Blogger Nedir, Nasıl Kullanılır ?

 



Blogger Nedir ?

Blogger, Google 'nin  sahip olduğu bir altyapı servisidir. 

https://www.blogger.com


Blogger Platformu İle Neler Yapılabilir ?

İşin özünde Blogger bir host (barınma) alanıdır. Aynı hosting firmaları gibi size bir host alanı verir ve üstüne ne isterseniz onu yaparsınız.

0.) En çok bilinen kullanım alanı URL.blogspot.com şeklinde blog açmak için kullanılır.

1.) Blogger 'in en çok kullanılan ikinci alanı ise internet sitesi olarak kullanımıdır. Örneğin : https://www.webkenti.net/

2.) Resim yükleme alanı yada resim barındırma alanı olarak kullanabilirsiniz.

3.) Not defteri olarak kullanabilirsiniz.

4.) Hatırlatıcı kullanabilirsiniz.

5.) Kişisel günlük kullanabilirsiniz.

6.) Büyük boyutlu veri transferinde kullanabilirsiniz.

7.) RSS (Really Simple Syndication / Çok Basit Besleme) Editörü olarak kullanabilirsiniz.

8.) Kod Editörü kullanabilirsiniz.

9.) Yazı Denetim Editörü kullanabilirsiniz.

10.) Mesajlaşma Paneli kullanabilirsiniz.

11) SEO Deneme Alanı kullanabilirsiniz.

12.) Arşiv Alanı kullanabilirsiniz.

13.) Forum olarak kullanabilirsiniz.

14.) Sosyal Medya Alanı olarak kullanabilirsiniz.

15.) Chat paneli olarak kullanabilirsiniz.

16.) Gravatar (profil barındırma) olarak kullanabilirsiniz.

17.) E-Ticaret sitesi kurabilirsiniz.

18.) Ortak çalışma alanı olarak kullanabilirsiniz.

...

Kısaca ne isterseniz onu yapabilirsiniz. 

* Bilgi : Şu host böyle iyi, bu servis şöyle iyi diye satanlar var ya. Google zaten size dünyanın şuan en iyi barınma yani bulut hizmetini bedava verirken niye boş yere buralara para harcayacaksınız ki.

* Bilgi : Blogger alanına WordPress kurabilirmiyim ? Bize çok sorulduğu için bu bilgiyi eklemek istedim. Cevap evet ama tavsiye etmem. Meraklısı GitHub da bunun nasıl yapılabileceğini göstermiş çalışmalar var. 

* Bilgi : Blogger de FTP (FileZilla vb. ) istemcisi kullanabilirmiyim? Bize çok sorulduğu için bu bilgiyi de eklemek istedim. Cevap evet ama gereksiz çünkü blogger içinde çevrimiçi çalışan FTP istemcisi zaten var. Meraklısı GitHub da bunun yapılabileceğini göstermiş çalışmalar var. 

* Bilgi : Blogger mi WordPress mi ? İnternette o kadar çok yarım bilgisi ile akıl veren var ki, biz bu tartışmaya bu yazımızda hiç girmeyelim , özet ile siz ne isterseniz onu kullanın.

(https://www.webkenti.net/2021/04/blogger-wordpress-karslastrmas.html)






Blogger Nasıl Kullanılır ?

Başlangıç için bir Gmail epostanız olması blogger alanına girişiniz için yeterlidir. Ardından yeni bir blog oluşturuyoruz.

https://support.google.com/blogger/?hl=tr#topic=3339243

Zaten temel yönergeler basit ve herkesin kolaylıkla yapabileceği şekilde olduğundan biz Blogger nasıl kullanılır rehberimizin ayrıntılarına geçelim.


Blogger Yapılması Gereken Ayarlar Nelerdir ?

Blogger panelinde özelleştirilebilir çok sayıda ayar mevcuttur. Başta SEO (Search Engine Optimization / Arama Motoru Optimizasyonu ) ve daha kaliteli yayınlar için nelere dikkat etmemiz ve kendimize göre nasıl ince ayarlar yapmamız gerektiğini izah etmeye çalışan rehberimizin ayrıntıları tüm blogculara yardımcı olmak için hazırlanmıştır.


