Bilgisayarlar İçin Gerekli Programlar



Bilgisayarcının Alet Çatası

Bilgisayar ile uğraşmayı seven bütün teknoloji kurtlarının aklında bulunması gereken popüler olmasalar da, her bilgisayarda mutlaka olmaları gerekmese de ihtiyaç olduğunda işini yapan programlar.


NirSoft Yazılımları

Ücretsiz olmaları ile gönlümüzde ayrı bir yeri olan NirSoft programları; Şifre Araçları, Sistem Araçları, Tarayıcı Araçları, Programcı Araçları, Ağ araçları, Outlook / Ofis araçları ile ayrıca kod örnekleri bulabileceğiniz ve paylaşabileceğiniz bir servistir.

http://www.nirsoft.net


SecurityXploded Yazılımları

Özellikle güvenlik ve password araçları ile bizlere yardımcı olan meraklıların her ürününü test ettiği SecurityXploded Ürünleri.

https://securityxploded.com


MajorGeeks Yazılımları

Her çeşit konuda yardımcı programlara ulaşabileceğiniz MajorGeeks ürünleri,

https://www.majorgeeks.com


Sordum Programları

Sordum.Net ekibi tarafından geliştirilen özellikle Windows için gerekli programlar.

https://www.sordum.org/


Portable Programlar

Programların portable yani kuruluma ihtiyaç olmadan kendi başına çalışabilen taşınabilir sürümleri için program indirme sitesi.

https://portableapps.com

http://portablefreewaregames.com/software.html

https://www.fcportables.com/

https://www.liberkey.com/en.html

http://www.myportablesoftware.com/

http://www.portablefreeware.com/

https://www.softpedia.com/get/PORTABLE-SOFTWARE/

https://appimage.org/ (Linux)


Programların Eski Versiyonları

Nadirde olsa bazen programların eski versiyonları lazım olur ve üretici sitesinden kaldırılmışsa ulaşmak zorlaşır bu durumda faydalı bir servis ararız.

https://www.oldapps.com/

http://tr.oldversion.com/

https://archive.org/details/vintagesoftware?&sort=-downloads&page=2

Program Uyumluluğu sorun gidericisini açmak için Başlat düğmesini  ve sonra Denetim Masası'nı tıklatın. Arama kutusuna sorun giderici yazın ve Sorun giderme öğesini tıklatın. Programlar altından, Windows'un önceki sürümleri için yapılmış programlar çalıştır'ı tıklatın.
Sorun gidericisinde aşağıdaki yönergeleri izleyin.
Bir programı yükleyemezseniz, programın kurulum diskini takın, genellikle Setup.exe, Install.exe veya benzer bir adı olan program kurulum dosyasını sorun gidericisi yardımıyla bulun. Sorun gidericisi, dosya adı uzantısı .msi olan programlarla çalışmak üzere tasarlanmamıştır.

Program Kaldırıcılar

Windows'un varsayılan program kaldırma yöneticisine alternatif yazılımlar.

https://geekuninstaller.com/

http://www.hibitsoft.ir/Uninstaller.html

Microsoft Safety Scanner

Microsoft tarafından geliştirilen MSE (https://www.microsoft.com/tr-TR/download/details.aspx?id=5201) ek olarak Safety Scanner aracını da ihtiyaç olduğunda bilgisayarınızı taratmak için kullanabilirsiniz. Kurulum gerektirmeyen ücretsiz virüs tarayıcısıdır.

https://docs.microsoft.com/tr-tr/windows/security/threat-protection/intelligence/safety-scanner-download


Windows Media Player'a Görsel Eklentiler

Windows ile birlikte gelen ve benimde başarılı bulduğum ses ve video oynatıcısı wmp görsel skinler ekleyebileceğinizi biliyor musunuz ?

Visualizations for Windows Media Player

https://support.microsoft.com/en-us/windows/downloads-for-windows-32490f9b-01ee-c13e-b2af-b5057c2d34e8


Program Kopyalamak veya Yerini Değiştirmek

Herhangi bir nedenden dolayı bu yüklü olan programı, oyunu ya da her neyse C’den D’ye ya da başka bir sürücüye taşımak mı istiyorsunuz? Steam Mover adlı program bunu kolay bir şekilde sizi yormadan yapıyor. Taşınabilir (portable) bir yazılım olan Steam Mover Windows 7 ve Vista’yı destekliyor.

Steam Mover Nasıl Çalışır?

