Dizüstü Bilgisayar Seçme Tavsiyesi


 Dizüstü (Laptop, Notebook, Ultrabook, Tablet PC) Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bilgisayar satın alan kullanıcıların aslında büyük çoğunluğu tam olarak ne aldığını bilmeden bir cihaz sahibi oluyorlar. 

Satın alanların bir kısmı internette ve YouTube de araştırma yaparken teknik verilerin altında eziliyor yada tanıtılan bilgisayarların hep üst model olması ve sadece özelliklerinden bahsetmeleri yeterli sonuca götürmeyen seçimlere neden oluyor. Bir kısım kullanıcının da mutlaka yarı cahil bir tanıdığı olduğundan bundan akıl alarak bir bilgisayar seçimi yapıyorlar. Günümüzde sürekli eriyen TL değeri de dikkate alınırsa, bir bilgisayar seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiği gerçeği gün geçtikçe önemi artıyor.

Bir bilgisayar satın almadan önce ihtiyaçlarımıza göre seçim yapmak ve bu doğrultuda memnun kalmak için dikkat etmemiz gerekenler nelerdir? Şimdi sıradan bir son kullanıcı için ayrıntıları açıklamaya çalışalım.

Dizüstü Bilgisayar Seçim Yapma Kriterleri

Bu sıralamada mümkün olduğunda az teknik detaya değineceğiz. Çünkü teknik bileşenler sürekli güncellenir ve kendi içerisinde binlerce özellik içerirler. Dolayısı ile zaten bu işin meraklıları teknik ayrıntıları bilirler. Şimdi sıralamaya geçelim.

1.) Ekran

Bir dizüstü bilgisayarın yarısı ve en önemli parçasıdır. Dizüstü bilgisayarın büyüklüğü ve ekran kartı dahil bir çok şeyi ekran özellikleri belirler. Ekran seçerken ilk önce kaliteli bir ekrana bakıp aklımızda görüntü kalitesini belirledikten sonra mat yani yansıma yapmayan bir ekran seçmeliyiz.

Nelerden Uzak Durmalıyız : Firmalar FullHD, 4K , LED diye belirtir ama ekran panelinin ayrıntısını vermez. Dolayısı ile benzer 4K panelin birisinde renkler doğalken diğerinde değildir. Birisinde görüntü keskinken diğerinde kareli defter gibidir. Kaliteli ekranda ışık altında netken diğerinde görüntü flulaşır.


2.) İşlemci

Bir bilgisayarın motoru işlemcisidir. Dolayısı ile ne kadar güçlü ise o kadar iyidir. Ama ihtiyacınızın çok üstünde seçimler yapmak bütçenizi olumsuz etkileyebilir. Yine de bilgisayar parçalarının normalde yükseltme olmadığından ve teknolojinin sürekli hızlı bir şekilde geliştiğinde olabildiğince güncel ve üst düzey işlemci seçmenizi tavsiye ederiz. 

Nelerden Uzak Durmalıyız : Sıradan tüketicinin anlamadığı bir sürü rakamlar ve harflerle dolu işlemciler. Özetle giriş seviyesi işlemciler her zaman segmentasyon oluşturmak için varlardır. Bu bağlamda fiyat performans olarak uzak durulmalıdır. İkincisi ise ısınan işlemciler, internette işlemci numarası ile arama yapıp kaç Watt çektiğine ve termal ısı değerlerine bakın . Kısaca ısınan işlemcilerden uzak durun.


3.) Ekran Kartı

Kullanım amacınıza yönelik belki de dahili ekran kartları her işinizi görecektir. Böylece ekran kartı dertlerinden ve masrafından da uzak kalırsınız. Ama oyun yada grafik işlemeye ihtiyacınız varsa az ısınan ve güncel modelleri seçmelisiniz.

Nelerden Uzak Durmalıyız : Bir dizüstü bilgisayarın işlemcisinde zaten dahili grafik modülü vardır. Bunun üstüne bir şey katmayan bir de enerji tüketimi ve ısınma sorunu getiren giriş seviyesi ekran kartlarından uzak durulmalıdır. 

* Aslında bu işin günümüzdeki mantıklı yaklaşımı Taşınabilir Ekran Kartları ama buda üreticilerin işine gelmiyor.


4.) Bellek

Kısaca ne kadar çok , o kadar iyidir. Bellek üreticilerin kendi aralarındaki anlaşmalardan dolayı bir türlü SSD veya USB ler gibi TB seviyelerine çıkmayıp sürekli fiyatları yüksek tutuyorlar.

Nelerden Uzak Durmalıyız : Günümüzde değiştirilemeyen yapıda belleklerin olduğu dizüstü bilgisayar modellerini tercih edilmemelidir.


5.) Sabit Disk

Kesinlikle SSD olmalı ve mümkün olduğunca hafızası yüksek tercih etmelisiniz.

Nelerden Uzak Durmalıyız : Eski tip HDD yapılarından uzak durun.


