Blogger - WordPress Karşılaştırması

 


WordPress mi Blogger mi Daha İyi ? 

Blogger / WordPress Avantaj Ve Dezavantajları Nelerdir?

İnternette çok sayıda Blogger (Blogspot) / WordPress karşılaştırması , blog/site açmak için hangisi tercih etmelisiniz vb. hakkında artı ve eksi yönlerini anlatan, hangisinin daha iyi olduğunu açıklayan yazılar, farklarını listeleyen tablolar bulabilirsiniz. Size en baştan şunu söyleyeyim; internette uzak durmanız gereken insanların başında yarım bilgi ile akıl verenler ile tık tuzağı paylaşım yapanlar gelir.

Bizde 10 yılın üzerinde Blogger - WordPress ve daha bir çok altyapı platformunu kullanmış kişiler olarak bilgi birikimimizi paylaşalım istedik, umarız faydası olur.

Blogger ve WordPress Arasındaki Farklar Nelerdir?

WordPress ve Blogger arasındaki avantaj ve dezavantajları kıyaslamadan farkında olunması gereken önemli bir ayrıntı da kullanıcı seviyeleridir. Örneğin kodlama biliyorsanız; bir sitenin üst yapısında bir platform ile yapılıp diğeri ile yapılamayacak tek bir şey bile yoktur. İlaveten bir şeyin bedava sunulması o şeyin daha az değerli olması gibi bir önyargı oluşturmamalıdır. Ayrıca platform seçimindeki özel kullanımların veya özel ihtiyaçlar karşısında yapılacak tercihlerin bu karşılaştırmada yer verilmediğini de belirtmek isteriz.


SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) :

 SEO  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  Varsayılan ayarlar arama motorları ile uyumlu olduğundan SEO konusunda bir bilgi gerektirmez.  Arama motorlarına sitenizi kayıt ettirmek ve başlangıç ayarlarını yapmak kolaydır.
 UZMAN :  Google SEO konusunda platform ayırt etmediğinden Webmaster'in yeteneklerine bağlıdır.  Google SEO konusunda platform ayırt etmediğinden Webmaster'in yeteneklerine bağlıdır.

* Arama motorlarında üst sıralarda yer almak ile kullandığınız altyapı platformunun hiç bir alakası yoktur. Google Developers ( https://www.youtube.com/watch?v=xHO_2OMSTP0&t=4s ) zaten bunu açık bir şekilde söylüyor. Şu böyle iyi, bu şöyle iyi diye her söylenene inanmak yerine Google kendi kılavuzlarını okuyup, kılavuzlardaki yönergelere uyarak, iki platformda da birer site kurup kıyaslamayı bu şekilde yaparak farkları kendiniz de kolayca test edebilirsiniz. Böylece kendi doğrularınızı daha kolay bulabilirsiniz. (Bizim yöntem bu şekilde).

 https://developers.google.com/search/docs?hl=tr

https://www.webkenti.net/2021/02/online-seo-ve-webmaster-siteleri.html


TEMA (Dış Görünüş) :

 TEMA  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  Varsayılan tema çeşitliliği sınırlıdır. Tema düzenlemek kolay olsada değişiklik yapmak için kod bilgisine ihtiyaç vardır.  Çok sayıda ve çok fazla çeşitte tema seçeneği vardır. Tema düzenlemek kolay olsada değişiklik yapmak için kod bilgisine ihtiyaç vardır.
 UZMAN :  İnternetten istediğiniz gibi hazır bir tema bulamazsanız, kendi temanızı tasarlayabilirsiniz. (Tema kodlamak için HTML, CSS ve JS bilmeniz gerekir.)  İnternetten istediğiniz gibi hazır bir tema bulamazsanız, kendi temanızı tasarlayabilirsiniz. (Tema kodlamak için PHP, CSS, JS bilmeniz gerekir.)

* Blogger'in en büyük eksiği tema çeşitliliği olsa da ileri düzey kullanıcılar için platform ne olursa olsun bir siteyi istenilen ambalaj ile kaplayabilirsiniz. Yani her altyapıda aynı tema görüntüsü ve işlevlerini monte ederek kullanılabilirsiniz. Ayrıca Blogger tema konusunda mevcudiyette hala çok geride de olsa, eskiye göre farkı epeyce kapatmıştır.

