Windows Secure Boot (Güvenli Önyükleme) Kapatmak



Windows Secure Boot / Security Boot (Güvenli Önyükleme) Nedir ?

Secure Boot (Güvenli Önyükleme) bilgisayarımızın sistem koruması için geliştirilmiş bir UEFI özelliğidir.
En baştan şunu belirteyim eğer özel bir kullanım amacınız yoksa Secure Boot (Güvenli Önyükleme) ayarlarına dokunmamanızı tavsiye ederim. Bu özellik sistem koruması olarak görev yapar ve bilgisayarınıza yetkisiz girişleri ve rootkit benzeri virüslerden koruma amacı ile çalışır.

Secure Boot (Güvenli Önyükleme) Neden Kapatılır ?

Secure Boot (Güvenli Önyükleme) kapatmak isteyeceğimiz en yaygın senaryo LiveCD kullanımı yada bilgisayarımıza bir Linux işletim sistemi kurmak isteyeceğimizde karşımıza çıkmaktadır. Bazı durumlarda FreeDos ile gelen bilgisayarlara Windows kurulması gerektiğinde Security Boot Fail özelliğini devre dışı bırakmamız gerekebilir. Nadiren ise eski bir Windows işletim sistemi kurmak yada özellikle iş dünyasında kullanılan bazı özel donanımları kullanmak için disable (devre dışı) konumuna getirmek gerekebilir.

Secure Boot (Güvenli Önyükleme) Nasıl Kapatılır ?

İlk önce Secure Boot (Güvenli Önyükleme) açık mı kontrol edelim.
Windows arama alanına "sistem bilgisi" yazdığımızda gelen ekranda "Güvenli önyükleme Durumu" Karşısında verilen değer bize Secure Boot açık olup olmadığını gösterecektir.




Secure Boot (Güvenli Önyükleme) kapatmak için;

BIOS(UEFI) > Security > Secure Boot Menu > Secure Boot Control > Disabled > F10

Normal şartlarda bu yolu izlediğinizde Secure Boot (Güvenli Önyükleme) özelliği devre dışı olacaktır. Ancak her üreticinin hatta her modelin Bios (uefi) alanı farklı olmakta ve Secure Boot Menu özelliği Bios (uefi) de farklı başlığın altında olabilmektedir.

Örneğin:

BIOS(UEFI) > Advanced Mode Menu->Boot->Secure Boot > OS Type > Other OS > F10

Veya benzeri bir yol izlemeniz gerekebilmektedir. Kısaca Bios (Uefi) de Secure Boot özelliğini bulup kapatmamız gerekir.

Secure Boot (Güvenli Önyükleme) Kapalı Ama Çalışmıyor ?


Bazı durumlarda Secure Boot (Güvenli Önyükleme) özelliğini devre dışı bıraksada .iso, Linux yüklemeleri yada LiveCd gibi özelliklerin çalışmasına izin vermez böyle durumlarda;

* Platform Key (PK) State (Platform Anahtarı Durumu) ayarının Unloaded (Yüklenmedi)  şeklinde ayarlamak gerekir.

* Özellikle dizüstü bilgisayarlarda Secure Boot (Güvenli Önyükleme) özelliğini kapatmak için Windows Boot Manager özelliğinin kapalı olması gerekir. Windows Boot Manager genellikle 
Bios(Uefi) > Boot > Boot Option Priorities > Boot Option 
yolunu izleyerek ulaşılabilinir.

* Bazı durumlarda ise Secure Boot (Güvenli Önyükleme) özelliğini kapatmak yanında CSM > Enabled ayarlamasının da yapılması gerekir.

* Bazı bioslarda Security Boot Ayarı pasif durumdaysa bu ayarı değiştirmek için bir şifre belirlenmesi gerekebilir. Bunun için öncelikle bir Password belirlenmeli ve ardından Security Boot kapatılarak işleme devam edilmelidir.

Daha Ayrıntılı bilgiye cihazınızın kullanma kılavuzlarından yada üreticinin web sayfasından ulaşabilirsiniz. Ancak çoğu durumda bu ve benzeri bilgilere yer vermekdiklerinden size bu rehberi hazırladık. Umarız faydası olur.





Yorumlar

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