İlk olarak programı açın. Karşınıza yüklü olan programların listesi çıkacak.Stream apps common folder yazısının altında programların yüklü olduğu yolu, alternative folder yazısının altında ise programı taşımak istediğiniz konumu belirleyin. Son olarak da ok işaretleriyle programı bir konumdan diğer konuma taşıyın.

http://www.traynier.com/software/steammover

Application Mover

https://www.funduc.com/app_mover.htm


Bilgisayarınızdaki Malwareleri Temizleyin

Spybot - Search & Destroy

PC nizdeki casus yazılımları (spyware), dialer'ları, reklam içerikli uygulamaları (adware) ve hatta sörf izlerinizi bile sisteminizden tamamen kaldırmaya yardımcı olan ve başlangıç sayfanızı değiştiren reklam programlardan da sizi kurtarabilecek faydalı bir antivirüs yazılımı..Türkçe ve ücretsizdir.

https://www.safer-networking.org/

https://www.malwarebytes.org/


Silinmeyen Dosya ve Klasörleri Silin

Bilgisayarda bir dosya normal yollardan silinmiyorsa ya sistem dosyasıdır yada virüstür. bu yazılımların dosyalarını silmek için faydalı bir program. ThisIsMyFile

http://www.softwareok.com/?Download=ThisIsMyFile


Harddisk Düzenleme Programı

Özellikle silinmeyen bölümlerin biçimlendirilmesinde faydalı bir program. HDD, SSD, USB hepsinde iş görmesi ile alet çantasında olması gereken araçlardan.

https://www.partitionwizard.com/


Programlarınızı Taşınabilir (Portable) Yapın

İstediğiniz programları kolayca portable yani taşınabilir yaparak flash bellek üzerinden çalıştırabilirsiniz.

https://www.rarlab.com


Windows Deneyimi Dizini (WEI) Derecesini Görüntüleme

Bilgisayarınızın Performans Derecesini Öğrenin (Windows Deneyim Dizini)

Windows XP , Vista ve 7 de Tüm Denetim masası öğeleri > Performans Bilgileri ve Araçları altında basitçe bilgisayarımızın genel gücü hakkında bilgi vermekte ve alınan değerler ile 1.0 ile 7.9 arasında bir derecelendirme yapmaktaydı. Bu bilgilerden basitçe bilgisayar hakkında nerede darboğaz olduğunu nelerin tıkanmaya neden olduğunu sıradan bir kullanıcı anlayabilmekteydi.

Çünkü bir bilgisayar en zayıf noktası kadar güçlüdür. Örneğin en iyi işlemciyi kullanabilirsiniz ama kullandığınız ram çok düşükse bilgisayarın en yüksek performansı o ram gücünün sınırına takılacaktır.

Bu bilgi basitçe yeni bir pc alırken yada pc mizi yükseltmek istediğimizde nelerin değiştirilmesi pc ye gücünü artırır gibi bilgileri öğrenmede faydalı olmaktadır.

Windows 8 ile kaputun altına gizlenen bu özellik Windows 10 ile de gizlenmeye devam ediliyor.

Bu bilgilere Windows'un derinliklerine inerek yada basit bir program ile ulaşmamız mümkün. Programı portabl ve ücretsizdir.

Winaero WEI Tool

https://winaero.com/download-winaero-wei-tool/


Overclock Yaparken Gereken Gücü Hesaplamak

Overclock yaparken yada bilgisayarımıza yeni bir bileşen taktığımızda elektrik tüketimini net bilmemiz ve güç kaynağının tüm bileşenlere yeterli watt da güç göndermesi çok önemlidir. Bu konuda yardımcı sitelerden biri

https://outervision.com/power-supply-calculator


Dosya veya Klasörü ISO Uzantısına Çevirmek

Dosya veya klasörleri .iso uzantısına çevirmek için Folder2Iso yazılım yardımcı olacaktır.  

http://www.trustfm.net/software/utilities/Folder2Iso.php


Format Sonrası Veya Kalıcı Silme sonrası Veri Kurtarmak

Bilgisayara format attınız ve bazı dosyalarınızı (resim, müzik, video vb.) yedeklemediğinizi fark ettiniz. Yada bir dosyayı sildiniz ve sonra lazım oldu. Gerçekten çok can sıkıcı bir durumdur.

