arz etmektedir. Özellikle günlük online işlemler veya internete bağlı cihazların güncellenmesi ile ilgili sorunsuz internet bağlantısına gereksinim duyulan durumlarda, internetin belli belirsiz aralıklarla kopması durumunda, cihazlarınıza son güncellemeleri alamamasından kaynaklı ciddi sıkıntılar yaşamanız söz konusu olabilecektir.Biz de bu yazımızda "internetim sürekli kopuyor" diyenler için sorunun kaynağı ile birlikte, bu soruna karşı yapılabilecek olan çözümlerden bahsetmek istiyoruz. Özellikle pandemi döneminde uzaktan çalışma gibi durumların da yaygınlaşması, ev internetinin kalitesinin daha da önemli bir noktaya geldiği göz önünde bulundurulursa, internet kesintileri telafisi güç sorunlara neden olabilmektedir.

İnternet Bağlantım Sürekli Kopuyor Sorununun Tespiti



İnternet bağlantı sorunları yaşandığında ilk yapılması gereken işlem internet hız testi yapmaktır.  speedcheck.org gibi bir çevrimiçi internet hız testi yapılabilecek bir servisten faydalanarak internet servis sağlayıcı tarifeniz ile karşılaştırmak gerekir.
 
Eğer internetinizin sürekli kopmasının yanı sıra aynı zamanda internet hızınız da internet paketinizde size vaat edilen hızdan çok daha düşük bir seviyede ise bununla ilgili problemlerin çözülebilmesi amacıyla yapılabilecekler şu şekilde belirtilebilir.

İnternet bağlantım sürekli kopuyor tarzı bir problemle karşı karşıyaysanız bunun iki temel sebepten kaynaklanır. Bunlardan ilki son kullanıcıdan kaynaklanabilecek problemler diğeri de internet bağlantısını sağlayan internet servis sağlayıcısından kaynaklanan sorunlardır.

A.) Kullanıcı Kaynaklı Sorunlar



Son kullanıcıdan kaynaklanan internet bağlantı sorunlarının başlıcaları şu şekildedir.


Modem arızası söz konusu olabilir.

İnternet bağlantısında sürekli yaşanan bir kesilme modemde meydana gelmiş bir arızadan dolayı, modemin sağlıksız çalışması yüzünden yaşanıyor olabilir. Öncelikle problemi çözme noktasında modeminizin sağlıklı çalışıp çalışmadığını anlayabilmenin en kolay yolu farklı bir modem ile test yapmaktır.
 
Kendi modeminizden farklı bir modem kullandığınızda hız testiniz beklediğiniz değerde ve aynı zamanda internet bağlantınızdaki kesilme de sona erdiyse sorunun modemden kaynaklandığını söylemek mümkündür. Modemi değiştirmeniz halinde sorun çözülmüş olacaktır.

İnternet bağlantısını sağlayan kablolarda yaşanabilecek paslanmalar yada kopmalar





Özellikle internetin geldiği kabloların ek bağlantı noktalarında zamanla yaşanacak sorunlar, kabloların sinyali doğru bir şekilde iletilmesine engel olabilmektedir. Bu doğrultuda kablonun özellikle ek bağlantı noktalarında yaşanacak paslanmaları engellemek için kablonun kontrol edilmesi gerekmektedir. Böylesi bir kontrolün ardından kablonun sorunlu yerinin düzeltilmesiyle sorun giderilmiş olacaktır.

Bilgisayardan kaynaklı bir problem söz konusu olabilir.

Bilgisayarınızın internet bağlantısını sağlayan donanımında bir deformasyon meydana gelmiş veya bilgisayarınıza internet bağlantısı ile ilgili sorun çıkartan bir virüs bulaşmış olabilir. Böyle bir durumun meydana gelmesi halinde aynı ağı kullanarak farklı bir bilgisayar ile bağlantı gerçekleştirdiğinizde internet bağlantısı düzgünse sorun bilgisayardan kaynaklıdır.

Elektrik voltajında yaşanan düşüklükler sebebiyle kesilme yaşanabilir.



