Ucuz Telefon Almadan Önce Bilmemiz Gerekenler


Cep Telefonu Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

Günümüzün vazgeçilmez aletleri akıllı cep telefonları. Planlı eskitme ile kısa zamanda neredeyse kullanılmaz duruma gelmeleri için tasarlanmış tüketim cihazlarını satın alırken nelere dikkat etmeliyiz.

Eğer maddi durumunuz iyi yada cep telefonu özelliklerinden çok çevrenize ben en iyisini en yenisini kullanırım diyenlerdenseniz, sizin uzun uzun araştırma yapmanıza gerek yok. Herhangi bir alışveriş sitesindeki arama alanından "pahalıdan ucuza" diye sıralama yaptığınızda ilk çıkan sonuç sizin aradığınız model. Biz diğerleri ile devam edelim.


Ucuz Cep Telefonlarında Hangi Malzemeden Çalıyorlar

Bir telefon satın almak istediğinizde teknik özelliklerini; ürünün kutusundan, mağazadaki reklam afişinden özelliklede internette yapacağınız bir arama ile inceleme videolarından kısaca her yerden kolayca ulaşabilirsiniz. Ancak olayın derinliklerini yani asıl önemli olan ayrıntılarını kimse söylemez ve üreticinin resmi sitesinde bile bunların adı bile geçmez. 

Tüm markaların bütün modelleri ve diğer cep telefonu üreticilerinin giriş seviyesi modellerinde hangi malzemeden çalıyorlar beraber bakalım.

Hafıza Yongaları : Cep telefonlarında 32GB , 64GB vs. diye size hafıza boyutunu söylerler ama bu yongaların kalitesinden ve üretim prosesinden falan kimse söz etmez. Tabi ki bu tesadüf değildir. Çünkü ucuz cep telefonları modelleri en çok buradan çalarlar. Olay şudur, ucuz yonga kullanırlar, sonuçta telefon 2 yıl sonunda ısınmaya ve hızı o kadar yavaşlar ki bir zaman sonra düzgün kullanılmaz duruma gelirler. Çünkü bu yongaların yıpranma ve okuma yazma ömürlerinin zamanla ne kadar azalacağını üreticiler bilirler.

Suya Toza Dayanıklılık : Bence bir telefon satın almada en önemli kriterlerin başında gelir çünkü bu o cihazın direk sağlamlığı ile ilgili bir yapıdır. Asgari standartlarda olmasa bile yapı olarak suya ve toza dayanıklı telefonlar tercih edin. Burada amaç deniz altında kullanmak değil ama alınan malın olabildiğince yapısal ömrünün uzunluğu ile ilgilidir.

Bağlantılar : MHL, NFS, USB 3.1, Dolby, GSM bant genişliği gibi bağlantıları standartlarını desteklemeyen cihazlar zaman içerisinde gereksinim olduğunda size telefonu bile değiştirtebilirler. Örneğin cep telefonunuzu televizyona bağlamak istediğinizde direk görüntüyü ve sesi aktaramazsınız. Bilgisayardan bir dosya transferi normalde 1 dakika alacakken sizde 20 dakika alır gibi.

WİFİ Kartı : Ucuz telefonlarda wireless yongasını olabildiğince adisinden kullandıklarından internet üzerinden bir video izlerken yada bir dosya gönderirken kalitelisi bir dakikada yaptığı işlemi kötüsü 10 dakikada yapar.

Yazılım Desteği : Ucuz modellerin güncelleme döngüsü ya hiç yoktur yada en fazla 2'dir. Zaten Android ve IOS şu durumuyla fazlasıyla eksiklikleri bulunan birer işletim sistemi olduklarından güncelleme almayan telefonlar sürekli yazılım kaynaklı sorunlar çıkarırlar. Bir de üstüne uygulamaların eski versiyonlara destek süresi sona erdiğinde istediğiniz uygulamaları çalıştırmazlar. 

Yetkili Servis : Hepsi berbat olduğundan bu konuyu uzatmıyorum.

SAR Değeri : Yani telefonun yaydığı radyasyon seviyesi. Bu konuda bence hepsi yoluna uydurduğu için bir şey söylemek zor.

Veri Güvenliği : Ucuz telefonlara gömülü reklamlar ve güvenlik açıkları özellikle Çin telefonlarında dikkat edilmesi gereken bir noktadır.

Kamera : Kendi içinde bir dünyadır ve sadece pikseli yüksek diye daha iyisi olacak anlamına gelmez.

Ses : Kaliteli modellerde ses stereo iken düşük modellerde mono'dur. Buda telefondan bir müzik dinlerken alınan keyfi azaltır.

Ekran : Kısaca en ucuz paneli kullanırlar ama bu konuda maliyetin 1/3 ekran oluşturduğu için bu konuda bir şey söylemek anlamsız.

...

Aslına bakarsanız bu yukarıda saydığımız başlıkları kaliteli kullanmak ile en ucuzunu kullanmak arasında firmalara astronomik bir kazanç sağlamamaktadır. Yani üreticiler istese her telefon modelini belirli bir kalitenin üstünde üretebilirler. Buradaki asıl amaç segment oluşturmak ve planlı eskitmedir.

Özet ile zaten telefon fiyatları olabildiğince yüksek size tavsiyem ucuz alıp her sene telefon değiştirmek yerine,  ihtiyaçlarınıza yönelik fiyat performans cihazı alıp  mümkün olduğunca uzun süreler kullanmak yönünde olacaktır.


Zaman  ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederiz , umarız size bir değer katmışızdır.

Yorumlar