Son zamanlarda özellikle ücretsiz temalara şifrelenmiş kodlara yada kütüphane olarak başka yerde depolanan script dosyalarına çok sık rastlamaktayım. Kısaca test etmeden her temaya güzelmiş diye atlamayın.

https://www.webkenti.net/2019/07/blogger-tema-indirme-siteleri.html


Eklenti (Widget/Gadget) :

 EKLENTİ  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  İstenilen eklentileri bulmak ve sitede kullanmak uğraştırıcı olabilir.  Çok sayıda eklentiyi kolayca kurup kaldırabilirsiniz.
 UZMAN :  İnternetten hazır bulamazsanız, kendi eklentinizi yazarsınız. (Eklenti kodlamak için HTML, CSS ve JS bilmeniz gerekir.)  İnternetten hazır bulamazsanız, kendi eklentinizi yazarsınız. (Eklenti kodlamak için PHP, CSS ve JS bilmeniz gerekir.)

* Blogger'in ikinci büyük eksikliği eklenti bulunurluğudur. İleri düzey kullanıcılar için platform ne olursa olsun bir siteyi istenilen eklenti kodu yazarak kurulumu yapılandırabilirsiniz. Yani her altyapıda aynı eklenti özelliğini çalıştırabilirsiniz.


Plugin (Eklenti) :

 PLUGIN  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  Plugin bulmak ve kullanmak uğraştırıcıdır.  Çok sayıda plugin kolayca kurup kaldırabilirsiniz.
 UZMAN :  İnternetten hazır bulamazsanız, kendi eklentinizi yazarsınız. (Plugin kodlamak için HTML, CSS ve JS bilmeniz gerekir.)  İnternetten hazır bulamazsanız, kendi eklentinizi yazarsınız. (Plugin kodlamak için PHP, CSS ve JS bilmeniz gerekir.)

* Blogger de plugin kullanımı çok azdır. İleri seviye kullanıcılar için GitHub da çeşitli kodlar bulunsa da bu sıradan kullanıcılara hitap etmez. WordPress için çok sayıda plugin kolayca siteye eklenebilir. Bu aslında WordPress 'in esnekliğini artıran en güzel özelliklerin biri olsa da aynı zamanda en büyük sıkıntılarından da birisidir. Örneğin bir WP siteye AMP plugin eklediğinizde karşıya AMP gibi görünse de sitenin AMP kodlanması başka bir şeydir, AMP gibi görünmesi başka bir şeydir. Örneğin bir siteye otomatik SEO plugin kurdum diye site SEO uyumlu olmuyor gibi. 

https://search.google.com/search-console/

En çok rastladığımız yanlış kullanımlarından biriside sayfa görüntüleme sayılarını değiştiren yada bot ziyaretçi sağlayan acemi kandıran SEO eklentileridir. WordPress'e geçtim ziyaretçi sayım artı, yada şu eklentiyi kurdum SEO düzeyim yükseldi zannedenler aslında kendi kendilerini kandırır. Bu gibi değerlendirmeleri doğru yapmak için mutlaka Google Analitik kullanmayı öğrenmelisiniz.

https://analytics.google.com/

Ayrıca bu plugin 'ler çok fazla güvenlik açığına neden olabileceği için acemi kullanıcıların daha fazla dikkatli olması gerekmektedir. Her güncelleme sonrası çalışmaları kontrol edilmeli ve çakışmalar yada site çökmesine neden olabilecek sorunlara karşı hazırlıklı olunmalıdır. 

https://tr.wordpress.org/plugins/

https://github.com/


Siber Güvenlik :

GÜVENLİK  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  Güvenliği Google sağladığı için Eposta adresini ve şifrenizi kaptırmadığınız sürece sorun yoktur.  Güvenliğine çok dikkat etmeniz gerekir. Eklenti veya tema kaynaklı bir açık her an çıkabilir ve sitenizi mahvedebilir. 
 UZMAN :  Güvenliği Google sağladığı için Eposta adresini ve şifrenizi kaptırmadığınız sürece sorun yoktur.  Site güvenliğinden iyi anlamak gerekir. Her an çökmelere, yavaşlamalara, uyumsuzluklara hazırlıklı olmak gerekir.

