Çin Üretimi Ürünleri Satın Alma Rehberi

 


Made In China Ürünleri Satın Alma Rehberi

Özellikle alım gücü düşük ülkeleri istila eden Çin mallarının hangilerini tercih etmeli miyiz ? 

Öncelikle şu ayrımın farkında olacak kadar zeka sahibi olunması gerekiyor. Bir ürünün Çin de üretilmesi ile Çin menşeli olması farklı şeylerdir. Bunun en basit örneği Iphone telefonların parçalarının büyük kısmı Çin de üretilip montajlanmaktadır ama Çin Malı değildir.


Çin Menşei Asla Alınmaması Gereken Ürünler Nelerdir?

Çalışması için yazılım (software) gerektiren (telefon, tablet, kamera, akıllı saat, modem, SSD, USB, televizyon, navigasyon, IT ürünleri...) kesinlikle alınmaz! Bunun en önemli nedeni aldıktan bir süre sonra ortalama 2 sene içinde ürün yazılım kaynaklı hata veya güncelleme yüzünden çöp olmasıdır. İkinci nedeni ise arayüz kullanışsızlığı ve malzeme kalitesidir.

Bunun dışında sağlık sorunlarına neden olabilecek; besin, gıda takviyesi, kozmetik, kişisel bakım ürünleri, bebek ürünleri vb. kesinlikle uzak durulmalıdır. Son olarak giyim ürünleri (ayakkabıdan, monta, tişörtten terliğe) kesinlikle tercih edilmemelidir.

Bunların sebepleri tek tek uzun uzun açıklanabilir ama hepsinin ortak noktası ahlaki ticaret ve uzun vadeli güvenilirlik kaygısının olmamasıdır.


Bunun dışındaki ürünleri fiyat performans oranına bakarak tercih edebilirsiniz.


Yorumlar