Bu test için 16 GB USB bellek NTSF olarak HDD gibi kullanılmış ve biçimlendirildikten sonra ne kadar veri kurtarabilğimize bakılmıştır. Yani sıradan bir kurtarma değil format sonrası ne kadar veri kurtarabildiğimize göre değerlendirilmiştir.

Formattan sonra veri kurtarmak istiyor yada format öncesi windows versiyonunuza olduğu gibi geri dönmek istiyorsanız ilk yapmanız gereken Bilgisayar > Yereldisk (C:) > Windows.old dosyasına bakın win 7 ve sonrası sistemlerin format atıldıktan sonra eski verileri sakladığı bu dosya sizi kurtarabilir.

Eğer format öncesine komple dönmek isterseniz öncelikle 

http://support.microsoft.com/kb/971760/tr

linkinden windows.old dosyasının sistem dosyalarında eksik var mı diye kontrol edebilirsiniz. Sonra microsoftun talimatlarına uyun.

Bu işlemleri yaptınız ama olmadıysa şimdi size veri kurtarma programları lazım , çok örnek var ama bizim denediklerimiz arasında işe yarayanlar şunlar

Active Partition Recovery

iCare Format Recovery

Ontrack Easy Recovery

R-Studio

Recover My Files

Restorer Ultimate

iSkysoft Data Recovery for Mac

iSkysoft iPhone Data Recovery for Mac

TestDisk Data Recovery

http://www.download25.com/install/copyrator.html (CD- DVD kurtarma)

Bu uygulamalar yada hiç bir yöntem size verilerinizi %100 kurtarma garantisi vermez. Bu nedenden siz tedbirinizi önce alın ve tavsiyem bir harici disk alıp ne olur olmaz diye verilerinizin yedeğini bulundurun.


ISO Dosyalarınızı Dahili Çalıştırmak

ISO dosyalarınızı çalıştırmak için CD yada DVD'ye yazmak istemiyorsanız MobaLiveCD tam size göre. ISO dosyasına çift tıklayarak onu MobaLiveCD ile çalıştırmanız mümkün.

https://www.mobatek.net/labs_mobalivecd.html

 

Gerçek internet Hızını Ölçmek

Speed test gibi araçlar varsayılan internet hızını ölçmekte kullanılırken Glasnost size youtube, emule gibi kaynaklardan veri alınırken kullanılabilir hızı göstermektedir. Böylece servis sağlayıcınızın veri alma üst sınırına bir müdahalede bulunup bulunmadığını kolayca anlayabilirsiniz.

Olay biraz teknik ama basitçe MTU (Maksimum İletim Birimi) ayarlarındaki değerler ile bir veri paketi almadaki zaman ve boyut miktarına göre üst sınır belirlenmesidir.

Yani Türkçesi : ) internetten bir dosya indirirken yada mesela bir video izlerken oluşan veri akışına servis sağlayıcılar bir üst sınır eklerler. Bir dosya download edilirken , dosyanın tamamı birden inmez ve ufak paketlere bölünür ve adım adım iner. İşte servis sağlayıcı bu ufak paketlerin boyutunu ne kadar yüksek tutarsa o dosya okadar çabuk iner. Ama uyanıklar ne yapıyor iki saniye yüksek veri paketinden sonra geri kalan bu veri paketlerinin üst sınırını indiriyor. İşte bunu test edecek kadar kurtluysanız aşağıdaki siteyi inceleyin. Glasnost

http://broadband.mpi-sws.org/transparency/glasnost.php#tests


Resim Düzenleme Editörü

Ücretsiz tr destekli benimde tavsiye edeceğim bir resim düzenleme programıdır. Ara yüzü sade ve kullanışlıdır. Photoshop'un lite sürümü gibi aynı mantıkta çalışmaktadır. Tr desteği yama ile kurulmaktadır.

http://www.photofiltre-studio.com/

http://www.photoscape.org/ps/main/download.php


Ekran Görüntüsü Yakalayıcı

Bilgisayarınızın ekran görüntüsünü yakalama yani ekran görüntüsünün resmini çekme konusunda ücretsiz olanların en iyilerinden ve TR desteği mevcut olması büyük avantaj. kullanımı basit ve sistemi yormayan bir yardımcı. PicPick

https://picpick.app/en/

Not: Program ücretsiz olduğun kurumla birlikte gelen toolbar ve tarayıcı ana sayfasını değiştir gibi seçenekleri istemiyorsanız işaretlemeden kurulum yapınız.