* Siber güvenlikte tartışmasız Blogger kullanımı rahattır. Bu işlerden hiç anlamasanız da Google site güvenliğini arka planda otomatik sağlar. WordPress de güvenlik derdi bitmez. Özellikle ücretsiz tema, ücretsiz eklenti, ücretsiz plugin bulacağım diye baltayı çok defa taşa vurabilirsiniz. Bazı durumlarda sizinle alakalı olmayan siber saldırılar yüzünden hosting firması hizmetleri kesintilere uğrayabilir yada bir türlü aşılmayan hız sorunları ile karşılaşabilirsiniz.

https://www.google.com/safebrowsing/diagnostic?site=https://www.webkenti.net/


Güncelleme :

 GÜNCELLEME  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  Blogger güvenlik güncellemesi dışındaki diğer özellik güncelleştirmeleri seyrek olur. Arka planda otomatik gerçekleştiğinden bir şey yapmanıza gerek yoktur.  Çok sık güncelleme geldiğinden ve bunu manuel yapmanız gerektiğinden bazen iyi bazen de olumsuz durumlar oluşur. Siteniz birden fazla sorundan dolayı anlık veya uzun süreli çöküşler yaşayabilir.
 UZMAN :  Arka planda otomatik gerçekleştiğinden bir şey yapmanıza gerek yoktur.  Çok sık güncelleme geldiğinden ve bunu manuel yapmanız gerektiğinden bu işlerden anlamak ve dikkatli olmak gerekir.

* Blogger nedendir bilinmez büyük güncellemeler nadir olur. WordPress değişikliğe çabuk tepki verir. Bu genelde iyi olsa da bazen hataların daha sık karşılaşılmasına neden olur. WordPress de güncellemeyi otomatiğe alırsanız zincirleme sorunlara karşı hazırlıklı olmanız gerekir.

https://developers.google.com/search/updates?hl=en


Hosting (Barınma) :

 HOST  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  Hosting derdiniz yoktur. Google size en iyi barınma hizmetini ücretsiz sağlar.  Düşük bütçeler ile başlasanız da bu kısa zamanda yetersiz kalır. Daha iyisi içinde masraflar giderek artar.
 UZMAN :  Google şuan dünyanın en iyi barınma servisini ücretsiz veriyor daha ne olsun.  Siteniz büyüdükçe Hosting giderleriniz artar. Düşük bütçe ile kalırsanız çökme yada site erişim zamanı gibi dertler ile uğraşırsınız. Altyapınız verdiğiniz para kadar güçlüdür.

* Barınma konusunda WordPress için en iyi hosting paketini de alsanız Google Server 'leri ile baş edemez.


Kapasite :

 KAPASİTE  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  Blogger kapasite sorunu yoktur.  Site veri girdisi artıkça , sitenin maddi giderleri de artar.
 UZMAN :  Blogger kapasite sorunu yoktur.  Site veri girdisi artıkça , sitenin maddi giderleri de artar.

*Blogger kapasitesi bir site için fazlası ile yeterlidir. Google zaman zaman Blogger kapasitesini kendiliğinden artırmaktadır. WordPress için küçük siteler de sorun olmasa da , büyük siteler için gider maliyetini artırır.


Kontrol (Site Dosyaları) :

 KONTROL  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  API dosyalarına ulaşamazsınız.  API dosyalarına ulaşabilirsiniz.
 UZMAN :  API dosyalarına ulaşabilirsiniz ama değiştiremezsiniz.  API dosyalarına ulaşabilir, düzenleyebilir ama çekirdeği değiştiremezsiniz.

* Blogger site dosyaları Google 'nin kontrolü altındadır. WordPress de çekirdeğe müdahale edemeseniz de site dosyaları sizin kontrolünüzdedir.

https://developers.google.com/blogger

https://developer.wordpress.org/rest-api/


Kazanç Sağlama (Reklam) :

 REKLAM  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  Adsense ve diğer reklam kanallarından onay alabilirsiniz.  Adsense ve diğer reklam kanallarından onay alabilirsiniz.
 UZMAN :  Adsense ve diğer reklam kanallarından onay alabilirsiniz.  Adsense ve diğer reklam kanallarından onay alabilirsiniz.

* Google reklam verme konusunda platform ayıt etmez. 

https://www.google.com/intl/tr_tr/adsense/start/

https://www.webkenti.net/2020/04/blog-yazarak-nasl-para-kazanlr.html


Google Ürünleri (Analytics, Search Consol vs.) :

 SENKRONİZASYON  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  Tamamen uyumludur.  Kısa bir kayıt ve kolay ayarlamalardan sonra tamamen uyumludur.
 UZMAN :  Tamamen uyumludur.  Kısa bir kayıt ve kolay ayarlamalardan sonra tamamen uyumludur.