Blogger Panel Özellikleri 




Yayınlarda Ara : Blogger 'in panel içi araması. Ayrıntılı özelliklerine şuradan bakabilirsiniz.

https://support.google.com/blogger/answer/9675453?p=search-operators&hl=tr&visit_id=637483318434649067-1742302957&rd=1

Benim en çok kullandığım özelliği etiket içi arama. Örneğin : label:ETİKET diye arama yaptığınızda ETİKET kategorisindeki bütün yayınları listeler.

Etikete Göre Filtre Uygula : Bu alandan filtreler uygulayabilir , tüm yayınlara etiket atayabilir yada benzeri işlemler yapabilirsiniz. Etiketler Büyük / küçük karakterlere duyarlıdır.

Görüntüleme Sayısı : Bir yayının ne zaman ne kadar görüntüleme aldığını gösteren Blogger içi istatistiki verileri.


YENİ YAYIN :

Yeni içeriklerini yazdığınız alan.





Panel editörünün zaten kullanımı çok basit olduğundan biz ayrıntılara geçelim.

Yazı / < > : Sol üstteki kalem simgesine tıklarsanız panel HTML yani kodlar ile bir işlem yapmak yada yazıya panelde olmayan bir stil atamak istediğimizde kullanılan alandır.

Yazı Tipi : Tavsiyem SEO için Google 'nin önerdiği varsayılan yazı tiplerini kullanın. (Varsayılan yazı tipini tema kodları belirler.)

Yazı Tipi Boyutu : Seo için önerilen ölçü 16px 'dir. (Varsayılan yazı tipi boyutunu tema kodları belirler.)

Paragraf : Burası Seo için önemli! İçeriğinizde kullandığınız yazınıza büyük başlık, başlık (H1, H2 ...) gibi ögeleri atarsanız Google algoritması bunları anlıyor ve değişik kombinasyonlardaki arama sonuçlarında size daha fazla avantaj sağlıyor. 

Resim Ekle : Seo ve Mobil arayüz de sayfa hızı için tavsiyem resimler için düşük boyutlu resimler kullanın ve  lightbox özelliğini kullanın. Eğer görsel içeriklerin oluştuğu bir siteniz varsa alt açıklama girebilirsiniz . Ama Fotoğraf sitesi gibi içerikleriniz sadece görsellerden oluşmuyorsa bu alanları boş bırakabilirsiniz. 

Blogger resimler https://get.google.com/albumarchive adresinde depolanır. Sildiğiniz bir görseli buradan kurtarabilirsiniz.

Atlama Aralığı : Bu özellik yazılara Devamını Oku (<!--more-->) özelliği getirir. Tavsiyem özellikle site açılış hızını artırmak için ilk paragraftan sonra mutlaka kullanılmasıdır.

Etiketler : Etiket yada label dediğimiz şey özet ile yazıyı kategorize etmektir. Etiketler tek kelimeden oluşmalıdır ve yazınıza en az 1, en fazla 4 adet etiket atayın. Daha fazlası yada hiç etiket eklememek seo için sorunlara neden olmaktadır.

Yayınlama Tarihi : İçeriğinizi hemen yayınlayabilir yada ileriki bir tarihte otomatik yayına almak için programlayabilirsiniz. Tavsiyemiz bir günde 10 içerik yayınlayıp sonra bir ay hiç yayın yapmamak sürekli ziyaretçi açısından olumsuz bir durumken, arama motoru örümceklerinin işleme zamanını da (ziyaret zamanını demiyorum çünkü blogger de varsayılan olarak örümcekler anlık olarak bulunur) olumsuz etkiler. Yazma sıklığınıza göre günde 1 yayın idealdir. Tabi ki sürekli içerik üreten bir siteyseniz bu konu sizin için sorun değil.

Bağlantılar : Burada URL yapısı ile ilgili değişikler yapabilirsiniz. Tavsiyen varsayılan kalsın. Blogger varsayılanında RSS açık olduğundan ek bağlantı eklemenize gerek yoktur.

Konum : Adı üstünde, içeriğinize konum bilgisi girmek istediğiniz de kullanacağınız alan. Gezi bloğu tarzında bir yayınız yoksa bu alanı boş bırakabilirsiniz.

Arama Açıklaması : Burası arama motorlarının yazının içeriğini daha iyi anlamak için kullandığı alandır. SEO açısından bu alanın doldurulması veya boş bırakılıp arama motorlarının açıklamayı kendi çekmesi karşılaştırmasında avantaj ve dezavantajları vardır. Tercih sizin, konu başlığını ve alt başlıkları doğru yazmışsanız bu alanı boş bırakabilirsiniz veya doldurabilirsiniz.

