Kalite Nedir?
Kalite en genel tanımıyla, bir hizmet ya da ürünün, müşterilerin ihtiyaç ve beklentilerini en iyi şekilde karşılayabilme derecesi olarak tanımlanabilir.
Hizmet yada ürünün müşterisini memnun etmesi, müşterinin ihtiyaç ve beklentilerine ulaşmak amacıyla işlem sonunda yapılan her türlü memnuniyet durumudur.
İçerik Nedir?
İçerik Kraldır (Content Is King)Kaliteli İçerik Nedir?
Oluşturulan içeriğin ziyaretçinin beklentilerini karşılaması ve memnun etmesi olarak özetlenebilir.
Kaliteli İçerik Nasıl Oluşturulur?
Kalite asla tesadüf değildir!
1.) Özgün Olmak
Kalitenin en belirleyici unsurlarından biriside muadilsiz olmaktır. Kopyala yapıştır içerik oluşturmak gerek arama motorları gerekse ziyaretçi açısından faydadan çok zararı olduğunu sanırım bilmeyen yoktur. Oluşturacağınız içeriğinizin her yeri bir yerden alınmış, görseli Google 'dan bulunmuş içerisine emek harcanmamış her içerik özetle ziyaretçi için zaman kaybı, SEO açısından zararlı bir çöptür.
2.) Güven Oluşturmak
Oluşturulan içerik en başta ziyaretçide güven oluşturmalıdır. Attığı başlık ile yazdığı metinin içeriği uyumsuz, video girişi clickbait (tık tuzağı) ile oluşturulmuş gibi saçma yapıları gören ziyaretçi işi bittikten sonra hemen sayfayı kapatacak ve verdiğiniz bilgilerden emin olamayıp başka yerlere bakma ihtiyacı hissedecektir.
3.) Düzgün Lisan Kullanımı
Ne dediği anlaşılmayan bir metin yada video içeriğinin tamamını kimse okumaz yada o video izlemez. Devrik cümleler, hatalı kelimeler, yerel ağız, noktalama işaretleri olmayan, hatalı dil bilgisi kullanımı gibi yanlışlar ziyaretçilerinizi soğutmakla kalmayıp güven kaybetmenize de neden olur.
4.) Ehil Olmak
Bilgisi olmadığınız bir konuda soru dahi soramazsınız. Bilgisizlik kaliteli içerik üretememenin ilk sebebidir. Herkesin bildiği kadarının yarısını paylaşan yada olayla ilgisi olmayan şeylerden bahsedip asıl noktalardan bahsetmeyen içerikler zaman israfından yanında bilgi kirliliğidir. En üst düzey kalitede içerik sadece ehli olduğunuz konularda oluşturulan içeriktir. "Küp ne kadar doluysa, o kadar boşalır" .
5.) İyi Bir Fikre Sahip Olmak
Kaliteli bir içerik üretmeye başlamak için ilk önce iyi bir fikre sahip olmanız gerekir. Unutmayın ki "İyi fikir tesadüf değildir. Daima parlak bir zeka ve akıllı bir gayretin sonucudur".
6.) Sıkıcı Olmamak
Bunu anlatmakta , düzeltmekte çok zor olsada hani bazı insanlar vardır, iyidir hoştur bir sorun yoktur ama yanlarında sıkılırsınız. İşte bazı içeriklerdede ilk başta bir sorun yoktur ama sıkıcı bir örtüleri vardır. Bu gibi örtüler ile içeriği kapatmamak gerekir.
8.) İlgi Çekici Olmak
Kaliteliği içeriğin başlangıcı ilgi çekici olmaktan başlar. Kullanılan görselden, atılan başlığa kadar her şey ilk bakışta ziyaretçinin ilgisini çekmelidir. İlgi çekmeyen veya merak uyandırmayan her içeriğin ziyaretçisi sayısı beklentilerin altında kalır.
9.) Farklı Olmak
Herkesin yaptığın aynısını yada benzerini yapmak kaliteyi düşürür. Binlerce kere yapılmış bir şeyin benzerini yapmak sıkıcı olmaktan öteye gidemez. Sıkıcı olan her içerik hiç kimse tarafından değer görmez.
10.) Fayda Sağlamak
İçeriğinize gelen ziyaretçi kendisi için bir fayda sağlamayan yapıyı bir kere tıklar ve unutur. Eğer ulaşmak istediğiniz kişilerin sayısının artmasını istiyorsanız içeriklerinizin özünde bir fayda bulunmalıdır.