* Google servislerini kullanma konusunda platform ayıt etmez. Diğer bir çok servis her platforma destek verir.

https://developers.google.com/products


Video ve Resim Yükleme Alanı :

 UPLOAD  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  YouTube ve Google Cloud altyapısını kullandığı için ücretsiz, hızlı ve sorunsuzdur.  Hosting paketinizin izin verdiği kadar dosya ve video yükleyebilirsiniz.
 UZMAN :  YouTube ve Google Cloud altyapısını kullandığı için ücretsiz, hızlı ve sorunsuzdur.  Video ve resim alanı için Google hizmetlerini kullanabilirsiniz.

* Blogger video ve resim barındırma konusunda ücretsiz ve en iyisidir. WordPress için Google servislerinden faydalanabilirsiniz.

https://cloud.google.com/


Mülkiyet (Site Sahibipliği) :

 SAHİPLİK  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  Ücretsiz (Site sahibi Google'dir.)  Ücretsiz (Site sahibi sizsinizdir.)
 UZMAN :  Ücretsiz (Site sahibi Google'dir. Kolaylıkla Yedek alınıp diğer platformlara taşınabilinir.)  Ücretsiz (Site sahibi sizsinizdir.)

* Blogger'in sahibi Google 'dir. WordPress site sahibi son kullanıcıdır. Ancak iki platformda da kolayca yedek alınıp başka platformlara taşıyabilirsiniz. Ayrıca Google 'nin Blogger sahipliği gibi WordPress'de de sitenin barındığı hosting firması da bir anda fişi çekebilir. Kısaca siz yedeğinizi alın gerisini kolayca halledebilirsiniz.

https://www.webkenti.net/2019/08/blogger-kapanr-m.html


CMS (İçerik Yönetim Sistemi) :

 CMS  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  Google  WordPress Foundation
 UZMAN :  Google LLC (Alphabet Inc.)  WordPress Foundation (GNU)

* WordPress (GNU Genel Kamu Lisansı) sahiptir. Ancak bilinenin tersine GNU lisansına sahip olması her şeyi ile WordPress kaynak kodlarının da sahibi olabileceğiniz anlamına gelmez. Kısaca WordPress GPL ile lisansladığınız yazılımların başkaları tarafından değiştirilerek geliştirilen türevlerinin elde ettiği gelire yönelik maddi bir talepte bulunamazsınız. Blogger kaynak kodları tamamen Google 'ye aittir ve ne isterse onu yapabilir. Bu Blogger için geliştirdiğiniz kodlardan bir hak iddia edemeyeceğiniz anlamına gelir.

https://www.gnu.org/home.tr.html


Dosya Aktarım (FTP) :

 FTP  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  Online  3. parti FTP istemcisi
 UZMAN :  Online  3. parti FTP istemcisi

* Blogger kendi içinde çevrim içi dosya aktarım imkanı olması büyük avantajdır. İstenirse 3. parti uygulamalar (FlieZilla vb.) kullanılabilirsiniz. WordPress dosya aktarımında çok sayıda FTP istemcisini destekler.


Kullanım Kolaylığı :

 ERİŞİM  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  Kolay  Orta
 UZMAN :  Kolay  Kolay

* İki platformda varsayılan kullanım senaryoları için kolay kullanıma sahiptir.


Arayüz (Yazım Ve Paylaşım Editörü) :

 ARAYÜZ  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  Basit ve sade.  Basit ve işlevsel.
 UZMAN :  İstenilen editör ile kullanılabilinir.  İstenilen editör ile kullanılabilinir.

* Blogger arayüzü minimalist olsa da gelişmesi gerekir. WordPress daha sade olması gerekir. İkisinin de düzelmesi ve gelişmesi gereken yanları mevcut.


SSL (Güvenli Giriş Katmanı) :

 SSL  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  Var.  Ücretli.
 UZMAN :  Var.  Ücretli.

* Secure Socket Layer (SSL) yani site domainindeki https: gördüğünüz ve s olmadığında tarayıcınızın güvensiz bağlantı uyarısı verdiği internet katmanıdır. Blogger de Google varsayılan olarak ücretsiz SSL sertifikası verir. WordPress de aldığınız host paketine dahil olabilir yada harici olarak ücret ödeyerek alabilirsiniz. Ücretsiz SSL sertifikası veren yerler mevcuttur ancak ne zamana kadar hizmet vereceği yada stabilitesine dikkat edilmelidir.


Özel Alan Adı (Domain) :

 URL  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  Kullanılabilir.  Kullanılabilir.
 UZMAN :  Kullanılabilir. Alt alan adı eklenebilinir.  Kullanılabilir. Alt alan adı eklenebilinir.

