Sıfır Ve Sonsuz


Sıfır Ve Sonsuz Kavramları Gerçekte Var mı?

Sıfır (0) ve Sonsuz ( ∞ ) gerçekte içinde bulunduğumuz evrende yoklar. Nasıl mı beraber bakalım.

Matematikte sıfır ve  sonsuz sayılarının ne zaman ve nasıl bulunduğu ve bu sayılar ile nasıl işlemler yapıldığını zaten meraklıları biliyordur. Biz neden olmadığını anlamaya çalışalım. 

Öncelikle bunun bir teorem yada ispat olmadığını belirteyim. Bu sadece Matematiğin felsefi bir fikridir. Yada bir beyin jimnastiği diyebiliriz.

Sıfır bir şeyin olmadığını yada yokluğunu, sonsuzda sınırsız olduğunu tanımlar. Ama gerçek içinde  bulunduğumuz bu fiziksel evrende hiç bir şey yoktan var edilemez yada vardan yok edilemez. 


Sıfır Yoktur

Tabi ki bir şeyin yokluğunu kanıtlamak olanaksızdır ama örneklemeye çalışalım.

Bu evrende biz faniler için sıfır bir şey yoktur. Her şeyin bir başlangıcı, bir etkiye tepkisi olması gerekir. Olmayan bir şey zaten hiç olmadığından bu bilinemez. (Paradoks)

Basit bir örnek ile açıklamaya çalışalım. Örneğin birinden 2 birim borç aldınız ve sonra geri ödediniz , Borcunuz ne kadar diye düşündüğünüz de tabiki sıfır denilecektir ama sonuçta bir işlem yapılmıştır, yani hiç olmamış bir şey ortada yoktur. 

Örneğin pergeli 360 derece çevirdiniz kaç derece yer değiştirdiniz 0 derece , o zaman 0=360 derece yanlış bir önerme olurdu.

Sıfır bir şey alamazsınız. Alanı yada bir kenarı sıfır olan bir geometrik cisim yoktur. Araba ile 100 Km yol gittiniz ve geri geldiniz . Araba ilk başladığı noktaya döndü . Toplamda yerinden ne kadar oynadı. Sıfır ama madem sıfır yakıt gideride sıfır olsun sonuçta düzeni değişmedi. Örneğin markete gidip sıfır elma alamazsınız gibi. Tabi saçma geliyor olabilir.


Sonsuz Yoktur

Gerçekte içinde bulunduğumuz bu evrende sonsuz diye bir şey yoktur. 

Mesela denizdeki kumların saysanızda, evrendeki atomları saysanızda sonuçta bir rakamda bitecektir. Evrenin zaten bildiğimiz kadarı ile yaşı ve kapladığı alan bellidir. Bu evrende içindeki neyi sayarsanız sayın, hangi hesabı yaparsanız yapın bir sayıda bitecektir.

Geometrik olarak bir kenarı sonsuz bir şekil gerçekte olamaz.

Umarım basitçe izah edebilmişimdir.


İrrasyonel Sayılar Neden Var ?

Pi, köklü sayılar... Biz kullandığımız sistemde İrrasyonel sayılar bu şekilde, başka sistemde bu sayıya tek bir ifade atayabiliriz ve o sayı sonsuza gitmez. Gerçekte de zaten bu sayıların geometrik ifadesinde sonsuzluk yoktur. Örneğin sonsuza kadar giden bir hipotenüs yoktur.


Neden Sıfır ve Sonsuz Matematikte Var ?

Tabi ki işlemlerimizi yapabilmek için. Kısaca onların var olduğunu biz varsayıyoruz. Ve gerçek hayatta çıkan sonuçlar işimize yaradığı için böyle kabul ediyoruz. Mesela rakamlar sonsuza kadar gidiyor ? tamamda bunu biz istediğimiz için kağıt üstünde gidiyor. Gerçekte mesela bir kenarı sonsuz bir dörtgen falan yoktur. Yada bir kenarı sıfır olan bir şeklin alanı falan çizemezseniz.


Bu Benim Ne İşime Yarayacak

Sıradan biriysen bilmiyorum. Zeki biriysen bir bakış açısıdır. Örneğin eskiden kara deliklere düşen bir cisim yok olur diye saçma bir teori vardı. Sıfır diye bir şey yoktur. Yani sıfırlanamaz, var olan bir şey yok olamaz. Neyse yakın zamanda bunu ispatladılar. Belki böyle bir şey karşınıza çıktığında bir bakış açısı kazandırır.

Yada başka bir örnek verelim. Adamın biri televizyonda haberciymiş sonra televizyonun sahibi olmuş. Sonsuz diye bir şey yoktur. Adam ömrü boyunca maaşını biriktirse o medyanın binasını bile alamaz , nasıl birden sahibi oldu. Gibi düşünsel beceriler de işinize yarayabilir.

Yazıyı buraya kadar okuduysanız tebrik ve teşekkür ederim.


Hadi kalın sağlıcakla.

Yorumlar