İnternetten Silinmiş Yazı ve Resimleri Bulmak


İnternetten Silinmiş, Kaldırılmış veya Değiştirilmiş İçeriklere (Web Sayfası, Paylaşım, Yayın, Yazı, Video, Resim, Görsel ve Fotoğraflara) Bilgilere Nasıl Ulaşılır ?

İnternet hafızasından her geçen gün bir şeyler eksiliyor. Bazen bir sitenin kapanması, web sayfasının değiştirilmesi, bazen kullanıcıların geçmiş kayıtlarını silmesi yada bir çok nedenden ötürü sanal alemde olan içerikler bir zaman sonra 404 yani ulaşılmaz olabiliyor.

İnternetten Silinmiş (Kaldırılmış) veya Değiştirilmiş İçerikler  Nasıl Bulunur ?

Aslında internetten sosyal medya paylaşımları, eposta, resim, yazı, video vs. hiç bir şey tamamen silinmez, çeşitli şekillerde arşivlenir ve sıradan kullanıcı için ulaşılamaz duruma gelebilir. Çeşitli yöntemler ile bu sorunun çevresinden dolaşıp içeriğe ulaşmamız mümkün lakin her geçen zaman da bu yollar zorlaşmakta ve web dünyasında derinlerine doğru gitmektedir.


1.) Tüm Arama Motorlarını Kullanmak

İnternet sadece Google arama motorundan oluşmaz. Yani Google, Yandex, Bing, Yahoo ve Baidu vb. arama motorlarına bulmak istediğimiz içeriği yazarak tek tek hepsinde ayrı ayrı arama yapabilirsiniz.


2.) Geçmiş Tarihli Arama Yapmak

Tüm arama motorlarının zaman yani geçmiş tarih de arama özelliğinin kullanımıdır. Örneğin silinmiş veya değiştirilmiş bir içeriğin yada bir bilginin veya URL adresini arama motorlarında zaman ayracı kullanarak aratıp geçmişte olup olmadığına bakılır.


3.) Önbellek Hafızasını Kullanmak

Tüm arama motorlarının ön bellek yani cache arama özelliğinin kullanımıdır. Örneğin silinmiş veya değiştirilmiş bir içeriğin yada bir bilginin araması veya URL adresini arama motorlarında cache özelliği kullanarak aratıp önbellekte olup olmadığına bakabilirsiniz.

(https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:webkenti.net) gibi.



4.) İnternet Arşivlerinde ve Web 'in Derinlerinde Aramak

Bağlantılar :

https://www.webkenti.net/2018/01/internet-arsivlerine-yada-webin.html


5.) RSS Editörlerinde Aramak

Bir sitenin RSS beslemesi açık ise silinmiş verileri buradan edinebiliriz. RSS istemcisi olarak (https://feedburner.google.com/ veya  https://feedly.com/ veya https://www.inoreader.com vb.) kullanabilirsiniz.



https://news.google.com/

Google Haberler servisi de bir çeşit RSS beslemesidir. Bu nedenden eğer aradığınız bilgi Google News içerisinde listelenmiş ise buradan aynı arama motorları parametreleri ile arama yapabilirsiniz. Örneğin WebKenti.Net sitesi yayınlarına ulaşmak için site:https://www.webkenti.net şeklinde arama yaptığınızda WebKenti.Net web sitesinin yayınlarına ulaşabilirsiniz gibi.


6.) P2P Kullanmak

Peer to Peer (P2P) Torrent ağlar üzerinden ilgili içerik araması yapabilirsiniz.

(Bilgisayar kullanıcısı olarak yetkin değilseniz, bu ağları kullanırken dikkatli olun!)


7.) Web Site İletişim Bilgilerini Kullanmak

Eğer silinen içeriklerin hangi site de olduğunu biliyorsanız, site iletişim bilgilerinden yazara yada webmastera ulaşarak gerekli bilgileri isteyebilirsiniz. Örneğin resimleri kaybolmuş yada indirme linkleri bozulmuş içerikler için site admininden yarım isteyebilirsiniz.


*.) YouTube 'dan Silinmiş / Kaldırılmış Videolara Ulaşmak

Bağlantılar :

https://www.webkenti.net/2011/06/youtubeden-silinmis-videolar-izlemek.html


*.) Değiştirilmiş veya Güncellenmiş Web Sayfaları Bilgilerine Ulaşmak

Bağlantılar :

https://www.webkenti.net/2021/04/web-sayfasnn-yayn-tarihini-bulmak.html



İnternetten Silinen Bilgilere Ulaşmak 


♥... Bu içerik WebKenti.Net tarafından hazırlanmıştır.

      Yorum bölümünden fikirlerinizi veya eklemek istediklerinizi belirterek, bizlere ve diğer kullanıcılara yol gösterip yardımcı olabilirsiniz.

      Sosyal paylaşım butonlarını ( Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Gmail, WhatsApp, Signal, Telegram vb.) kullanarak, faydalı bulduğunuz bilgileri beğenebilir ve paylaşabilirsiniz. ...♥


Yorumlar

  1. Bu bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katkılarınız için teşekkürler :)

      Sil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