6.) Menteşe Yapısı

Dizüstü bilgisayarların en sık yıpranan parçalarından biriside menteşe vida yuvalarıdır. Sağlam yapılı ve en az 180 derece açılanları tercih etmenizi öneririz.

Nelerden Uzak Durmalıyız : Eğer internette bulabiliyorsanız içinin yapısına bakmak lazım ama dışarıdan da sağlam olup olmadığı, kapağı açmadaki hissiyatı kendini belli eder.


7.) İşletim Sistemi

Normalde Windows'un son sürümü içerisinde yüklü gelir.

Nelerden Uzak Durmalıyız : Özel kullanımlar hariç FreeDos gibi içi boş, işletim sistemi olmayan dizüstü bilgisayarlar almamalısınız.


8.) Soğutma Sistemi

Bir dizüstü bilgisayarın can alıcı noktalarından birisidir. Soğutma sistemi mimarisi iyi tasarlanmış olmalıdır. Tercihen hava çıkışları cihazın arkasında ve alttan toz almayan yapıda olmalıdırlar.

Nelerden Uzak Durmalıyız : Bilgisayarların internette içini gösteren videolara bakılıp soğutma sistemi incelenmeli ve düşük özellikli, içine aşırı toz alan yapıdaki olanlar tercih edilmemelidir.


9.) Marka

Premium markalar hariç ki bunlardan da pek kalmadı. Neredeyse tüm markaların segmentasyonu vardır.

Nelerden Uzak Durmalıyız : Bir markanın adı büyük veya çok üst düzey bilgisayarları var diye her ürünü premium olacak diye bir kaide yok. Çoğu markanın giriş seviyesi ürünleri müşteri kazıklamaya yönelik çöp ürünlerdir.


10.) Driver

Sürücü güncellemesi ve üretici web sitesinde ilgili bölümün kullanılabilir olması önemlidir. Büyük bilgisayar üreticileri bellidir. Özellikle kendi anakartını tasarlayan firmalar tercih edilmelidir.

Nelerden Uzak Durmalıyız : Sürücü desteği veya bulunabilirliği olmayan , web sitesi kullanışsız yapılardan uzak durmalıyız. Sonrasında driver ve yedek parça sorunları ile karşılaşmamak için bilinmeyen bir üreticiden veya bu pazarı denemek için üzerine logosunu basmış firmalardan uzak durulmalıdır.


11.) Giriş Çıkış Portları

Giriş çıkış portları ihtiyacımızı görecek kadar çeşitli olmalıdır.

Nelerden Uzak Durmalıyız : Özellikle USB bağlantısı az olanları tercih etmemeliyiz.


12.) Ağırlık

Ne kadar hafif o kadar iyi.

Nelerden Uzak Durmalıyız : Bir dizüstü bilgisayar taşınabilir olmalıdır.


13.) Kasa

Alüminyum kasalar güzel olsa da maalesef TR de çok pahalılar.

Nelerden Uzak Durmalıyız : Köşeleri ince diye dayanıksız olanları tercih etmemelisiniz. Plastik yapısı gevrek ve çok ince yapılı dayanıksız olanlar tercih edilmemelidir.


14.) Klavye 

Alüminyum tuşlar güzel olsa da maalesef TR de çok pahalılar. F tuşları bağımsız yapıda olmalıdır.

Nelerden Uzak Durmalıyız : Çabuk eskiyen yumuşak plastik yapılı klavyeleri tercih etmemelisiniz. 


15.) Touchpad

Bir farenin yerini tutmasa da hasasiyeti yüksek olanları tercih etmelisiniz.

Nelerden Uzak Durmalıyız : Tepkimesi gecikmeli, hassasiyeti düşük olanlar tercih edilmemelidir.


16.) Ses Sistemi

Hoparlör ve mikrofonu iş görür düzeyde olmalıdır.

Nelerden Uzak Durmalıyız : Ses sistemi cılız veya hışırtı ses veren, uzaktan bağlantılarda çevresel sesleri çok fazla karşıya gönderen sistemleri tercih etmeliyiz.


17.) Kamera

Mümkün olduğunca kamerası düzgün çalışan ve yazılımsal sorunları olmayan modeller tercih edilmelidir.

Nelerden Uzak Durmalıyız : Günümüzde uzaktan görüşmenin önemi artığından düşük kamerası iş görmez düzeyde olan yapılardan uzak durulmalıdır.


18.) Ekstra Özellikler

Standart bir bilgisayarın özellikleri bellidir.

Nelerden Uzak Durmalıyız : Özel kullanımlar hariç RGB ışıklandırma, çift ekran, ekstra bar, aşırı büyük adaptör, saçma pahalı materyaller vs. gibi kullanımda çokta işe yaramayan özellikler olmaması daha iyidir.


*.) Batarya

Pil teknolojisi şimdilik bu kadar.



Yorumlar