Seçenekler :  Yorum alanı düzenlemesi için kullanabilirsiniz.


İSTATİSLİKLER:

Sitenin ziyaret ile ilgili ayrıntılı verileridir. Başarıyı ayrıntılar belirler bu yüzden mutlaka Google Analitik kullanmanızı tavsiye ederim. 

https://analytics.google.com

Google Analitik sitenizin tüm trafik bilgilerinin ayrıntılı istatistiklerini veren aracıdır. 

Arama Anahtar Kelimeleri : İstatistikler altındaki bu bölüm size Google arama motoru Api 'si kullanmayan diğer arama motorları üzerinden veri paylaşımı açık arama anahtar kelimelerini gösterir. Arama trafiğinin %90 'dan fazlası Google üzerinden gerçekleştiği için bu bölüme fazla kafanızı takmanıza gerek yoktur.

Yine istatistikler bölümündeki "Bu Blogla ilgili daha Fazla Bilgi" alanında "En Çok Yönlendirenler" "En Popüler Yönlendiren URL'leri" "Kitle" "En Sık Görüntüleyen Yerler" başlıklarının altında DİĞER diye bir seçenek bulunur. Buradaki DİĞER blogunuzun son kullanıcı dışındaki, arama motorları örümcekleri, analiz siteleri istekleri, BOT (Robot Görüntüleme) gibi insan olmayan 3. taraf pinglerini kapsadığından DİĞER başlığında listelenirler. Blogger varsayılan olarak BOT koruması olduğundan bir şey yapmanıza yada bu alana kafaya takmanıza gerek yoktur. 


YORUMLAR :

İzin vermişseniz içeriklerine gelen yorumların listelendiği ve moderasyonunun yapıldığı alandır.


KAZANÇLAR : 

Adsense platformu ile çalışmak isterseniz bu alandan aktifleştirebilirsiniz. 


SAYFALAR : 

Bu alandan son yayın içeriklerinizden bağımsız "Hakkımızda", "İletişim" gibi sayfalarınızı oluşturabildiğiniz alandır.


DÜZEN : 

Düzen yada yerleşim. Bu alan tema ile belirlenmiş genel hatları site şablonunu gösteren bölümdür. Blog gövdesi ve eklenti işlemlerine tema kodları ile uğraşmadan bu alandan ekleyip çıkarabilirsiniz. 


Sayfa Gövdesi : Bu alanda seo için mutlaka gönderen kaşesi ve zaman damgası kullanmanızı öneririm.

Ayrıntılara tema ve ayarlar bölünde değineceğimizden genel hatları ile bu şekildedir.


TEMA :

Sitenizin dış görünüşünü belirleyen ve eklentilerin olduğu kod alanı burasıdır. 

Blogger > Tema > Özelleştir > Yedekle  yolunu izleyerek temanızın yedeğini alabilirsiniz. Tavsiyem ayda bir bu yedek .XML dosyasını kendinize eposta atın bir sorun olursa oradan kullanabilirsiniz.



Blogger > Tema > Özelleştir > Geri Yükle  yolunu izleyerek .XML uzantılı bir temayı yükleyebilirsiniz.

Kısaca sitenizi ister hazır tema yada kendinizin oluşturacağı istediğiniz tema yani dış görünüşünü istediğiniz ambalaj ile kaplayabilir, istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz. Site yada sayfa içinde istediğiniz özellikleri çalıştırabilirsiniz. 

* Bilgi : Google arama motoru önceliğini mobil sayfalara verdiği için tavsiyem mobil uyumlu açılış hızı yüksek mümkün olduğu kadar minimalist, ziyaretçi kullanım kolaylığı için metaryalist bir tasarım tercih etmeniz yönünde olacaktır.

Mobil Ayarları : Temanız mobile uyumlu değil ise buradan masaüstü için ayrı mobil için ayrı tema seçebilirsiniz. Tavsiyemiz mobil uyumlu tema kullanın.

Blogger > Tema > Özelleştir > HTML'yi Düzenle : Burası Blogger 'in kabuk kodlarının bulunduğu yerdir. Yani sitenizin dış görünüşü ve tarayıcıda çalışan özellikleri buradaki kodlar belirler.