* İki platformda da kolayca özel alan adı kullanılabilirsiniz. (https://www.webkenti.net)


Özel Eposta Adresi (Email) :

 EPOSTA  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  Özel eposta adresi kullanılabilinir.  Özel eposta adresi kullanılabilinir.
 UZMAN :  Özel eposta adresi kullanılabilinir.  Hosting paketi içinde özel eposta kutusu hizmeti bulunur. 

* İki platformda da kolayca özel eposta kullanılabilirsiniz. Blogger için özel eposta kullanımı ek bir maliyet getirir. WordPress de hosting paketinin içine gelen eposta kutusu özellikleri neredeyse hiç bir işe yaramaz. Üst pakete geçmekte gereksiz maliyetleri artırır. Tavsiyem iletişim için Gmail kullanın.

https://workspace.google.com/intl/tr/products/gmail/


Spam Koruması :

 SPAM  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  Google spam koruma özelliği varsayılan olduğundan kafanız rahattır.  Epostanız spam mesajlar ile dolar.
 UZMAN :  Google spam koruma özelliği varsayılan olduğundan kafanız rahattır.  Spam güvenliği için eklenti kullanabilirsiniz. Ücretsiz eklentiler genelde spam olmayan mesajları da engellediğinden sürekli kontrol etmek gerekir.

* Spam mesaj konusunda tartışmasız Blogger kullanımı rahattır. Bu işlerden hiç anlamasanız da Google site güvenliğini arka planda otomatik sağlar. WordPress de spam mesaj derdi bitmez.


BOT (Robot Görüntüleme) Koruması :

 BOT  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  Var.  Yok.
 UZMAN :  Var.  Eklenti kullanabilirsiniz.

* Blogger 'den WordPress'e geçtim 300-400 sayfa görüntülemem 4000-5000 ne çıktı. Analitik verilerine bir bakıyorsun alayı BOT hatta tekil ziyaretçi 40-50 rakamlara inmiş.. Bu gibi acemi kandıran uygulamaların SEO açısından faydası olmaz, zararı olur. 

https://analytics.google.com/

https://search.google.com/search-console/

https://developers.google.com/search/docs/advanced/guidelines/get-started?hl=tr


Üyelik Hizmetleri (Abonelik) :

 ABONE  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  Var.  Var.
 UZMAN :  Var.  Var.

* İki platformda da hiyerarşik üyelik ve yetkilendirme konumlandırılabilirsiniz.


Destek (Yardım) :

 YARDIM  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  Aradığınızı bulmak yada bir sorun hakkında yardım almak uğraştırıcı olabilir.   Aradığınızı bulmak yada bir sorun hakkında yardım almak uğraştırıcı olabilir.
 UZMAN :   Aradığınızı bulmak yada bir sorun hakkında yardım almak uğraştırıcı olabilir.   Aradığınızı bulmak yada bir sorun hakkında yardım almak uğraştırıcı olabilir.

* İki platformda da yarım bilgisi ile akıl verenler yüzünden, bir şeyler ararken size çok zaman kaybettirir. Google aramalarında WordPress çözümleri için makale sayısı daha çok olsada, Blogger sorunları daha az çıktığından yardım forumlarına daha az işiniz düşer.

https://support.google.com/blogger/community/?hl=en&gpf=%23!forum%2Fblogger

https://support.google.com/blogger#topic=3339243

https://wordpress.com/tr/forums/


Web Site Hızı (PageSpeed Insights) :

 HIZ  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  Standart kullanımda hızlı.  Standart kullanımda değişken.
 UZMAN :  Standart kullanımda hızlı.  Standart kullanımda değişken.

* Bir web sitesinin sayfa hızını çok fazla etkileyen faktör (tema, kod, sayfa boyutu, eklenti vs.) vardır. Kod düzeyinde bakılacak olursa XML, PHP ye göre çok daha hafif ve daha tepkiseldir. WordPress de en hızlı Hosting paketini de alsanız Blogger Google servisi olduğu için Dünyanın her yerinden erişim süresi çok daha kısadır.

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=TR

https://web.dev/vitals/


Mobil Uyumluluk (Mobilite) :

 MOBİL  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  Tamamen uyumlu.   Tamamen uyumlu.
 UZMAN :  Tamamen uyumlu.  Tamamen uyumlu.

* WordPress ve Blogger altyapıları mobil internet için uyumludur. Cep telefonu veya düşük bağlantı hızları için iki platformunda AMP desteği vardır.


