Alım Gücü Nedir ?



 Satın Alma Gücü Paritesi Nedir ?

İnternette uzun uzun anlatımların ve ağdalı cümlelerin dışında en basit şekli ile nedir bu satın alma gücü ?

Satın alma gücü, en basit tanımı ile cebindeki paranın bir ürünü yada hizmeti alma kolaylığıdır. Olayı daha basit ve anlaşılır yapmak için izah etmeye çalışalım.

Satın alma gücünü makro, mikro ve kişisel satın alma olarak 3 temel öğeye ayıralım. Sonra bunu toparlayıp sonuca varalım.

1.) Makro satın alma gücü; asgari ücret ( yada minimum kazanç ) ile kaç gram altın alabildiğinizdir. (Neden altın, sanırım açıklamaya bile gerek yok).

2.) Mikro satın alma gücü; asgari ücret ( yada minimum kazanç ) ile kaç ton tuz alabildiğinizdir. (Neden tuz, sanırım açıklamaya bile gerek yok).

3.) Kişisel satın alma gücü; kazancınız ile temel giderleriniz çıktığı zaman cebinizdeki paranın ne kadar altın yada tuz alabildiğidir.


Buradan istediğiniz hesabı yaparak durumunuzu yada gidişatı kolayca anlayabilirsiniz.

Örneğin asgari ücret ile 2002 de ne kadar altın / tuz alınıyordu şimdi ne kadar alınıyor , bak gidişat ne durumda. Sonuçta renkli medyanın yalanlarına değil gerçekleri anlarsın. 

Yada misal Lichtenstein da asgari ücretle ne kadar altın/tuz alınabiliyor , senin ülkende ne kadar alınabiliyor. 


Özetle mevcutiyeti ve gidişatı zamana ve mekana göre kıyasla.


Peki bu benim ne işime yarayacak.

Yine bir örnek verelim, misal MacBurger tüm dünyada şubesi olan bir restoran olsun. Aynı kıdemde aynı işi yapan bir asgari ücretle çalışan personel olsun. Biri maaşı ile 3 gr altın / 6 ton tuz alabiliyor , diğeri 15 gr altın / 30 ton tuz alabiliyor olsun. İşte bu ikinci kişi evine et almak için 6 saat çalışırken diğeri aynı et için 1 gün 6 saat çalışmalı. 

Sonuçta ikiside aynı saat çalışıyor, aynı işi yapıyor. Biri çocuklarına daha güzel gelecek için birikim yapıyor diğeri anca günü kurtarıyor.






Yorumlar