Hareketli Resimler Kayıt Edin

GIF, İngilizce Grafik Değiştirme Biçimi anlamına gelen Graphics Interchange Formatin kısaltmasıdır ve bir sayısal resim saklama biçimidir. GifCam ekran görüntüsü kaydı almak ve alınan kayıtları GIF formatında kaydetmeye yarayan bir programdır. Görüntüyü kare kare işleyerek GIF formatında kaydedebileceğiniz GifCam'i özellikle çok kısa görsel anlatımlarda başarıyla kullanılabilir.

Kullanıcı dostu kolay kullanım özellikleri ile oldukça başarılı bir program. Rec ile kayıdı başlatıyorsunuz ve durduruyorsunuz, frame ile çerçeveye bakabiliyor ve save ile kaydediyorsunuz. birde gif işleme editörü olsaymış mütiş program olurmuş.

https://www.softpedia.com/get/Multimedia/Graphic/Graphic-Others/Make-GIF.shtml

https://recordit.co/

https://gifcap.dev/


Ekran Kayıt Programı

Ekran görüntüsünü video olarak kayıt etmenizi sağlayan ücretsiz yazılım. iFun Screen Recorder

https://recorder.iobit.com/


Ekran Kartı Sürücü Kaldırma Programı

Nadirde olsa eski ekran kartı sürücüsü kalıntıları yeni ekran kartı takımlarında sorunlara neden olmak da bu program derinlemesine silme işlemi yaptığından size driver çakışma sorunlarında çözüm olabilir.

https://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html


Ücretsiz Video Düzenleme Editörleri

Günümüzde cep telefonlarının da video çekmesi üzerine yoğun ilgi gösterilen araçlardan biriside  video düzenleyici editörler gelmekte. Bildiğimiz ücretsiz olanların bir listesini verelim.

Shotcut

Free Video Editor

Kdenlive

Pitivi

Ezvid

HitFilm Express

VSDC Video Düzenleyici

DaVinci Resolve

VideoPad

Windows Movie Maker

Lightworks

Easy Video Maker

Lightworks

Avidemux

Blender

OpenShot Video Editor


Donanım Driver (Sürücü) Siteleri

Bazen küçücük bir driver bizi saatlerce uğraştırabilir ve aradığımızı üreticinin web sitesinde bulamayabiliriz. Bu gibi durumlarda imdadımıza vereceğim birkaç site yetişebilir.

http://www.driversearch.com

http://www.softlookup.com/driver/

http://driveragent.com/?ref=84

http://www.windrivers.com/

http://www.guru3d.com/

http://www.omegadrivers.net

http://www.ati.com

http://www.nvidia.com

http://www.dirfile.com/drivers.htm

http://www.driverzone.com/

http://www.driversguide.com

http://www.soft32.com/c/Windows/Drivers/2-52.html

http://www.driverscollection.com/

http://www.PCdrivers.com/

http://www.opendrivers.com/

http://www.nirsoft.net/utils/driverview.html

http://www.softpedia.com/get/System...erView.shtml

WinDriverGhost http://www.zhangduo.com/driverbackup.html

Servi Win v.1.20 (Drivers Manager)

Driver Guide Toolkit v.2 http://www.driverguidetoolkit.com

USB Drivers:www.total-usb.net

Fix Window Drivers :http://www.PC-Utility.com

Drivers Detective 6.0.5.2 http://www.drivershq.com/

------

Ayrıca:

CDROM Drivers http://www.cdrom-drivers.com/

Audio Drivers http://www.soundcard-drivers.com/

BIOS Drivers http://www.bios-drivers.com/

Camera Drivers http://www.camera-drivers.com/

DVD Drivers http://www.cdrom-drivers.com/

Graphics Drivers http://www.video-drivers.com/

Input Drivers http://www.input-drivers.com/

Modem Drivers http://www.modem-drivers.com/

Monitor Drivers http://www.monitor-drivers.com/

MonitorDrivers http://bestcomputingsites.com/Compu...-driver.html

http://www.toptensites.org/Monitor-Driver/24/

Mouse Drivers http://www.input-drivers.com/

Network Drivers http://www.network-drivers.com/

Plotter Drivers http://www.printer-drivers.com/

Printer Drivers http://www.printer-drivers.com/

Scanner Drivers http://www.scanner-drivers.com/

Sound Drivers http://www.soundcard-drivers.com/

Storage Drivers http://www.storagedrivers.com/

USB Drivers http://www.usb-drivers.com/

Video Drivers http://www.video-drivers.com/

Windows XP Drivers http://www.xp-drivers.com

Ethernet Drivers http://www.dbmoz.com/m/ethernet/eth...rch=ethernet


Sektör Standardı Olmuş Programların Ücretsiz Alternatifleri


Ücretli :