Site Limitleri (Sınırları) :

 LİMİT  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  Yeterli kapasitesi vardır.  Aldığınız hosting paketine bağlıdır.
 UZMAN :  Yeterli kapasitesi vardır.  Aldığınız hosting paketine bağlıdır.

* Blogger de özel kullanımlar hariç site limitleri fazlasıyla yeterlidir. WordPress de limit artırmak site maliyetini yükseltir. İki platformda da çeşitli yöntemler kullanarak limitleri kolayca artırabilirsiniz.


Yedek Almak :

 YEDEK  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  Kolay  Kolay
 UZMAN :  Kolay  Kolay

* İki platformda da yedek almak kolaydır. Her duruma karşı düzenli yedek lamayı alışkanlık haline getirmenizi tavsiye ederiz.


Esneklik (Fonksiyonel Kullanım) :

DİFFERENT  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  Hazır yapılar çok az olduğundan başlangıç için çok fazla uğraşılması gerekir.  Kolayca daha önceden denenmiş yapılara ve eklentilere ulaşılabilinir.
 UZMAN :  Geliştirmek için kodlama bilmek gerekir.  Geliştirmek için kodlama bilmek gerekir.

* Blogger yada WordPress altyapısını kullanarak; E-ticaret sitesi, Forum, Chat paneli, Film sitesi vs. değişik web uygulamaları için yapılandırabilirsiniz. Ancak bu yapıları düzgün bir şekilde çalıştırmak  için kod bilgisine ihtiyaç vardır. Her ne kadar WordPress de bu gibi uygulamalar daha yaygın olsa da ileri düzey kullanım bilgisi istemektedir.


Taşıma (Platform Değiştirme) :

 TAŞIMA  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  Teknik bilgi gerektirir.  Teknik bilgi gerektirir.
 UZMAN :  Kolay  Kolay

* İki platformda da içeriği başka bir platforma taşıyabilirsiniz.


Kod Yapısı (Code) :

 CODE  BLOGGER  WORDPRESS
 ACEMİ :  HTML, CSS, JS  PHP, CSS, JS
 UZMAN :  AJAX, PYTHON, C++, HTML, CSS, JS ...  MySQL, PYTHON, C++, PHP, HTML, CSS, JS ...

* Kodlama konusu ileri düzey kullanıcıları ilgilendirse de Google gün gelir Java, Flash gibi bir gün şu dili de desteklemiyorum diyebilir. Bizim tahminiz kısa ve orta vade de HTML de PHP de şimdilik böyle bir durum yok ama Google servislerine HTML kullandığına bakılırsa PHP 'nin daha kısa ömürlü olacağını anlamak zor değil.


BİLGİ :



- İnternette bir çok yerde Wordpress Öneriyorlar?
+ Domain satacak, hosting satacak, trafik satacak, tema satacak, eklenti satacak, script satacak, SSL satacak, cloud satacak... olsam bende öneririm.

- Blogger alanına WordPress kurabilir miyim ? 
+ Bize çok sorulduğu için bu bilgiyi eklemek istedim. Cevap evet ama tavsiye etmem. Sonuçta Blogger denilen şeyin özü internet üzerinde bir alandır. Meraklısı GitHub da bunun nasıl yapılabileceğini göstermiş çalışmalar var.

- WordPress alanına Blogger kurabilir miyim ? 
+ Bilmiyorum, böyle bir uygulamaya rastlamadım ama mantiken imkanlar dahilinde.

- Blogger de FTP (FileZilla vb. ) istemcisi kullanabilir miyim? 
+ Cevap evet ama gereksiz çünkü blogger içinde çevrimiçi çalışan FTP istemcisi zaten var. Meraklısı GitHub da bunun yapılabileceğini göstermiş çalışmalar var.

- Blogger den WordPress'e yada WordPress den Blogger'e sitemi taşıyabilir miyim?
+ Evet Google de bunun nasıl kayıpsız yapılabileceğini göstermiş çok sayıda rehber var.

- Blogger siteme WordPress Teması yükleyebilir miyim?
+ Hayır. Temanın baştan kodlanması gerekir. 

- Blogger siteme WordPress eklentisi yükleyebilir miyim?
+ Hayır. eklentinin baştan kodlanması gerekir. 

-  WordPress siteme Blogger eklentisi yükleyebilir miyim?
+ Hayır. eklentinin baştan kodlanması gerekir. 

- Blogger siteme HTML eklentisi yükleyebilir miyim?
+ Evet. Blogger HTML ve JavaScript destekler.

