İnternet Avamlaşması Nedir?


Kalitesizin Daha Fazla Talep Görmesi Neden Olur?

2000 'li yıllardan sonra internetin günlük hayatın bir parçası olması ve internetten toplanan verilerin (Big Data) analizi sonucunda bazı ürünlerin kalitesizlerinin (niteliksizlerinin) daha fazla talep görmesinin anlaşılması ile sunulan hizmet veya ürünlerdeki kalitelinin azaltılmasına neden oldu.

Avam Nedir?

TDK : Alt tabaka, havas (nitelikli) karşıtı.

Burada şunu belirtelim; eskiden avam kelimesi halkın alt tabakası için de kullanılıyor olsa da günümüzde daha çok bir şeyin en düşük kalitesi için kullanılmaktadır. Makaledeki "avamlaşma" kalitesizleşme, niteliksizleşme, adileşme, bayağılaşma anlamında kullanılmıştır.

İnternet Avamlaşması Nedir?

İnternet avamlaşması : İnternetteki bir ürünün yada hizmetin kalitesizinin (niteliksizinin) daha fazla ilgi görmesi yüzünden, doğrusunun o olduğu zannedilmesidir.

İnternette her şey bildiğiniz gibi bir veri olarak depolanır ve sonra bu veriler analiz edilerek çıkan sonuçlara göre hareket edilir. Bu da özellikle ücretsiz sunulan hizmetlerde ki bunun en büyük oranını sosyal medya verileri oluşturur. Kısaca dev şirketler bir ürün yada hizmet piyasa sunmadan önce mutlaka bir pazar araştırması yapıp, ondan sonra ürünü yada hizmeti piyasa sürerler.

Buraya kadar her şey normal görünsede sosyal medya verilerine bakıldığında örneğin Youtube Trendler (https://www.youtube.com/feed/explore), yada Facebook en fazla abonesi olan gruplar, Instagram da en fazla takipçisi olan fenomencikler, en fazla yorum alan Twitter paylaşımları vs. ne kadar aptalca o kadar fazla reyting, ne kadar fazla zaman kaybı o kadar fazla ilgi gördüğünü farkedebilirsiniz. (Tabi ki istisnalar müstesna, burada büyük çoğunluktan bahsediyoruz).

İnternet avamlaşmasını en kolay fark edebileceğimiz alanlardan, YouTube videoları, sinema ve TV sektörlerinden anlayabiliriz. Avamlaşma verileri doğrultusunda değer katmadan ziyade, avamlaşıp daha az emek ve para harcayarak daha fazla kâr kazanalım gibi ürünler pazarın çoğunluğunu oluşturmaya başladı. 

Örneğin son yıllardaki süper kahraman filmleri bilerek embesiller ve düşük yaş gruplarıda izlesin, önemli olan biz daha fazla para kazanalım mantığında yapılıyor. (Bu sadece benim görüşüm değil tabi ki internette yüzlerce kaliteli sinema eleştirisi yapan profesyonellerin veya sinema meraklılarının görüşlerinide araştırıp bulabilirsiniz. Tabi şu paradoksada düşmeyin, YouTube da tık tuzağı için yırtınan amatörlerden bahsetmiyorum, bu işin hakkını veren profesyonellerin yada gerçek sinema takipçilerden bahsediyorum).

Ana akım medya haber sitelerine bakarsanız size doğruları ve bilmeniz gerekenden ziyade 3. sayfa ve magazin haberleri ile dolu olduğunu kolayca anlayabilirsiniz.

Çizgi filmlerdeki avamlaşma ise son yıllarda doruğa çıkmış durumda. Çocuk olmak demek aptal, malak yada düşük zekalı olmak değildir. Özellikle son yıllarda çıkan neredeyse her çizgi film zeka geriliği yaşayan çocuklara göre çıkartılıyor. Bilinçsiz anne babalarda bu durumu yeterince seçici davranamıyorlar. (Tabi benim fikrim direk bu şekilde ama konun uzmanlarına da sorarsanız benzer ifadeler alabilirsiniz).

Bir örnek daha verelim. Mesela eskiden bilgisayar donanımlarında mühendislik, kalite ve uzun ömür ön plandayken şimdilerde kaliteyi boş ver, RGB led ekleyelim daha fazla satılır kafasında ürünler ile doluyor.

Filmler, diziler, TV programları, çizgi romalar, kitaplar, haber siteleri, yarışma programları, teknolojik ürünler...kaliteli olup değer katmak yerine avamlaşmayı tercih ediyorlar.

Aslında çoğunluğun ne yaptığının bir önemi yok. (Aptalca bir şeyi milyonlarca kişi de söylese, o hala aptal bir şeydir.). İstesende istemesende, ne tüketirsen o'sun. Kaliteli tüketirsen kaliteli olmaya, kalitesiz tüketirsen kalitesiz olmaya doğru gidersin. Sonuçta o kalitede de değer görürsün.

Her insan kendine yakışanı yapar çünkü kalite asla tesadüf değildir.


Yorumlar

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