Astroloji de Dikkat Edilmesi Gerekenler


Astronomi ve Astroloji Nedir?

Bu bloğu yazan iki kişinin de mühendis olduğunu ve olaylara mühendis kafasıyla baktığımızı, sonuçta herkese saygı duysak da, aklın yolunun tersine gidenlerinde umrumuzda olmadığını belirtmek isteriz.

İlk önce tanımları yani ne anlamamız gerektiğine bir bakalım.

Astronomi (gök bilimi ya da gökbilim) : Kökenleri, evrimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile gök cisimlerini açıklamaya çalışmak üzere gözleyen bilim dalıdır.

Astroloji : Göksel cisimlerin ve astronomik fenomenlerin, insan karakteri ve kaderi üzerine etkilerinin olduğu önermesini konu alan, bilimsel gerçekliğe sahip olmayan sözdebilimdir. Astroloji bir bilim dalı değildir.

Şeklinde literatürde yer almaktadır. Tabi burada semavi dinlerin ilimlerinin bu konun dışında yer aldığını belirterek konumuza dönelim.

Kısaca 

Astronomi ≠ Astroloji 


Astroloji de Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

Astroloji de kullanılan yöntemler ve açıklamaları

1.) Yazı Tura Yöntemi :

Bir şeyin olasılığının %50 olması sonucu varsayımda bulunmaktır.

Örneğin; Önümüzdeki dönem pandemi bitecek! 

- Bu önerme zaten ya bitecek yada bitmeyecektir. Yani %50 tutma olasılığı zaten vardır. Bu gibi bir şeyi bilmek paranın yazı mı tura mı geleceğini bilmekle aynı derecede mümkündür.

Örneğin; Kısa zamanda mutluluk verecek bir haber alacaksınız!

- Zaten mutluluk verecek bir haber ya alırsın yada almazsın. %50 tutar zaten.


2.) Olasılıksızlık Yöntemi :

Kısaca olmama imkanı olmayan bir önerme de bulunmaktır.

Örneğin; Ekonomik ve politik dalgalanmalar gördüğümüz bir yıl olacak.

- Ekonomik ve politik dalgalanmalar görmediğimiz bir yıl yok ki.

Örneğin; Bir tanıdığınız sevinçli bir gelişme yaşayacak.

- Bir insanın binlerce tanıdığından birisi ya evlenir, ya çocuğu olur, ya yurtdışına gider elbet bir şey olur.


3.) Sharpshooter Yöntemi :

Kısaca boş bir tahtaya ok atıp, vurduğunuz yeri 12 diye işaretleyip, çevresine halkalar çizerek tamamladıktan sonra bakın ben tam 12'den vurdum demektir.

Bunu iki ye ayırabiliriz.

a.) Çok fazla şey sallarsın elbet biri tutar.

Örneğin; Bu yıl şampiyonlar ligini İngiliz, İspanyol yada Alman bir ekip alır.

- Tamam bunu herhangi biri söylesede olabilir zaten

b.) Geniş salla nasılsa tutar.

Örneğin; Uranüs Neptün ile kesiştiğinde dünyaca teknolojinin ilerlemesi şaşırtacak. Büyük bir dağ titrediğinde, iki kulenin yıkıldığını gördüğünde dünya eskisi olmayacak şekilde değişecek!

- Nasılsa bir gelişme olur o arada salla.


4.) Olabilir Yöntemi

Bir şey zaten ya olabilir ya olmayabilir.

Örneğin; Kasım ayına dikkat edilmezse bu ay içinde bir ekonomik kriz olabilir! Buna önceden önlem almazsanız sizi olumsuz etkileyebilir!

- Tamamda mübarek insan bir şey zaten ya olabilir ya olmayabilir. Bu bir kelime oyunu mu. Bir insana piyango ya çıkabilir yada çıkmayabilir. Göktaşı ya düşebilir ya düşmeyebilir.

Örneğin; Önümüzdeki altı ay dikkatli olun, orta boylu biri tarafından sizi etkileyecek şeyler duyabilirsiniz.

- Bir git be... zaten ya etkiler ya etkilemez.


5.) Geniş Zaman Yöntemi :

Bir şeyi uzun vadeye yaymaktır.

Örneğin; Önümüzde ki dönem büyük değişikliklerin olduğunu göreceğiz.

- Zaten öyle de, önümüzde ki dönem derken ? Tarihte çağ dediğimiz şey ile aynı şeyse bir milenyum mu bekleyeceğiz, içindemiyiz dışında mı.

