Aptal Paradoksu

Aptallık Paradoksu Nedir ?


Stupid Paradox

"Aptal, aptal olduğunun farkına varabilse zaten aptal olmazdı."

Aptal ile cahil yada zeka özürlü veya gerizekalı olmak farklı şeyler olup çoğu zaman birbirlerinin anlam alanında kullanılma yanlışı yapılır.


Aptal Nedir ? Zararları Nelerdir ? yazımızı okuyabilirsiniz.

Gelelim paradoksa bir insanın aptal olduğu nasıl anlaşılır. Bunun aslında en basit yöntemi aptal tespiti için kullanılan testleridir. (IQ testleri ile aptallık testlerini karıştırmayalım.)

Şimdi size çok basit bir test yapalım.

-Aşağıda gördüğünüz 5 şekilden hangisi farklı ? (Dikdörtgen, daire, üçgen, yıldız, altıgen)
-Peki onu neden seçtiniz ? Diğerlerinden ayıran özelliği nedir ?



Araştırmalar gösteriyor ki bir toplumdaki

Aptal sayısı > Normal + Zeki + Çok zeki + Dahi sayısından her zaman daha fazladır.

Burada bir başka paradoks ortaya çıkmaktadır aptallar dışında diğerleri bir araya gelse bile çoğunluk aptallardan oluşacak ve ve aritmetik ortalama yanlış çıkacaktır.

Populasyon dinamiği algoritmalarında bu gibi yanlış sonuçlar çıkmasını engellemek için XP (vuruş gücü) yöntemi geliştirilmiştir.

Yani bir örnekle yapacak olursak 1milyon kişinin yaşadığı bir ada düşünelim , ve adada tüm adanın geleceği ile ilgili bir karar verilmesi gereksin. Normalde 1 milyon reyin en çoğu kabul edilirse mutlaka aptalların dediği yanlışta olsa doğruda olsa , faydalıda olsa zararlıda olsa kabul edilecektir. Ancak aptalların bir kuramda bir sonraki aşamaları göremedeki zayıflıkları yüzünden geri dönülmez toplum zararları ortaya çıkacaktır.

Mesela aptal topluma asgari ücreti iki katına çıkartım deyince aptallar sevinirken diğerleri paranın adını değil alım gücünün artmasını ister, eğer bir asgari ücretle 1ton tuz alınırken zamdan sonra 980 kg tuz alınıyorsa aptallar hariç kimse bunun iyi bir şey olmadığını farkedecek ve bir sonraki aşamayı tahmin edebilecektir.

Peki bu aptal paradoksundan nasıl kurtulabiliriz. İşte burada XP (vuruş gücü) yöntemi devreye girmektedir.

Belirlenmiş limitlerde aptalların XP si 1, normallerin XP si 2, zekilerin XP si 4 , çok zekilerin XP si 20 , dahilerin  XP si 60 olacak şekilde bir oylama yapılacak olursa işte o zaman bu ada için gelecek daha iyi olacak diyebiliriz.

Yukarıda ki sorunun doğru cevabı yok , zaten bir IQ testi olduğunu söylemiştim. Ama daire dışında bir cevap vermişseniz bu sizin zeki olmadığınızı gösterir.
Eğer hepsi farklı demişseniz bu sizin aptal olduğunuzu gösterir ve testin diğer sorularına bakmaya gerek kalmaz.
Basitçe nedeni açıklamak gerekirse ; Soru hangisi farklı diye soruyor, demek ki birinin diğerlerinden ayıran bir özelliği nedeni ile ayrıldığı bir nokta var. Yoksa hepsinin farklı şekil olduğu ortada. Ayrımı ise basitçe hepsi düz bir aletle mesela cetvel ile taşıdığı her değer hesaplanabilir ve birisi ile diğerleri oluşturulabilirken , daire bunun dışında pi değeri bilinmeden hiçbir işlem yapılamaz. vs. vs.

...


Yorumlar

  1. Adsız1.8.16

    Alman Bild Gazetesi yaptığı bir araştırmada ülkelerin IQ seviyesini açıkladı.

    Alman Bild Gazetesi'nin yaptığı araştırmaya göre ülkelerin IQ seviyeleri açıklandı.Araştırma'da ülkeleri arasında yapılan bir araştırma sonrasında IQ haritası çıkarıldı ve ülkelerin ortalama IQ seviyesi belirlendi.Buna göre en zeki ülke 103 IQ ile birinci sırada yer alıyor. Finlandiye'yı 102 puanla İngiltere ve Hollanda takip ediyor. Sıralama şöyle:

    İzlanda: 101
    İsviçre: 101
    İtalya: 101
    İsveç: 101
    Avusturya: 101
    Fransa: 100
    Belçika: 100
    Norveç: 100
    Çek Cumhuriyeti: 100
    Macaristan: 100
    Estonya: 99
    Danimarka: 99
    Almanya: 99
    Lüksemburg: 99
    Rusya: 99
    Polonya: 99
    Slovakya: 99
    Slovenya: 99
    Letonya: 98
    İrlanda: 98
    İspanya: 98
    Malta: 98
    Yunanistan: 97
    Bulgaristan: 96
    Portekiz: 95
    Litvanya: 94
    Moldova: 94
    Andorra: 93
    Romanya: 93
    Belarus: 92
    Ukrayna: 92
    Sırbistan: 91
    Hırvatistan: 90
    Türkiye: 88
    Makedonya: 88
    Bosna: 84
    Arnavutluk: 83

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