İşletim Sistemi : Windows

Ofis Programları : MS Office

Resim editör : Adobe Photoshop

Ses editör : Adobe Audition

Video editör : Adobe Premiere Pro / Vegas Pro / Movavi Video Editor

3D modelleme : AutoCAT

Vektörel grafik : Corel Draw


Ücretsiz:

İşletim Sistemi : Linux

Ofis Programları : Libre Office

Resim editör : PhotoFiltre Studio / PhotoScape

Ses editör : Audacity

Video editör : OpenShot Video Editor / Avidemux / DaVinci Resolve

3D modelleme : LibreCAD

Vektörel grafik : GIMP veya Inkscape




Her Kullanıcının Bilgisayarında Bulunması Gereken Programlar

(2021)

Windows 10 / 11
İşletim sistemi olarak şuan alternatifsiz tek kullanılabilecek işletim sistemi Windows 10. Mac yada linux tabanlı işletim sistemleride mevcut lakin henüz Windows'un son kullanıcı açısından kullanılabilirlik seviyesinde değiller. Önceki Windows sürümlerinde iseniz özel durumlar hariç boşa oyalanmayın ve yeniliklere açık olun. 

https://www.microsoft.com/tr-tr/software-download/windows10


Office 2019
Ofis programları arasında tartışmasız lider, PDF formatlarını da desteklemesi ile işlevselliği oldukca artı. Türkçe.

https://products.office.com/tr-tr/get-started-with-office-2019

Alternatif :

Libre Office
https://tr.libreoffice.org/


Windows Defender
Windows için gayet yeterli antivirüs programı. Ücretsiz ve Türkçe.

https://www.microsoft.com/tr-TR/download/details.aspx?id=5201

Yardımcılar :
Malwarebytes
AdwCleaner
ComboFix
Spybot


WinRAR
Dosya arşivleme ve veri sıkıştırma yazılımı. Olmazsa olmaz dosya yöneticisi. Ücretsiz ve Türkçe.

https://www.rarlab.com/


Chrome
Günümüzün en çok tercih edilen tarayıcısı. Ücretsiz ve Türkçe.

https://www.google.com/intl/tr_ALL/chrome/

Alternatifle :

Firefox
https://www.mozilla.org/tr/firefox/new/

Opera
https://www.opera.com/tr


GeekUninstaller
Program yöneticisi. Kaldırmak istediğiniz programların artıkları ile uğraşmak istemeyenlerin tercihi. Ücretsiz ve Türkçe.

https://geekuninstaller.com/download

Alternatif:

http://www.hibitsoft.ir/


VLC
Her formatı destekleyen arayüzü sade video oynatıcı. Ücretsiz ve Türkçe.

https://www.videolan.org/index.tr.html


Speccy
Sistem bilgisi görüntüleme programı. Ücretsiz ve Türkçe.

https://www.ccleaner.com/speccy


PhotoFiltre
Fotoğraf düzenleme programı. Ücretsiz ve Türkçe.

http://www.photofiltre-studio.com/news-en.htm

Alternatif:

PhotoScape
http://www.photoscape.org

GIMP
https://www.gimp.org/


Avidemux
Video kesme ve birleştirme programı. Ücretsiz.

http://avidemux.sourceforge.net/download.html


OpenShot Video Editor
Video düzenleme programı. Ücretsiz ve Türkçe.

https://www.openshot.org/tr/

Audacity
Ses düzenlemek ve kesmek için başarılı bir editör. Ücretsiz Türkçe.
https://www.audacityteam.org/

PicPick
Ekran yakalama ve düzenleme programı. Ücretsiz ve Türkçe.

https://picpick.app/en/


EagleGet
Dosya indirme yöneticisi. Ücretsiz ve Türkçe.

http://www.eagleget.com/tr/

....

NOT: Yazılım kurulum aşamasında seçenekleri okumadan ileri ileri diye kurum yapmayın. Programın yanında gelen diğer yazılımları istemiyorsanız ilgili yerin işaretini kaldırarak kurulumları tamamlayın.


Yorumlar

  1. Adsız10.10.21

    Genel olarak kaliteli paylaşımlarınız için teşekkürler. M

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