Survivorship Bias Nedir?


Survivorship Bias (Başarının Büyüsüne Yanılmak) Nedir?

Sıradan bakış açısında başarı hikayeleri ve başarılı insanların öyküleri ön plana çıkarılarak anlatılır. Tarihte o kadar çok başarı hikayesi vardır ki bunlardan ilham alınması gerektiği ve o yolda ilerlenmesinin doğru olduğu gibi bir eksik anlatım vardır.

Gerçekte ise başarı gibi birde madalyonun öbür tarafı vardır. Bu iki tarafta bilinmeden istenilen noktaya gelme olasılığının çok düşük olduğudur.

İkinci dünya savası sırasında ABD hava kuvvetleri çok ciddi kayıplar vererek hava hakimiyetini kuramamaktadır. Göreve çıkan uçakların çoğu merkezlerine geri dönememektedir. Kısıtlı imkanlar nedeni ile gerek uçak sayılarının gerekse yetişmiş pilot sayıları giderek azmaktadır. Yöneticiler uçakları zırhlandırmak isterler ancak uçakların hem güçlü hem de uçabilir olmasını sağlamak gerekmektedir. Bu sorunun çözülmesi için uzmanlar görevlendirilir. Yapılan araştırmalarda uçakların kanat ve kuyruk bölümlerinin daha çok ateş aldığı ve bu bölümlerin güçlendirilmesi gerektiği sonucu çıkartılır. Bu aşamada matematikçi Abraham Wald ve ekibi bu görüşe karşı çıkar ve bunun büyük bir hata olduğunu söylerler. Abraham Wald; Geri dönen uçakların nerelerden daha çok ateş aldığının hiç bir önemi olmadığını çünkü bu uçakların sonuçta geri dönebildiğini söyler. Önemli olanın düşen uçakların nerelerden ateş aldığı için geri dönemediğinin bilinmesi gerektiğini belirtir. Araştırmalarda geri dönemeyen uçakların daha çok motor yerlerinden ateş aldığı ortaya çıkar. Böylece uçakların motor bölümleri güçlendirilir. Sonuçta geri dönen uçakların sayısında önemli ölçüde artış olur. Buna Abraham Wald Survivorship Bias (Hayatta Kalım Yanılgısı) olarak açıklıyor. Ve hayatta kalanlara odaklanıp, başarısız olanların neden başarısız olduklarının gözardı etmekten dolayı matematiksel düşünmeyi bilmemekten bir akıl yürütme veya mantık hatası olarak bilinen yanılgıya düşüleceğini söylüyor.


Bu benim Ne işime Yarayacak?

Örneğin okulu bitirdiniz. Ve iş arıyorsunuz. Hayaliniz branşınızla ilgili devlette bir kadro almak. Eğer sadece bu görevi hakkı ile elde edenlere bakarsanız büyük oranda yanlış adımlar atarsınız. Madalyonun öbür tarafında yaşadığınız ülkedeki adalet mekanizmasına bakıp kadro alanların ne kadarının torpil ile o göreve geldiğinin ve ne kadarının hak ettiği halde dışarıda kaldığını fark ederseniz. Çok çalışmak mı torpil bulmanın mı daha çok işe yaradığını fark eder, bu yönde ilerleyerek istediğiniz sonuca daha net  ulaşabilirsiniz.

Gibi günlük hayatta bilgiyi faydaya dönüştürebilirsiniz.


Yorumlar