Temanızın yedeğini almışsanız buradaki kodlar ile oynamaktan çekinmeyin. Zaten bir sorun olursa Blogger site bir hata mesajı verecektir. Tavsiyemiz yedek bir blog oluşturup denemelerinizi ve testlerinizi öncelikle bu yedek tema üstünde uyguladıktan sonra asıl sitenize uygulamanız yönünde olacaktır.

Blogger Python ile kodlanmış HTML ve CSS özelliklerinde çalışır. Yani içinde HTML, CSS ve .JS kodları ile çalışma yapabilirsiniz.

HTML panelinde arama yapmak için Ctrl+f kısa yolu ile Search: özelliğini açabilir. Ctrl+Shift+f ile toplu değişiklikler yapacağınız Replace: alanını açabilirsiniz.

Panel Büyük / küçük karakterlere duyarlıdır ama küçük harf, büyük harfi niteler. 

Bu alan "kod'amanların" oyun alanı olduğundan, temel bilgileri bu şekildedir.

Kodları online bir editörde denemek isterseniz

https://www.w3schools.com/html/tryit.asp?filename=tryhtml_intro

kullanabilirsiniz.


AYARLAR :

Başlangıçta bu ayarların doğru yapılması webmaster ve seo için önemlidir.


Temel : 

Başlık : Site başlığınız. En fazla iki kelimeden oluşsun. Bu alan HTML kodlarını destekler. Örneğin :  WebKenti .

Açıklama : Sitenizin kısa açıklaması. Örneğin : Bilgi, Teknoloji, Eğitim ve Fikirhane Blog. Site açıklamasını görünmesini istemiyorsanız Blogger > Düzen > Başlık (üstbilgi) alanından kapatabilirsiniz.

Blog Dili : Turkish - Türkçe yada ne isterseniz.

Google Analytics Mülk Kimliği : Bir site yada blog sahibi ise mutlaka Google Analitik hesabı açmalı ve analitik verilerini yorumlamayı bilmelisiniz. https://analytics.google.com/

Site simgesi : Minimalist bir Favicon eklemenizi tavsiye ederim.


Gizlilik : 

Yayınlarınızı arama motorlarına kapatmak istiyorsanız bu alanı pasife alabilirsiniz. Varsayılan konumda açık kaldığında sizin bir şey yapmanıza gerek yoktur, başta Google olmak üzere tüm arama motorları sitenizi tarayabilir. İlk tarama ve indeksleme zaman alır. Arama motorlarına isterseniz manuel olarak da ekleme veya kaldırma için istek gönderebilirsiniz.

https://www.google.com.tr/intl/tr/add_url.html


Yayıncılık :

Blog Adresi : Bu alandan blog adresinizi değiştirebilirsiniz. Örneğin : webseyyahi.blogspot.com .

Özel Alan Adı : Bir domain alarak özel alan adı kullanabilirsiniz. Örneğin : webkenti.net .

Yedek alt alan adı : Alan adınıza alt alan adı ekleyebilirsiniz. Örneğin :  blog.webkenti.net .

Alanı yönlendir : Bu alandan URL.blogspot.com alan adını https://www.webkenti.net gibi bir alana yönlendirebilirsiniz . Tavsiyemiz alan adını www ile kullanın ve tüm diğer alanları buraya yönlendirin.


HTTPS :

HTTPS yönlendirmesi : Blogger SSL zaten barındırıyor. Tavsiyemiz bu özelliği güvenlik ve Seo için mutlaka kullanın.


İzinler : 

Bu alandan sitenize bir den çok admin yada kapalı bloglar için okuyuculara izinler verebilirsiniz.


Yayınlar : 

Ana sayfada gösterilen maks. yayın sayısı : Tavsiyemiz tema ile uyumlu sayıda ve en fazla 8 adet açılış sayfası yayını içermelidir. Daha fazla sayıda yayını ana sayfada görüntülemek sayfa hızını ve kullanılabilirliği olumsuz etkilemektedir.

Arşivleme Sıklığı : Ayda bir

Mesaj şablonu (isteğe bağlı) : Her yayın için varsayılan bir mesajı ekler. Tavsiyemiz her yayının altına aynı mesajı yazmıyorsanız boş kalsın.