Örneğin : 3 vakte kadar. 

- Eee yani 3 yıl mı 3 bin yıl mı? Hadi içinde bulunduğun zamandan 1 yıl içinde 3 vakit diyelimde bir anlamı olsun. Yoksa 3 milyar yıl içinde dünya şimdikine göre çok değişecek desem bunun zaten bir anlamı yok ki salla gitsin .


6.) Büyük Olasılık Yöntemi :

Bir şeyin olma olasılığının %80 'nin üzerinde olmasıdır.

Örneğin; Bu yıl dünyayı etkilecek büyük fırtınalar göreceğiz. 

- Zaten her yıl haberlere konu olan özellikle muson dönemlerinde fırtınalar ve kasırgalar olur ve okyanusa kıyısı olan yerleri etkiler. Yoksa hemen hemen her yıl olan bir şeyi bilmek bir anlam ifade etmez.

Örneğin; Su sıkıntısı giderek büyüyecek, buna önlem almalıyız.,

- Küresel ısınma , aşırı nüfus bunları duymayan var mı? Su savaşları olayını yüz yıldır herkes bir şekilde duymuştur zaten.


7.) Az Bilinen Bir Şeyi İlk Defa Kendi Söylüyormuş Gibi Yapma Yöntemi :

Bu yöntem özellikle cahil kişileri etkilemekte başarılıdır. Popüler olmasada bilinen basit gerçekleri ilk kez kendi söylüyormuş gibi yapmaktır.

Örneğin; Önümüzdeki yıllarda Enerji de ve özellikle elektrikle ilgili sıkıntılar yaşayacağız.

- Her yıl dünya nüfusu artıyor, insanların ihtiyaçlarıda artıyor ama enerji üretimi zaten her yıl yetersizleşiyor birde üstüne teknolojik alet kullanımı artınca, normal olarak başta elektrik ihtiyacıda artar. 2+2=4 ee bunu zaten basit bir matematik, on yaşındaki sokaktaki çocukta bunu bilebilir.

...

Doğaüstü Güçler Test Merkezi

Fi tarihinden itibaren doğaüstü güçleri olduğunu söyleyenler çıkmış ve bunu kanıtlamalarını isteyen insanlarda olmuş. Bu doğaüstü güçlere sahip insanların gerçek mi diye peşine düşen kişilerden en meşhurlarından Harry Houdini (İllüzyonist) yıllarca yüzlerce kişinin foyasını ortaya çıkarmış. Ardından James Randi (İllüzyonist) bir vakıf kurup doğaüstü gücü olup bunu ispatlayana 1Milyon Dolar ödül vermiş tabiki kazanan olmamış. Almanya’nın Würzburg kentindeki merkezde Dr. Rainer Wolf önderliğinde yılda bir kez düzenlenen etkinliklerde güçlerini kanıtlama imkanı buluyor. İspat edebilene 10 bin euro ödül veriliyor ama bugüne kadar bunu başaran olmadı.

Kısaca; evrene enerji salıyorum, geleceği biliyorum, UFO gördüm, ben uçuyorum... Tamam paşam git 1Milyon doları al. Daha ne duruyorsun...


Yazımızı Isaac Asimov 'un meşhur sözü ile bitirelim

"Toplumlar incelenerek, gelecekte ne olacakları öngörülebilir veya gelecekleri inşa edilebilir. Bu geleceği önceden bilmek değil, tamamen bilim ve matematiktir."


Haydi selametle...




Yorumlar

  1. Merhabalar.
    Astronominin bilime daylı bir bilim dalı olduğunu biliyorum, astrolojinin de bilime dayalı olmayan, insanları kandıran bir fal aracı olarak biliyorum.
    Güzel bir konu ve aynı zamanda aydınlatıcı olmuş, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar olsun.
    Reklamlar, yazı aralarına girince insanın okuma konsantrasyonunu bozuyor. Ben böyle blog sayfalarında reklamlara yer verilmesine karşıyım.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, o konuda haklısınız , aslında ben sadece otomatik reklam seçeneği aktif , size yazı içi çıkıyor olabilir, bazılarına çıkıyor bazılarında çıkmıyor yani onu ben belirlemiyorum kısaca.

      Sil
  2. Astronomi çok derin aslında. Ben günlük burçtan öteye gitmedim ama içine girmek isteyene çok geniş bir kavram.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