Bulut Depolama Sistemleri

 



Bulut Depolama Limitleri

Bulut depolama yada basitçe internetten istenildiği zaman erişilebilirliği olan veri saklama merkezleri. 

Buraya kadar her şey normal ve cloud servisleri işlemlerimizi kolaylaştırsa da hızla gelişen teknoloji dünyasında 2 büyük sorun kısa zamanda herkesi etkilemeye başlayacak. 

Örneğin İphone, 5 GB ücretsiz depolama veriyor. Günümüzde şaka gibi. İlk telefon yedeklemesinde zaten bu alanı İOS kendisi dolduruyor. Sonra telefon bozulduğunda, resetlemek gerektiğinde yada başka bir model ile değiştirmek istediğinizde eski telefondaki hiç bir veri (fotoğraflar, rehber, mesajlar...) yeni telefonunuza senkronize olamıyor.

Diğer kullanılan servisler, satın aldığınız uygulamalar, epostalar, mesajlaşma uygulamaları, ecüzdanlar, akıllı anahtarlar, IP kameralar, akıllı ev ürünleri gibi yüzlerce bulut destekli çalışan hizmetlerde; üretici firma kapandığında, başka bir şirkete satıldığında yada yasal hizmet süresi bittiğinde... şirket size "ben bu hizmetin bulut servisini kapatıyorum" dediğinde aldığınız ürün hiç bir şey olmadan çöp olabilir. Daha da kötüsü eğer yaşam döngünüzü etkileyecekse aylık abonelikle sizin kanınızı emecekler.

Bir diğer kullanım alanı olan resim, ses, video, pdf gibi dosya yükleme servislerinin kapanması yada ücretsiz alanının dolması. Buraya yüklediğiniz her şey aniden ulaşılmaz olur.

Kısaca bulut hizmetlerini kullanırken veya akıllı cihaz alırken, bulut depolama servislerinin sizi yıllar sonra nasıl bir çıkmaza sürükleyeceğini bilerek hareket etmenizi ve verilerinizi kendi harici depolama cihazlarında mutlaka en az bir yedeğini tutmanızı öneririm.


Yorumlar