11.) Yenilikçi olmak
İnovasyon (günlük dilde yenilik), yeni yaratıcı fikirlerin veya buluşların ekonomik alanlara uygun hale getirilip uygulanmasıdır. Bir diğer tanımıyla, gözle görülür açık ihtiyaçların çözümüne yönelik sunulmuş yaratıcı çözümler sürecidir.
12.) Özenli Olmak
Her şeyde olduğu gibi içerik oluşturmada da özen göstermek ve ayrıntılara dikkat etmek başarıyı yakalamada ayrılmamamız gereken bir olgudur. Bir an önce yazılmış yazılar, aceleye gelmiş videolar kaliteyi düşürmesinin yanında size olan ilgiyide azaltırlar. Kaliteli içerikler için bırakın "içerikleriniz demini çeksin".
13.) Tekrara Düşmemek
Sürekli aynı veya çok benzer şeyleri tekrar tekrar paylaşmanın ziyaretçi açısından bir zaman sonra sıkıcı bulunup yeni içeriklerin ilgi çekmemesine neden olmaktadır. Bu nedenden aynı şeyi sürekli yinelemenin bir faydası yoktur. Her içerik kendi içerisinde farklılaşmalıdır.
14.) Uzun yada Kısa İçerikler
İçerik olması gerektiği kadar uzunlukta olmalıdır. Bir şeyi anlatırken lafı çok uzatanlar gibi sıkıcı yada hiç bir şey söylemeden konuyu kapatanlar kadar kısa olmamalıdır. Bir cümlede anlatılacaklar için bir saat laf kalabalığı yapan, aynı şeyleri bir metinde iki üç kez tekrarlayan içerikler gideceği yere ulaşmadan ziyaretçinin sayfayı kapatmasıyla sonlanır.
15.) Tasarım
İster bir video içeriği isterse bir blog yazısı olsun, tasarım olabildiğince sade ve net olmalıdır. Başlık ve görsel kullanımı ilgi çekici ve hedef kitleye uygun seçilmelidir. İçeriğiniz ne kadar önemli olursa olsun örneğin bir videoda ses anlaşılmaz cızırtılı yada arka fon müziğinin volümü gereksiz yüksek, görüntü sürekli fokus ayarını kaçıran veya pikselleşmiş bir ekranı kimse izlemez.
16.) İstikrar Göstermek
Düzenli içerik üretmek ziyaretçi sayısının giderek artması ile sonuçlanırken, siteye yada bir sosyal medya platformuna ayda yılda bir içerik girişi yapmak mevcut ziyaretçi ve abone sayısının kaybına neden olacaktır.
17.) Hedef Kitle
Hedef kitlenizi olabildiğince geniş tutmanın yanında herkese hitap edebilmek için seviyeyi aşırı düşürmek içerik kalitesini de düşürür. Bu yanlış da zamanla çekirdek kitleninizin oluşmamasına neden olur. Hedef kitlenizin ihtiyaçlarını anlamalı ve sürekli ziyaretçilerinize verdiğiniz önemi hiç bir zaman azaltmamalısınızdır.
18.) İletişim Kurmak
Ziyaretçiler yazı veya video içeriği kadar yazının altına düşülmüş diğer ziyaretçilerin yorumlarını da önemserler. Çünkü genelde yorumlar veya beğeniler bir şey beklemeden, samimi olarak yazılır ve görece daha güvenilebilirdirler. Bu yüzden içeriklerinize beğeni ve yorum almaya çalışmalı ve yazılan yorumları önemsemelisinizidir. Özel durumlar için bir iletişim seçeneği bulundurmalısınız.
19.) Analitik Kullanım
Burada en basit yöntem kendi kullanım alışkanlıklarınızı baside indirgeyerek içerik üretme prensibidir. Sizin neler dikkatinizi çekiyor, neleri merak ediyorsunuz, internette nelere tıklıyorsanız, neleri istemiyorsanız bu deneyimlerinizi içerik üretirken bir argüman olarak kullanmalısınız.
*) WebMaster ve SEO
ESEO içermeyen her içerik paketlenmemiş ve bir yerlere gizlenmiş ürüne benzer. Sizlere tavsiyem ESEO uygulamak için bilgiyi clickbait (tık tuzağı) sitelerden değil kaynağından öğrenmeniz yönünde olacaktır.
https://www.webkenti.net/2021/02/online-seo-ve-webmaster-siteleri.html
Özetle uzun vadeli kazanım elde etmek istiyorsanız paylaşım değil kaliteli içerik üretin.
9.) Fayda Sağlamak
YanıtlaSil