Resim lightbox'ı : Özellikle seo ve mobil arayüz için tıklandığında büyüyen ve slider olarak gösterilen bu özelliği kullanmanız yönündedir.

Yorumlar : 

Yorum konumu : Yorum alanı nasıl gösterileceğini belirler. Tavsiyemiz yerleşik ayarında olmasıdır.

Kimler yorum yapabilir ? : Tavsiyemiz Herkes (anonim kişiler dahil) ayarında olmasıdır.

Yorum denetleme : Tavsiyemiz Her Zaman ayarında olmasıdır. Böylece bir yorum yayına girmeden önce denetleyerek, özellikle otomatik gönderilen spam ve reklam mesajları için bir güvenlik aşaması alınmış olunur.

Denetleme isteklerini şu adrese gönder : Bu alana epostanızı belirtirseniz yorum denetleme istekleri epostanıza da gelir.

Okuyucu yorumu captcha testi : Tavsiyemiz zaten yorum denetim açık olduğundan Kapalı ayarında olmasıdır.

Yorum formu mesajı : Yorum alanının altında mesaj yeri olarak kullanabileceğiniz alandır. HTML destekler. Boş kalabilir.


E-posta : 

E-posta kullanarak yayınla : Blogger paneline giriş yapmadan eposta üzerinden yayın yapma özelliğidir. Biz kullanmıyoruz. Devre dışı.

Yorum bildirimi e-postası : Bu alana epostanızı belirtirseniz yorum bildirimi istekleri epostanıza da gelir.

Bekleyen yorum bildirimi e-postaları : Bu alana epostanızı belirtirseniz bekleyen yorum bildirimi istekleri epostanıza da gelir.

Yayınların e-postayla gönderileceği hedef : Bu alana epostanızı belirtirseniz yayınlanan içerikler epostanıza da gelir.


Biçimlendirme : 

Zaman kaşesi için schema.org sitesi ile uyumlu zaman biçimlendirilmesi kullanın. Örneğin : 10.2.21


Meta etiketler : 

İleri seviye seo için kullanılır. Yönergeler için :

https://developers.google.com/search/docs/advanced/crawling/special-tags?hl=tr

öğrenmenizi tavsiye ederim. Başlangıç seviyesi kullanıcılar ve çok sayıda kategori içeren siteler için boş bırakılmasını tavsiye ederim çünkü Google sayfa düzeyinde değişkenleri ve etiketleri algılayabilir. Ayrıca Google arama motoru sürekli güncellendiğinden yapılan değişikliklerde geride kalmak sitenizi olumsuz etkiler. Blogger bazen bu güncellemeleri geriden takip etsede sonuçta uyumlu bir şekilde hareket ettiğinden sorun çıkarmayacaktır.

* Bilgi : Google Meta Etiket algoritmasını değiştireli 5 yılı geçti ama seo test araçları başta olmak üzere seocuyum diye geçinenlerin dilinden bir türlü meta etiket şöyle böyle lafları değişmedi. Kısaca Google sayfa içeriği değişkenlerini algılayabiliyor ve artık meta etiket kullanmaya gerek kalmadı. Tavsiyen özel kullanımlar hariç bu alanı boş bırakın. (Sayfa içi meta etiket ile tüm siteyi kapsayan meta etiket kullanımını karıştırmayalım!)

https://developers.google.com/search/blog/2009/09/google-does-not-use-keywords-meta-tag


Hatalar ve yönlendirmeler : 

Özel 404 sayfası : Normalde temaların 404 sayfaları mevcut olduğundan boş bırakılmalıdır. Ama özel bir 404 sayfası oluşturursanız yönlendirme kodunu buraya yada tema içine ekleyebilirsiniz.

Özel yönlendirmeler : Özel hata kodları yönlendirmesini buradan yapabilirsiniz. Özel kullanımlar hariç normalde boş bırakılması uygundur.


