Bilgisayardan Gelen Dıt / Bip Sesleri ve Nedenleri

Bilgisayar Kasasından Gelen Dııııt / Biiip Sesleri ve Nedenleri

Bilgisayarlar açılış tuşuna basılıp başlatıldığında işletim sistemi devreye girmeden POST (power-on self-test) yani donanım uyumluluğunu ve hata olup olmadığını kontrol eder ve bir sorun yoksa speaker (hoparlör) tek bir bip sesi vererek görevine devam eder.

Eğer bir sorun varsa BIOS / UEFI (Basic Input Output System / Unified Extensible Firmware Interface) Beep (bip) sesi sizi uyarmaya ve sorunu anlatmaya çalışır. Burada bip seslerinin sayısı ve uzunluğu büyük bir önem arz etmektedir çünkü bu bip'lerin sayısı ve uzunluğu size sorunun ne olduğunu anlatmak içindir.


Bilgisayarımızı açtığımızda kasanın içinden gelen değişik bib / dıt sesleri ve anlamları genelde şu şekildir.

0.) Sürekli Ses = Güç kaynağı arızası.
1.) 1 kısa = Anakart normal çalışıyor.
2.) 2 kısa = Parity (eşlik) hatası (hafıza-ram toplam / Bellek parity ).
3.) 3 kısa = Belleğin İlk 64 K RAM hatası.
4.) 4 kısa = Timer (Zaman sayacı) arıza hatası.
5.) 5 kısa = İşlemci arızası (prosessor arızalı) veya video ram.
6.) 6 kısa = Klavye işlemcisi hatası.
7.) 7 kısa = Sanal işlemci mode ayar (AT için).
8.) 8 kısa = Video Ram yanlış yazma ( Ekran kartı belleğinde okuma/yazma hatası).
9.) 9 kısa = ROM bios toplam hatası.
10.) 10 kısa = CMOS okuma/yazma hatası.
11.) 11 kısa = Tampon Bellek Hatası.
12.) 1 uzun = Ram yenileme ( Bellek tazelenmesinde hata).
13.) 1 uzun, 1 kısa = Arızalı ana-kart veya ROM-Basic ( BIOS çipi arızası).
14.) 1 uzun, 2 kısa = Ram bellek hatası.
15.) 1 uzun, 3 kısa = Ekran kartında hata.
16.) 1 uzun 4 kısa = İşlemci Fan Hatası, İşlemci Aşırı Isınma Hatası veya İşlemci Aşırı Voltaj Hatası.
17.) 2 uzun, 1 kısa = Monitör adaptör ekran kartı senkro hatası (RAMDAC kaynaklı).


Ancak bilgisayarınızdan gelen bu bib seslerinin tam olarak ne anlama geldiği ise üretici ve sürüm numarasına göre değişiklik gösterebileceğinden bios üretici bilgilerinden arama yapmak ve doğru bilgiye ulaşmak gerekir. Ayrıca yeni nesil ekran kartlarında da hata mesajı olarak benzer bip'leme sesleri vardır. Bunları anakarttan gelen bip sesleri ile karıştırmamak gerekir.



Bilgisayardan Gelen Dıt / Bip Sesleri ve Çözümleri

Bilgisayar kasasından gelen bib arıza seslerinde yapılması gereken işlem benzerdir. Yukarıdaki 1-17 arası listelenen arıza koduna göre ilk bakılması gereken yer tespit edilmeye çalışılsada, temel mantık anakarttan tüm bağlantıları tek tek sök tak şeklinde ilerlemektir.
Tabi bunun için elinizin altında benzer girişlere sahip ve çalıştığına emin olduğunuz test donanımları olmalıdır.


POST Mesajları

Bu mesajlar anakarta, BIOS’a, takılı olan donanıma, çipsete göre değişiklik gösterebilirler. Sık karşılaşılan Post hata mesajları ve çözüm yolları şu şekildedir.


BIOS ROM checksum error - System halted : BIOS çipindeki bir hatayı gösterir. Çipte fiziksel hata veya BIOS yazılımında bozukluk olabilir. Sisteminizi yeni bir BIOS ile update edin, sorun devam ediyorsa yeni bir BIOS çipi edinmeniz gerekecek.

CMOS battery failed : BIOS piliniz bitmiş veya bitmek üzere. Pilin türünü belirleyip en yakın saatçiden yenisini alabilirsiniz.

CMOS checksum error - Defaults loaded : Herhangi bir nedenden dolayı BIOS ayarlarınızda bozukluk oluşmuş (muhtemelen bitmek üzere olan BIOS pili yüzünden). Varsayılan ayarlar yüklenerek sisteminizin zarar görmesi engellenmiş.

Floppy disk(s) fail : Sisteminize takılı bulunan disket sürücü(ler) ile BIOS’taki disket sürücü ayarları birbirini tutmuyor. Disket sürücünüzün bağlantılarını kontrol edin, BIOS’taki ayarlar yanlışsa düzeltin. Sorun devam ediyorsa disket sürücünüzde muhtemel bir fiziksel arıza var demektir.

Keyboard error or no keyboard present : Belki de en çok karşılaşılan POST mesajı. Bu mesaj genellikle “Press F1 to continue” diye devam eder. Siz de olmayan klavyenin F1 tuşuna basarak hatadan kurtulabilir veya yeni bir klavye takarak işleme devam edebilirsiniz.

Memory test fail : POST mesajlarının belki de en can sıkıcısı. BIOS’taki bellek ayarlarınızda olabilecek bir problemden kaynaklanabildiği gibi, bellek modüllerinizdeki kısmi (kısmi=belli bir bölümündeki) arıza nedeniyle de ortaya çıkabilir. Ayarlarınızdan eminseniz, başka bir bellek ile sisteminizi tekrar açmayı deneyin.

Hard Disk(s) Fail : Sisteminizde mevcut disk(ler)le BIOS’ta belirlenmiş disk ayarları birbirini tutmuyor demektir. BIOS’tan disk ayarlarını otomatiğe getirin, master/slave ayarlarını kontrol edin. Sorun devam ediyorsa disk sürücünüzde fiziksel bir bozukluk olması muhtemeldir.



The Diit / Beep Voices from the Computer and Their Reasons

Yorumlar

  1. Adsız6.10.12

    benim bilgisayarımdan uzun bip sesleri geliyor kaç kez söküp taktım durum umutsuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakmak lazım, isterseniz BIOS BEEP CODES VIEWER ile tam olarak sorunu anlayabilirsiniz.

      https://www.rizonesoft.com/downloads/bios-beep-codes-viewer/

      Sil
  2. Adsız1.1.23

    Computer Dit / Beep Sounds and Causes

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