İnternet bağlantısının sağlandığı elektrik hattında özellikle akşam saatlerinde meydana gelen elektrik kesintileri, modemin gerekli gücü alamaması neticesiyle kopmalar yaşanmasına sebep olabilir.
 
Bu sorunu çözmek için elektrik ölçümleri yaptırılabilir. Yaşanan sorunun tespitinin ardından kesintisiz elektrik gücü sağlayan UPS’nin elektrik hattına entegre edilmesiyle birlikte bu sorun çözülecektir.

B.) Servis Sağlayıcı Kaynaklı Sorunlar



Bazı durumlarda internet bağlantısının sürekli kopmasının sebebi internet servisini sağlayan firmadan kaynaklanabilir. Bu tip problemlere örnek olarak şu problemler verilebilir:

İnternetin kaynağına olan uzaklıktan dolayı yaşanabilecek hız kesintileri



İnternet servis sağlayıcıları; interneti dağıtırken belli protokoller uygulamaktadırlar. Örneğin internetin kullanıldığı yerin ana noktaya olan uzaklığı bağlantının kalitesini etkileyebilir.
 
Bu noktada bir diğer önemli etken bağlantının sağlandığı kablonun kalitesidir. Eğer ana hattan dağıtılan internet kablosu uzadıkça hızın düşmemesini sağlayan bir seviyede değil ise altyapıyla ilgili düzenleme yapılmalı ve kablolar modern teknolojili olanlarla değiştirilmelidir. Örneğin; bakırdan yapılan kablolarla internet sağlanan bölgelere, son teknoloji fiber kablolarla internet sağlanırsa bağlantı problemi çözülmüş olacaktır.

İnternet kaynağında bağlantı sahibinin portunda meydana gelebilecek problemler

İnternet santralinde size ayrılmış olan portta meydana gelmiş bir sorun olabilir. Böyle bir durumda servis sağlayıcısı ile görüşülerek portun arızalı olup olmadığının tespiti sağlanmalı ve böylesi bir durum mevcutsa port değiştirilmelidir.

Modem veya santralde internet dağıtımını sağlayan yazılımdaki güncellik eksikliği




Bazı durumlarda modem veya santralde interneti dağıtan yazılımın güncel olmamasından kaynaklı problemler söz konusu olabilir. Açıkçası bu arıza sebebi hem kullanıcı hem de servis sağlayıcı kaynaklı olarak meydana gelen bir durumdur.
 
Böyle bir durumla karşı karşıya kalınmaması için yazılım güncellemelerinin tarihini geçirmeden takip etmekte fayda vardır.


Altyapı kaynaklı sorunlar



Aslına bakılırsa ilk maddedeki sorunla benzer bir problem olan bu sorunun sebebi yaşanılan bölgede düzgün iletim sağlanamayan hatların inşa edilmesinden kaynaklanmaktadır. İnternetin iletim protokollerinden iletimi esnasında oluşmuş farklı sorunlardan kaynaklı olarak böyle bir problem yaşanıyor olabilir.
 
Bu gibi bir durum mevcutsa yine internet servis sağlayıcının kablo arızalarını ve diğer altyapı sıkıntılarını çözmesi gerekmektedir.

Diye uzar gider.

Yorumlar

  1. MGelişim26.7.20

    Çok güzel bir yazı olmuş. Elinize sağlık. Benim internet bağlantısı gerçekten sürekli kopuyor. Özellikle sabahları biraz daha fazla. Pek internetten anlamıyorum aslında. Benim bilgisayarım sürekli kopma nedeni sanırım ki güncelleme yapmadığım için. Virüs programını güncellemem gerekiyor. Açıkçası bu güncelleme durumu bir gün boyunca sürebilir diye ertelediğim bir konu. Yazınızı daha sonra detaylı okumayı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnternet günümüzde çok önemli ve vazgeçilmez bir olgu. Bence ayrıntıları olmasa bile temellerini herkes mutlaka öğrenilmeli. Katkılarınız için teşekkürler.

      Sil
  2. Adsız26.7.20

    Basit ve anlaşılır olmuş emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı olmasına sevindik, teşekkürler.

      Sil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