Tarayıcılar ve dizine ekleme : 

Özel ads.txt içeriğini etkinleştir : Blogger, Google ile uyumlu olduğundan ve arka planda güncellemeyi kendi yaptığından bu alanı boş bırakılması uygundur. Seo ile ilgili veya öğrenme amaçlı bu alanı kullanabilirsiniz ama Google sürekli kendini güncellediğinde deneme yanılma için bence test bloğu kullanın.

https://support.google.com/webmasters/answer/6211453#indexed

Özel robot başlık etiketlerini etkinleştir : Blogger Google ile uyumlu olduğundan ve arka planda güncellemeyi kendi yaptığından bu alanı boş bırakılması uygundur. Seo ile ilgili veya öğrenme amaçlı bu alanı kullanabilirsiniz ama Google sürekli kendini güncellediğinde deneme yanılma için bence test bloğu kullanın.

https://support.google.com/webmasters/answer/9128669?hl=tr

Google Search Console : Google 'nin arama motoru algoritmasının sitenize ile arasındaki optimizasyonu gösteren aracıdır. Yani Google Search Console sadece siteniz ile Google sıralama algoritması arasındaki uyumluluğunu gösterir. Tüm trafik verilerini Google Analytics verir. İkisi farklı araçlardır. Bu iki aracı topladığınızda SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) olur.

https://search.google.com/search-console/about

Tavsiyemiz amatör olarak sadece hobi amaçlı bir blogunuz varsa yada kişisel bir blog olup kendiniz çalıp kendiniz oynuyorsanız, ne isterseniz onu yapabilirsiniz. Ama sitenize ziyaretçi gelmesini istiyorsanız Google Search Console ve Google Analytics araçlarını kullanmayı mutlaka öğrenmelisiniz. Profesyonel bir webmaster, Google Search Console ve Google Analytics araçlarını kullanmayı bilmiyorsa bunun adı blogculuk değil blogcağızlıktır, webmaster 'lık değil kendi kendini kandırmaktır.


Kazanç sağlama : 

Adsense dışında bir reklam yayıncısı ile çalışıyorsanız, gerekli düzenlemeleri yapacağınız alandır.


Blogu Yönetin : 

İçeriği içe aktar : Yedek aldığınız bir blog içeriğini mevcut yapıya aktarmaktır.

İçeriği yedekle : Blog içindeki yayınların yedeğini almaktır. İçerik yedekleme, yayınları, sayfaları ve yorumları kapsar. Tavsiyemiz ayda bir yedek alıp kendi epostanıza bu yedek dosyasını göndermeniz yönündedir.

Blogunuzdaki videolar : Blogger videolar için YouTube altyapısını kullanır.


Site feed'i : 

Blog beslemesi alanıdır. Kısaca RSS.

Blog feed'ine izin ver : İçerik botlarının kopyala yapıştır özelliği devre dışı bırakmak için tavsiyemiz Atlama Aralığına Kadar şeklinde olmalıdır.

Yayın feed'i yönlendirme URL'si : Feedburner kullanmanızı öneririz. Örneğin : http://feeds.feedburner.com/webkenti/uHbU

Yayın feed'i altbilgisi : https://www.webkenti.net

Başlık ve ek bağlantıları : Tavsiyemiz açık olması yönündedir.


Genel : 

Blogger taslağını kullan : Tavsiyemiz taslak özelliğini kullanmayın. Çünkü adı üstünde beta özelliklerin denendiği alandır ve çökme sorunları yaşanabilir. Blogger taslak kullanmak istiyorsanız deneme bloğunuzda kullanın.

Kullanıcı Profili : Kendinize göre düzenlemeleri yapabilirsiniz. Tavsiyemiz bu ilgileri doldurmanız ve site blog URL adresini Profilinizde mutlaka belirtmeniz yönünde olacaktır.


OKUMA LİSTESİ :

Blogger RSS istemcisidir. Tavsiyemiz mutlaka RSS kullanın ve diğer site ve blogları takip etmek için Blogger RSS okuma listesini kullanabilirsiniz.


Mümkün olduğunca sade bir biçimde anlatmaya çalıştık. Umarız faydası olmuştur. Ayrıca :


* BİLGİ :

Google Geliştirici Ürün indeksi : https://developers.google.com/products

Google Web Site Hız Testi : https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=tr

Google Seo Yönergeleri : https://developers.google.com/search/docs?hl=tr

https://developers.google.com/search/blog#speed-and-google-search

Google Web Site Yapısı Test Aracı : https://search.google.com/structured-data/testing-tool?hl=tr

https://search.google.com/test/rich-results?utm_campaign=sdtt&utm_medium=url

Google Belge Güncellemeleri : https://developers.google.com/search/updates?hl=en

Google Search Central YouTube : https://www.youtube.com/channel/UCWf2ZlNsCGDS89VBF_awNvA

Web Site Optimizasyon Yönergeleri : https://web.dev/vitals/

Sizi kaliteye götüren bilgiye kaynağından bakmanızı tavsiye ederim. Her şeye rağmen doğru olan meşhur sözü de unutmayalım "İçerik kraldır, gerisi teferruattır" .


