Gereksiz Bilginin Gerekliliği

 


Doğru Bilgi Gereksiz Olmaz

Bilgi gereksiz olabilir mi? Bilgi doğru ise bir gün bir yerde hayatın hatta bazen dünyanın seyrini değiştirebilir. Gereksiz bilginin gerekliliğine dair tarihte binlerce örnek vardır. Bunlardan en bilineni elektromanyetik dalgalarla ilgilidir.

James Clerk Maxwell elektromanyetik dalgaları teorik olarak ispatlamıştır. Bundan yaklaşık 20 yıl sonra Heinrich Rudolf Hertz bu elektromanyetik dalgaları gözlemliyor ve bir radyo dalgasının hızının ışık hızı ile aynı olduğunun bulup, elektromanyetik dalgaların elektrik dalgalarıyla aynı davranışları gösterdiği biçimdeki kuramını kanıtlar. Sonra Hertz bu kuramları bulduk ama bu bilgiler kimin ne işe yarayacak diye soruyor. Yıllar sonra bu keşif ile radyo ve televizyon ardından da cep telefonu icat ediliyor.

Zamanımız boyunca karşılaştığımız binlerce bilginin hayatımızın neresinde, ne işe yarayacağı hiç belli olmaz. Bu bilgi bazen dünyanın seyrini değiştirirken bazen de bizim hayatımızı kolaylaştırır. Bu bağlamda hiç bir doğru bilgi gereksiz değildir, sadece bazı şeylerin demini çekmeyi beklediğini unutmayın.

Bu konu ilginizi çekmişse; 1939 yılında Abraham Flexner'in sonradan kült haline gelecek olan makalesi Harpers Magazine sayı 179 da  yayımlanan, "Faydasız Bilginin Faydaları" anlamına gelen "The Usefulness of Useless Knowledge" yazısını okuyabilirsiniz.



Yorumlar