Dünya Dışı Galaksilerde Yaşam Var mı ?

 UFO'lar Gerçek mi ?

Uzaylılar var mı ? Uzayda bizden başka zeki yaşam formları var mı ? Sanırım bu benzeri soruları hepimiz sormuşuz. Peki bu konuda matematik ne diyor beraber bakalım.

Öncelikle verilerimizi sıralayalım :

Evrenin Yaşı : ~ 13.8 milyar güneş yılı

Evrenin Çapı : ~ 93 milyar ışık yılı

Işık hızı : ~ 300.000 km/sn

Evrendeki Galaksi Sayısı :  ~ 63 milyon 

Dünyanın yaşı : ~ 4,5 milyar 


Sonuçta diğer galaksilerde yaşam olma olasılığı, olmama olasılığından fazla. Ama bu olduğu anlamına gelmiyor, olmadığı anlamınada gelmiyor.

Dünya dışı yaşam yoksa zaten soru ortadan kalkıyor ve yalnızız. Dünya dışı yaşam varsa ve bizim dünya ~ 4,5 milyar yaşındaysa, ışık hızında bile gidilse dünyanın varlığından haberdar olup yola çıksalar en fazla ~ 2,25 milyar ışık yılı uzaktan gelmiş olabilirler. Yaşadığımız evrende ışık hızını geçmemiz de olanaksız.

Buraya kadar basit matematik. 






Fermi Paradoksu


Tersten düşünelim; Biz ~ 4,5 milyar da anca uzaya çıktık. Birde ışık hızında gitsek bile ~ 93 milyar ışık yılı alanı taramaya zaten dünyamızın ömrü yetemiyor. Ayrıca biz daha dünyamızdan dışarı bile çıkmadan sinyallerimiz uzaya yayılıyor yani biz başka bir galaksiye gitmeden zaten ışınımız oraya bizden önce çoktan gitmiş olmalı. Diyelimki evrende akıllı yaşam var ve evren oluştuğunda yola çıksalar, ışık hızında hareket etseler bile daha gözlemleyebildiğimiz evrenin içinde bile değiller. 

Ayrıca gözlemlenebilir evrende zaten bu aralığı yaşama uygun yada dünya benzeri gezegenlerin sinyallerini taradık maalesef bir şey bulamadık. Belki mikro düzeyde canlılar vardır kim bilir. Hadi diyelim uzaylılar önceden geldiler, heralde bakıp selam verip sonrada gitmezler yada Pramidleri yaptılar desek, adamları hobisi taşları üstüste koyup başka galaksilere gitmek olmaz heralde. Her düşünen canlı gibi kendileri ne var diye bakmadan robotlarını gönderirler. Madem çok ileri teknolojiye sahipler ne duyabiliriz nede gözlemleyebiliriz, haberimiz bile olmazdı....

Birde başka boyut olayı var ama o matematik dışında felsefi olarak yaklaşılması gereken bir olgu olduğundan şimdilik uzaylı haberlerine eğlencelik olarak izleyin diyelim.




Yorumlar