Şampuan Kullanmamak No Poo


No Shampoo (No Poo) Şampuansız

En başta açıklamak istediğim şey burada sizlere sadece kendi deneyimlerimi aktaracağım. Biz çocukken sadece sabun vardı. Aslında şampuanda vardı ama bizim haberimiz yoktu. Normalde eller ve vücudumuzu beyaz sabun ile saçımızı kara sabun ile yıkardık. Saçlarımız ile ilgili hiç bir sorumuzda yoktu, bizden önceki nesillerinde yoktu. Sağlıklı ve albeniliydi. Zaten insanlıkta binlerce yıl böyle yapmış.

Büyüdük ve televizyonda şampuan reklamları çıkmaya başladı. Bizde aldık, çeşit çeşit şampuan. Sanki böyle bir şeye ihtiyacımız varda bizim haberimiz yokmuş gibi aktarılan satış teknikleri. Başlarda sanki saçlar daha güzel oluyor gibiydi ama normalde 1 haftada bozulan saçlarımız 2 günde bozulmaya başlıyor ve sonrasında kısa zamanda yağlandığını, zamanlada saç derimizin giderek sağlıksızlaştığını fark ettim.

Yıllar geçti şampuanlar değişti ama çevremde bir çok faktöre bağlı olsada insanların saçlarının bir önceki nesle göre daha çabuk döküldüğünü ve daha çabuk beyazladığını fark ettim. Bknz. 70'li yıllardaki insanların saçlarına sonrada bknz. şimdikilerin saçlarına.

Bir gün alışverişte ikili kampanyaya girmiş şampuan ve bir kaç çeşit sabun aldım. Tam şampuanları banyoda yerine koyacakken vazgeçip aldığım gliserinli sabunu açtım ve saçlarımı onunla yıkadım. Bir iki yıkamadan sonra saç dengem yerine geldi. Saçlarım çocukluğumdaki gibi sağlıklı oldu. Şimdi 1 yıldan fazladır saçlarımı sadece gliserinli sabunla yıkıyorum ve şampuan kullandığım yıllardan çok daha sağlıklı ve albenili hissediyorum.

Burada şunu açıklayım beyaz sabun benim cildimi çok fazla kurutuyor. Çocukluğumdaki kara sabunda zaten artık yok. Yada bana denk gelmedi. Ben gliserinli sabun kullanıyorum ve memnunum. Çeşidi yada markalısını değil mümkün olduğunca sadesini ve doğalını tercih ediyorum.

İşte benim şampuansız  (no poo) deneyimim böyle. Keşke daha önce böyle bir kullanıma geçseydim ama demek ki doğruyu bulmamında bir zamanı varmış.

Haydi kalın sağlıcakla.

Yorumlar

  1. Merhabalar.
    Yıllar önce bizlerde sabun kullandık. Hatta annem bir tasa biraz çamaşır sodası eritir önce onunla daha sonra da sabunla yıkardı. 1955 doğumluyum, kara sabunu hatırlayamadım, acaba bu çok koyu yeşil sabun muydu? Yoksa gerçek kara bir sabun muydu? Saçım kepekli olduğu için şampuan denemek zorunda kaldım ve kepeği Clear marka bir şampuanla alt ettim. Duru zeytinyağlı sabunla yıkadığım zaman daha hızlı kepekleniyor. Bir de sizin kullandığınız gliserinli sabun deneyim bakalım, belki de sizin sayenizde bir çözüm olabilir.

    Özetle şampuanlara ben de karşıyım, ancak başımdaki kepeklenme sorununu çözecek bir sabun bulamadım. Saçlarımı da üstelik çok kısa tutuyorum. Berber de 3 numara makina ile traş olurum. Yine de kepek sorununa bir çare olmadı.

    Bu güzel ve faydalı paylaşımınızdan dolayı kaleminize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar Recep Bey, kepek sorunu için mutlaka şu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
      https://www.webkenti.net/2012/06/seboreik-dermatit-tedavisinde-cozum.html

      Kara sabun; koyu yeşil bir sabundu ama şimdilerdeki yeşil yada zeytinyağlı o sabunlar gibi değildi. Sert ve uzun yıkamalarda bile yumuşamadan duran bir sabundu. Markası yoktu yada ben hatırlamıyorum.

      Sil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