- Blogger siteme Forum, Eticaret platformu, ödeme modülleri vs. uygulayabilir miyim?
+ Evet Google de bunun nasıl yapılabileceğini göstermiş çok sayıda rehber var.

- WordPress için Blogger 'ı sadece host alanı olarak kullanıp resim vb. burada barındırabilir miyim?
+ Evet. Blogger blogunu dışarıya kapatarak sadece barınma yeri olarak kullanabilirsiniz.

- Blogger barınma için özel bir hosting kullanabilir miyim?
+ Cevap evet ama faydasız bir uygulama olur. Meraklısı GitHub da bunun nasıl yapılabileceğini göstermiş çalışmalar var.

- WordPress ve Blogger dan aynı anda site açıp aynı içeriği yüklersem bir faydası olur mu? 
+ SEO açısından benzer içerik zarar getireceğinden tavsiye etmem.

- Blogger Google servisi olduğundan sıralamada daha avantajlı oluyormuş ?
+ Google SEO konusunda platform ayıt etmediğinden Webmaster'in yeteneklerine bağlıdır.

- Blogger sayfa içi SEO yokmuş?
+ Bu ve benzeri şeyleri söyleyenlerin ne bir Google kılavuzundan yer gösterme nede yaptığı denemelerden bir analitik verisi falan paylaştığını göremezsiniz. Anca laf kalabalığı yaparlar.
Blogger > Yeni yayın > HTML Görünümü (Ayrıca Oluşturma Görünümüne geçerken bir hata varsa otomatik hata düzeltmesi güzel bir özellik).

- Meta Etiket kullanımında Blogger avantajlıymış ?
+ Bu meta etiket muhabbeti de bıktırdı. Google sıralamada meta etiket kullanmayı 2009 da bıraktı. (Sayfa içi meta etiket ile tüm siteyi kapsayan meta etiketi birbiri ile karıştırmayalım!) https://developers.google.com/search/blog/2009/09/google-does-not-use-keywords-meta-tag

- Blogger de Heading Etiketleri (H1 - H2 - H3 - H4...) var mı?
+ Var. Blogger başlık , alt başlık, kalın yazı gibi betimleri otomatik atar.

- Sitemi WordPress den Blogger 'e taşırsam yada Sitemi Blogger den WordPress 'e taşırsam   DA PA değerim yükselir mi ? Ziyaretçi sayım artar mı ? Google de daha üst sıralara daha kolay çıkar mıyım? 
+ https://www.webkenti.net/2021/02/online-seo-ve-webmaster-siteleri.html

...

SONUÇ: 

İki platformunda kendi içerisinde pozitif veya negatif tarafları birbirlerine karşı avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Bir tercih yapılırken en uygun ihtiyaç ve imkanlarına göre seçim yapılmalıdır. Özetle Blogger, WordPress vb. tüm platformların hepsi ayrı ayrı denenmeli, hangisinden daha fazla verim alınmışsa, hangisi bizim ihtiyaçlarımızı daha fazla karşılıyorsa o platform tercih ederek ilerlemeye devam edilmelidir.

WordPress ile Blogger arasındaki farkları açıklamaya çalıştığımız rehberimiz umarız; hangisi daha kolay? hangisi daha iyi? hangisinden başlamalıyım? hangisi ile devam etmeliyim? Blogger den WordPress 'e taşırsam ziyaretçi sayım artar mı?  gibi sorular için faydalı olmuştur.


Yorumlar

  1. Adsız30.4.21

    WordPress için para gerekli. Blogger için ise bilgi yeterli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katkılarınız için teşekkürler. Çok güzel tespit. Hatta konunun özeti diyebiliriz.

      Sil
  2. İki siteyi de hemen hemen her yönüyle değerlendirmişsin. Bir çok konuda kıyaslamada bulunmuşsun. Emeğine sağlık. Gerçekten çok başarılı olmuş. Ben uzun zamandır blogger kullanıyorum. Artık çok alıştım. Her şeyi bana kolay geliyor. Bu arada bu blogu takip et butonunu göremedim ? Eğer eklerseniz takip etmek isterim. Saygılarımla. Vesselam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anladım.Birçok kişi blogu takip et butonu kullanıyor. Eğer blogger bunu kaldırıyorsa bu çok kötü olur. Çünkü blog panelimden okuma listesine tıkladığımda takip ettiğim bir çok blogun paylaşımlarını kolaylıkla takip edebiliyordum. RSS takibi şuan kullanmıyorum. Ama sanırım ileride kullanmak durumunda kalacağım sanırım. Bilgilendirme için teşekkürler. Saygılarımla...