Velhasıl kelam, Yıktık perdeyi eyledik viran, Sürç-i lisan ettiysek affola !


Daha iyi bloglar için ...


Yorumlar

  1. BARBAROS10.2.21

    Admin Google analitiği siteme nasıl ekleyebilirim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://www.webkenti.net/2015/01/blogger-google-analytics-kodu-eklemek.html

      Sil
  2. Müt-Hiş faydalı Webkenti harika En sık ziyaret ettiğim site oldu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İltifatlarınız için teşekkürler, sizin sitenizinde başarılı olmasını dileriz.

      Sil
  3. Adsız11.2.21

    Selamlar. Tavsiye edeceğim bir yazı olmuş takipteyim. Bir sorum olacaktı tema ayarlarını varsayılana nasıl getirebiliriz ? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://www.webkenti.net/2013/06/blogger-sablon-resetleme.html

      Sil
  4. Blogspot gerçekten çok iyi hosting derdi yok ddos derdi yok sağlam site kurmak istiyorsanız blogger en iyi seçenek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru. Katkılarınız için teşekkürler.

      Sil
  5. İlk zamanlar blog açarken baya uğraşmıştık.Bu bilgiler yeni başlayanlar için faydalı olacaktır.Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katkılarınız için teşekkürler. :)

      Sil
  6. Bloggerin yeni tasarımı çok hantal,özellikle de yazı yazarken çok hantallaşıyor,kasıyor çoğu zaman bir de video önizlemesi yok,bu da çok sinir bozucu.. .Blogger konusunda çok detaylı bir yazı olmuş,emeğinize sağlık..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni tasarımında hız olarak bir sorunla karşılaşmadım ama sizin "internet upload" hızınız çok düşük olabilir, anlık güncelleme özelliği geldiğinden buda size hantallaşma olarak yansıyor olabilir, ayrıntılara bakmak lazım. Video önizlemesi konusunda tam anlayamadığım için bir şey söylemek zor, yayın önizlemesi var, video yükleme ise youtube altyapısı zaten. Teşekkrürler. :)

      Sil
  7. faydalı bir bilgilendirme, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  8. Hem benim gibi önceden kulananalar hemde yeni kullanacak olanlar için ayrıntılı güzel bir çalışma olmuş . Tebrik ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katkılarınız için teşekkürler. :)

      Sil
  9. Blog3.3.21

    Blogger yapılması gereken ayarlar, diye başlık atılabilirmiş. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogger SEO ayarları, diye de başlık atılabilirdi. Teşekkürler :)

      Sil
  10. Adsız19.3.21

    Hocam Merhaba, Kullandığınız tema nın adını paylaşabilir misiniz ?, tema ararken sizin temanıza benzer bir temaya bakmıştım sonradan unuttum adını yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogger > Tema > Emporio

      Ama varsayılan tema üzerinde değişiklik yaptığımdan , birebir aynısı değil.

      Blogger sitelerin tema bilgilerini öğrenmek istediğinizde
      Site üzerinde Sayfa sağtık > Sayfa kaynağını görüntüle > ctrl+f > Template
      yolunu izlediğinizde eğer silinmemiş ise tema bilgilerine ulaşabilirsiniz.

      Sil
  11. Ben de çok araştırmıştım blogger, wordpress.. sonunda ikisinddn de açtım ama blogger kalıcı oldu :) Güzel detaylı bir yazı olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katkılarınız için teşekkürler.

      Sil
  12. Mustafa Özbek20.3.21

    .net veya .com uzantısına geçmenin faydası , zararı var mıdır ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seo ve webmaster açısından bir fark yoktur. Ancak 3. tarafın algılaması açısından .net veya .com olması bir ciddiyet önyargısı vardır. Biraz makyaj diyebiliriz. İşe yaradığı durumlar görecedir.

      Sil
  13. elinize sağlık bilmeyenler için çok güzel bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katkılarınız için teşekkürler.

      Sil
  14. Açıklayı bir bilgi olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katkılarınız için teşekkürler.

      Sil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