Sürücü (Driver) İndirme Bağlantısı Bulamamak


İnternet Üzerinden Sürücü (Driver) İndirme Linki Bulamamak

Zaman ilerledikçe internetteki eski bağlantıların çalışmaması, silinen veya kapanan sitelere ulaşılamaması sorunları ortaya çıkmaya başladı. 

Bunlardan bir tanesi de bilgisayar donanımlarının sürücü paketlerinin firmalar tarafından yayından kaldırılması veya desteğinin sona ermesi ile ortaya çıkan sürücü (driver) indirme paketlerinin internet üzerinden ulaşılamaması sorunlarıdır.

Firmalar aslında bu paketleri yıllarca hizmette tutabilirler ama bu da bir sonraki satışlarını etkileyeceğinden genelde 8 yıl hizmette tutup eski ürünlerin desteğinin kesilmesi ile son buluyor. Tabi birde firmaların kapanması, satılması yada ilgili pazardan çekilmesi gibi olaylarda olabiliyor. Örneğin SONY computer bölümü buna en güzel örnek olarak verebiliriz.

Sonuçta bir bilgisayar donanımını yıllarca kullanmak isteyen son kullanıcı sürücü (driver) yüklemek istediğinde ortada kalabiliyor. Sanırım bu sorun yıllar ilerledikçe artacaktır.


Son Kullanıcı Olarak, Biz Ne Yapmalıyız?

Tabi ki YEDEK ALMALIYIZ!

Genel senaryo format sonrası bulunamayan sürücü (driver) arama motorlarında aramaktır ve acemi kullanıcılar "Bilinmeyen Aygıt Sürücüsünü Bulmak" için arayışlarında Driver Solüsyon tuzağına düşerler. Şurada detaylıca anlattık.

https://www.webkenti.net/2019/08/donanm-kimlikleri-ile-surucu-driver.html

Bazen de güncel sürücü bulunmaz yada firma güncel sürücü çıkarmamıştır. Eski sürücüleri güncel sisteme yüklemek için şurada detaylı bir rehber hazırlamıştık. Nadirende güncel sürücü güncel işletim sisteminde çalışmaz (Nadiren diyorum ama özellikle yazıcılarda bu soruna çok denk gelmeye başladım).

https://www.webkenti.net/2017/06/windows-10-eski-windows-suruculerini.html

En sık karşılaşılan eksik sürücüler genelde SM Bus Denetleyicisi Sürücüsü ve PCI Basit İletişim Denetleyicisi Sürücüsü paketleridir. Bu sorun için şu makalelerimizden faydalanabilirsiniz.

https://www.webkenti.net/2014/12/sm-bus-denetleyicisi-hatas-cozumu.html

https://www.webkenti.net/2014/10/pci-basit-iletisim-denetleyicisi-cozumu.html


Sürücü (Driver) Nasıl Yedeklenir?

Öncelikle aldığınız donanım yanında CD veya USB vermişlerse bunu muhafaza edin. Güncel donanımlarda genelde sadece indirme bağlantısı verirler ve bu bağlantıdan sürücüleri indirip bir dosya da yedekleyin. Ayrıca Sürücü (Driver) Yedekleme Ve Geri Yükleme rehberimiz ile de yedek alabilirsiniz.

https://www.webkenti.net/2022/04/surucu-driver-yedekleme-ve-yukleme.html


Bilinmeyen Aygıtsız Günler Dilerim...

31 Mart Dünya Yedekleme Günü


Yorumlar