      Sil
    2. Öncelikle tebrikler Webkenti, gerçekten de böylesine detaylı bir anlatım ne yerli ne de yabancı kaynaklarda mevcut değildir. Bundan sonra bize soran biri olursa direkt yönlendirebiliriz bu yazıya.

      Bu yorumların altına yazma sebebim ise bildiğim kadarıyla Blogger sadece Feedburner'ın e-mail desteğini kaldırıyor, diğer tüm Feedburner özellikleri devam ediyor. Ayrıca Meczup Yazar'ın bahsettiği takip eklentisi ise Feedburner olan değil Blogger'ın kendi İzleyiciler eklentisi diye düşünüyorum. O da devam ediyor işine diye biliyorum ben ama.

      Sil
    3. Teşekkürler ReHiTu. Blogger sadece Feedburner'ın e-mail desteğini kaldırıyor, diğer tüm Feedburner özellikleri devam ediyor.
      +Doğru.
      Ayrıca Meczup Yazar'ın bahsettiği takip eklentisi ise Feedburner olan değil Blogger'ın kendi İzleyiciler eklentisi diye düşünüyorum.
      +Doğru. Ekleme yapayım , Google Friends kapatılacağınıda söylemişti ama Blogger de devam ediyor. Google reader kapandı ama blogger rss (okuma listeside) devam ediyor.)
      Sağ tarafa "abone ol" butonu bende ekledim. Normalde kullanmıyordum ama isteyenler oluyor. Bakalım Google kapatmazsa kullanırız.

      Sil
    4. Takip butonunun olması şart değil. "Okuma Listesi" kısmına girin, sağ üstte "Takip Ettiğim Bloglar" başlığının yanındaki kalem simgesine tıklayın, "Ekle" butonunu göreceksiniz. Oraya da tıklayınca URL ekleme alanı açılacak. Site adresini yapıştırın. Üstelik sadece blogger tabanlı siteleri değil, her çeşit siteyi ekleyip takip edebilirsiniz. Örneğin wordpress vb.

      Sil
    5. 👍 Blogger "Okuma Listesi" sade ve ücretsiz bir RSS istemcisidir. Blogger de blog açmadan da kullanılabilirsiniz. Blogger ve her türlü platformu destekliyor, ücretsiz ve Türkçe, daha ne olsun :) Katkılarınız için teşekkürler.

      Sil
    6. Beğenmenize ve faydalı olmasına sevindik.

      "Blog Abone ol, Takip et" eklentisini ve Google Haberler Eklentisini bloğumuza ekledik. Sağ taraftaki 👍 resme tıklayarak kullanabilirsiniz :)

      Sosyal medya hesaplarını kullanmıyoruz. Sebebi şurada yazıyor.
      https://www.webkenti.net/2021/01/webkenti-sosyal-medya.html

      RSS tavsiye deriz. Biz Feedly ve inoreader kullanıyoruz.
      https://www.webkenti.net/2019/05/bloglar-siteleri-ve-sosyal-medyay-tek.html
      https://www.webkenti.net/2018/03/bloglar-siteler-kolayca-nasl-takip.html

      Teşekkür ederiz. Saygılarımla.

      Sil
  3. Adsız2.5.21

    👍👏👏👏

    YanıtlaSil
  4. Caps Lock4.5.21

    Webkenti, Sen Başkasın. 👏

    YanıtlaSil
  5. Adsız23.11.21

    Bir arkadaşım web sitesi yaptırmak istemiş, nereye sorsa wp yapıyoruz diğerlerine ya çok para istemişler yada wp dışında çalışmıyoruz demişler. Bana nedenini sordu.

    1- Kodlama. Genelde bu web sitesi yapıyoruz diye geçinenler algoritma bilmez, ellerinde 3-5 wp teması vardır, wp panelini öğrenmişler ondan devam ediyorlardır. Genel tüccar kafasında bilmediğini de kötülerler.
    2- Para. Örneğin wp site yaparsa her sene senden host, ssl yok özel eposta vs. adı altında para alırlar. Ama mesela Blogger altyapısı ile yapsalar bir kere para aldıktan sonra yıllarca kullanırsın, bu da kimsenin işine gelmiyor.

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel bilgiler içeren bir yazı yazmışsınız tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  7. Güzel bir karşılaştırma olmuş bu yüzden blogger diyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katkılarınız için teşekkürler.

      Sil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