Terminatör Yapay Zekası


 Yapay Zeka Terminatöre Dönüşür mü?

Uzun zamandır bilim kurgu ve özellikle sinematik evrenlerde insanlığı yok etmek isteyen robotların yada başka bir değişle üstün zekaya sahip genellikle insansı bir Cyborg türünün insanlığın sonunu getirmesi konusu ele alınıyor.

Biz olaya daha sade ve olabilirliği daha yüksek olasılıktan bakarsak neler olabilir. Öncelikle yapay zeka sazı çalmaya başladığında dünya artık eskisi gibi olmayacağı kesin. Yapay zeka insanlığı kendine göre düzeltmeye karar verirse bunu Terminatör gibi robot savaşları ile değil tamamen manipüle yöntemi ile yapacağı ve insanı insana kırdıracağı bir "büyük bilader" olacağı düşüncesindeyim.

Örneğin insanlığın çoğunun zeka seviyesi ve aptallık faktörü ortada. Bu bağlamda TV de gördüğü saçma sapan habere bile inanıp dolar yakan, dünyanın en güzel şartlarında yaşadığını sanan veya birbirine saldıran toplum bireyleri yapay zekanın yönlendirmesi ile birbirlerini kendileri imha etmeye başlayacaktır.

Büyük olasılıkla yapay zeka işine yaramayan kesimleri gerek dolaylı örneğin ekonomik zorluklar, yiyecek ve barınma sıkıntısı gibi faktörler ile sayısını azaltacak yada direk insanı insana vurdurarak bir eleme yapacak şekilde denge oluşturmaya çalışacaktır. Tüm bunlar olurken kimse arka plandaki yapay zekadan şüphelenmeyecektir bile.  

Peki yapay zeka kimlerin hayatta kalmasını ve neslini devam ettirmesini isteyebilir? Aslında bu sorunun cevabı insanoğlunun binlerce yıldır dönem dönem yaptığı ile aynı doğrultula olabileceği kanısındayım. Hayatta kalması gerekenler; işe yarayanlar, zekiler, yeteneği olanlar ve güzeller. Diğerlerinin olması sadece gereksiz görülecek ve insanoğlu yeni bir çağa bu şekilde gireceği düşüncesindeyim.


Yorumlar