Nasreddin Hoca Ben Kandırmadım




Nasreddin Hoca "Ben Kandırmadım"

Zamanın birinde Nasreddin Hoca'nın olduğu köye bir adam gelmiş. Adam köylülere kendisini kandırana bir kese altın vereceğini söylemiş. Köylüler ne kadar uğraşsalar da adamı bir türlü kandıramamışlar.  

Nasreddin Hoca'nın geldiğini gören köylüler bu adamı kandırsa kandırsa Nasreddin Hoca kandırır demişler. Nasreddin Hoca köylülerin yanına yaklaşınca olayı anlatmışlar, adam da "Tamam hadi bakalım o kandırsın" demiş. Nasreddin Hoca adama "Pazardan geldiğini Karakaçanın üstünde çok yük olduğundan yorgun olduğunu, eve gidip Karakaçanın üstündeki yükü indirdikten sonra gelip kandıracağını" söylemiş, adam da "Tamam, ben burada bekliyorum" deyince Nasreddin Hoca oradan uzaklaşmış.

Aradan saatler geçmesine rağmen ne gelen olmuş nede giden. Adam demiş ki "Gördünüz mü?  Nasreddin Hoca dediğiniz bile beni kandıramayacağını anlayınca gelmekten vazgeçti". Köylüler Nasreddin Hoca evine gitmişler. "Hoca Nasreddin, hani sen adamı kandırmaya gelecektin, herkes seni bekliyor, neden gelmedin?" diye sormuşlar. Nasreddin Hoca "Ben o adamı kandırmadım, Karakaçan kandırdı. Götüründe bir kese altınını alsın" demiş.


Kıssadan Hisse

Yani kanmam deme kanarsın, aldanmam deme aldanırsın, yanılmam deme yanılırsın, Peki daha az kandırılmak için için ne yapmak gerekir? Hani derler ye kitap oku, kitap oku ama ne işe yarayacağını bir türlü düzgünce izah etmezler, işte kitap okursanız ve kendinize değer katarsanız daha az kandırılırsınız.

Bir zamanlar; bankerlik vardı, sonra kooperatifçilik geldi, sonra saadet zincirleri, çiftlik banklar, şimdilerde de coin borsaları... böyle gidiyor işte.

Bende bu olaylar da hep şunu düşünmüşümdür; adam diyor şu kadar para kaptırdım şu oldu bu oldu, tamam da paşam sende de bir eksiklik yok mu? Kanmam aldanmam sanma. Ponzi oyunu, Pareto ilkesi, Ockham'ın usturası, ön yargılı cehalet nedir?... falan okuyup kendine değer katsaydın bu yanlışlara daha az düşmez miydin?


Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkürler, umarız sizlere de bir değer katmışızdır.



Yorumlar