İkinci El Satın Alınmaması Gereken Teknolojik Ürünler

 


İkinci Elinden Uzak Durulması Gereken Teknoloji Ürünleri Nelerdir ?

Özellikle teknoloji gibi hızla değişen ve günlük hayatımızda giderek daha fazla yer kaplayan ürünlerin seçimlerini doğru yapmak konfor alanımız ve mikro ekonomimiz için büyük önem arz etmektedir. 

En baştan şunu belirteyim yakın bir akraba yada güvenilir bir dosttan bildiğiniz ikinci el bir teknolojik ürün satın almıyorsanız, hiç bir teknolojik ürünün mecburiyetler dışında 2. eli tercih edilmemesi gerektiği tartışmasız çok nettir. Lakin maddi olanaksızlıklar karşısında ki durumlar için de dikkatli olunması gerekliliği önem arz etmektedir.

Özellikle güncel teknoloji cihazlarında sağlık, planlı eskitme ve kişisel veri güvenliği gibi konuların farkındalığında olarak "mecburi durumlar" dışında 2. el olarak satın alınmaması gereken teknolojik ürünleri izah etmeye çalışalım.


Cep Telefonları

Planlı eskitmenin zirvesi ve neredeyse bütün kişisel verilerimizi içeren cihazlar maalesef ki vazgeçemediğimiz akıllı cep telefonlarıdır. Bataryaları hiç bir şey yapılmasada zamanla kendiliğinden aşınırlar ve hiç bir üretici orijinal bataryayı ve hiç bir orijinal yedek parçayı kendi yetkili servisleri dışındakilere temin etmez. Ekranları belirli bir ömre sahiptirler ve hiç bir üretici orijinal ekran panellerini kendi yetkili servisleri dışındakilere satmaz. Anakart komponentleri kısa ömürlüdürler. Yazılımları kısa zamanda güncelliğini kaybeder. Ve en önemlisi ne yaparsanız yapın içindeki eski kişisel verilere ulaşılabildiğinden güvenlik açığı oluştururlar. Laf ebeliği ile ikinci el telefon kazıklamaya çalışan satış dükkanlarından hiç bahsetmeye bile gerek yok zaten. Mecburiyet dışında ikinci el cep telefonu satın almak tercih edilmemelidir.

Veri Saklama Ürünleri

USB, HDD, SSD, Micro SD gibi verilerin saklandığı ürünler hem alıcı hemde satıcı için büyük kişisel veri güvenliği zafiyetleri içermektedir. Bu ürünlerin okuma yazma ömürleri olduğundan sonradan performans kayıpları ve ömürlerinin bitmesi riskleri mevcuttur. Veri saklama ürünleri ikinci el satın almaması gereken ürünlerdendir.

Akıllı Kol Saatleri

Son zamanlarda yaygınlaşmaya başlayan akıllı bileklikler ve dijital asistanların gerek yazılımsal gerekse donanımsal olarak çok kısa ömürlü ürünler olduğundan 2. el olarak tercih edilmemelidir. Özellikle bataryalarının ömürlerinin çok hızlı tükenmesi ve dış deformasyon yapılarının çok çabuk deforme olduğundan ikinci elde kısa sürede çöp olacak ürünlerdir.

Fotoğraf Makineleri

Günümüzde cep telefonlarının fotoğraf çekme özellikleri son kullanıcı için yeterli düzeye ulaşması, giriş seviyesi fotoğraf makinesi pazarını bitirme düzeyine getirmiştir. Orta ve üst segment de ise günümüzdeki fotoğraf makineleri eskisi gibi uzun ömürlü değillerdir. Özellikle yazılımlarının çabuk geride kalmaları uyumsuzlukları ve teknolojilerinin çok çabuk geride kalması yüzünden ikinci elleri tercih edilebilirliğini azaltmaktadır. 

Kulaklık

Son dönemlerde yaygınlaşan kablosuz kulaklıklar sağlık için riskli ve kullanım ömrünün çok az olması nedeni ile 2. el olarak tercih edilmemelidir. Özellikle batarya ömürleri çok kısa olduğundan kısa zamanda işlevsellik kaybı olan ürünlerdir.

Kesintisiz Güç Kaynakları

Batarya ömürleri zamanla hiç kullanılmasa da aşındığı ve en pahalı parçası bu olduğundan 2. el olarak satın alınması riskli ürünlerdir.

Televizyon

Özellikle panellerin ekran ömürleri nedeni ile 2. elde riskli ürünlerdir. Kalitesiz markaların kompanetleride düşük kalitede olduğundan garantisiz almak risklidir.

Klima

Hijyen ve sağlık açısından ikinci el de uzak durulması gereken cihazlardan biriside klimalardır.

Yazıcı

Planlı eskitmenin en bariz cihazlarıdır. Bazen yıllarca sorunsuz çalışır. Bazen ne yapsan randıman alamazsın. Sürücü bulma problemi, Win10 ile uyumlu olmama sorunu, kartuş dolum problemi vs. derdi bitmez ürünlerdir.

Kişisel Ev Aletleri

Fön makinesi, elektrik süpürgesi, tıraş makinesi gibi hiç bir kişisel ürünler hijyen ve sağlık sebeplerinden dolayı 2. el alınması tavsiye edilmez.

Çin Menşeli Ürünler

Bir cihazın Çin de üretilmesi başka bir şey Çin üretimi olması başka bir şeydir. Dolayısı ile Çin menşei (Made in China) içeren ve çalışmasında yazılım (software) gerektiren bir ürün alırken iyice araştırmanızı tavsiye ediyoruz.


...

Yorumlar

  1. Adsız16.7.21

    Sebepleri daha detaylı verirseniz daha kaliteli bir makale olur. Güzel site bookmarks a ekledim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişiselden ziyade genele yönelik bilgilendirme içerdiğinden detaya inmenin getirebileceği yanılsamalardan kaçındığımız doğrudur. Katkılarınız için teşekkürler.

      Sil
    2. Adsız17.7.21

      Mesala yazıcı konusunda driver bulma problemi, win10 ile uyumlu olmama sorunu, kartuş dolum problemi vs. Daha detay eklenmeli. Sebepler, karşılaşılabilir sorunlara yeterince değinmiyor. Onu demeye çalıştım.
      İyi yayınlar.

      Sil
    3. Çok doğru. Teşekkürler.

      Sil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