Terk Edilen Bloglara Neler Olur ?

Blog veya Weblog Nedir ?

İnsanların internet üzerinde kendi istedikleri şeyleri, kendi istedikleri şekilde oluşturabildikleri, günlüğe benzeyen web siteleridir.

Daha önce sizlere Blog altyapısı kullanılarak sanal dünyada neler yapılabileceğini anlatmıştık.
Blogger Altyapısı İle Neler Yapılabilir ?

Kullanım alanlarının genişliği nedeni ile aslında herkesin kendine bir blog açması ve sanal birikimlerini aktarması gerekir. Ancak bu olanaksızdır. Birçok insan blog yazmaya başladıktan kısa bir süre sonra bu tadı almaktan vazgeçerler. Özellikle uzun soluklu blogların sessizliğe yolculuk etmesi çok üzücüdür.

Yalnızlığa Bırakılan Bloglara Ne olur ?

Burada özel alan adı ve harici bir hosting kullanılıyorsa, bu kullanım zamanının sonunda siteler internet üzerinden normal yollardan ulaşılmaz duruma gelirler ve internetin arşiv sayfalarına dönüşürler.

Ancak Blogger ve benzeri bir altyapı kullanıyorsanız, siz kapatmadığınız müddetçe bloglara ulaşım hala mevcut olarak devam eder.

Giriş Yapılmayan Bir Blog Ne Zaman Kapanır ?

Bununla ilgili bir açıklama olmasa da Gmail ile bağlantılı olduğundan bunun üzerinden düşünülebilir. Eskiden hiç giriş yapılmayan Gmail hesabı 1 ay sonra donduruluyordu, sonra bu süre 3 aya sonra da 1 yıla ve ardından 5 yıla çıkarıldı. Şimdi ise dondurulmada bir değişiklik olmasa da Google kapanma konusunda bir süre belirtmiyor ve ayarlardan kullanıcının bu süreyi ayarlamasını istiyor.
Not: Google bu koşulları haber vermeden değiştirme hakkını saklı tutar.

Süresiz Terk Edilen Bloglara Neler Olur ?

Sessizliğe terk edilen bir blog önceleri normal bir şekilde yaşamaya devam eder.

Yalnız bırakıldıktan 1 gün sonra :
Blog hiç bir şey olmamış gibi görünse de  sonun başlangıcı kapıya dayanmıştır.

Yalnız bırakıldıktan 1 hafta sonra :
Özellikle sık güncellenen bir blog ise gelen yorumlara cevap verilmemesi ve yeni yayın olmaması ayrılığın ilk belirtilerini göstermeye başlamıştır.

Yalnız bırakıldıktan 1 ay sonra :
Artık blog ziyaretçi kaybetmeye başlamış, blog üzerinde durgunluk anlaşılır hale gelmiş ve sessiz vedalar belirmeye başlamıştır.

Yalnız bırakıldıktan 6 ay sonra :
Sürekli takipçiler azalmış ve arama motorlarının otomatik çalışan örümcek robotları site ziyaret sıklığını azaltmaya başlamışlardır.

Yalnız bırakıldıktan 1 yıl sonra :
Sürekli ziyaretçi sayısı neredeyse yok olmuş. Gelenler ise arama motorları veya diğer linklerden bir şeyler ararken bloğu bulmuş ve alacağını tamamladıktan sonra hızlıca gitmeye başlamışlardır.

Yalnız bırakıldıktan 2 yıl sonra :
Artık arama motorlarında alt sıralara doğru inen bağlantılar yüzünden yeni gelen ziyaretçi sayısı tekilleşmiş, tarayıcılardaki yer işaretlerinden hızlı bağlantı linkleri silinmeye başlamıştır.

Yalnız bırakıldıktan 5 yıl sonra :
Blog nefes almayı bırakmış ve sadece eski arşiv sayfalarına dönüşmüş ve dolaylı yollardan ulaşmak neredeyse olanaksız hale gelmeye başlamışlardır. Güncellenmeyen kodlar sayfa açılışında hatalara neden olmaya başlamıştır.

Yalnız bırakıldıktan 10 yıl sonra :
Blog sadece eski bir veri olarak saklanmaya başlanmış, hizmet vericinin kullanım şartlarına göre beklemeye bırakılmıştır. Hizmet aldığı servislerin kaldırılan yada değiştirilen hizmetlerine uyumsuzluk sorunları çıkmaya başlamıştır.

Yalnız bırakıldıktan 20 yıl sonra :
Blog artık unutulan eski bir mazi olmuş, yılda bir iki  kişinin rastladığı yada yeni blog açmak isteyenlerin isim ararken tesadüf ettiği bir ahite dönüşmüştür.

Yalnız bırakıldıktan 50 yıl sonra :
Blog kendisi gibi bırakılmış diğer blogların arasında sıkıştırılmış kodlara dönüştürülmüş bir şekilde eski intenetin bir parçası olarak mumyalanmış gibi huzura bırakılmıştır.

Yalnız bırakıldıktan 100 yıl sonra :
Tarih bilgisi tutan bir yapay zekanın veri merkezinde milyarlarca donmuş blogların arasında sadece bir veri olarak durmaktadır.

Yalnız bırakıldıktan 1000 yıl sonra :
...


Bilemiyorum... Bazen bende bırakayım diyorum blog yazmayı... Başka şeylere daha fazla zaman ayırayım diyorum.. Bazen yazdıklarımızın değerini bilen , kıymetini anlayan hiç yokmuş gibi geliyor... Boşa kalabalık yapıyormuşuz hissi oluyor...
Sonra ihtiyacım olan bir şeyi ararken, başka birisinin bloğunda yazdıklarının bana ne kadar çok faydası olduğunu fark edince acabalar bekletiyor zamanı...

Bazen bir blog o kadar çok yalnız kalır ki, yalnız bırakanla karşılaşsa, yalnızlık utanır.

Yorumlar

  1. Güzün Genç2.4.19

    Terk etmemek lazım güzel şeyleri...

    YanıtlaSil
  2. İnternet ortamında terk edilmiş bloglara sıkça rastlıyoruz. Ve gün geçtikçe yayınları eski olduğu için üst sıralara çıkıyor. Belki de terk ettiğiniz blog size daha fazla para getirmeye başlamış olabilir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katkılarınız için teşekkürler. Para konusu çok değişken ama blog kazançları giderleri karşılamayacak kadar düşük.

      Sil

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