Blog Yazarlarına Gerçek Tavsiyeler

Blogcunun Tecrübe Kayıtları


Daha önce sizlere tecrübelerimizi paylaştığımız;

1.) Blog Yazarı Olmak…

2.) Yeni Blogcuların Dikkat Etmesi Gereken Ayrıntılar

3.) Blog Yazarlarına Tavsiyeler

4.) Bloglarda Olmaması Gerekenler !

Yazılarımızı umarız ki okumuş ve sizlere de bir faydası olmuştur. Bu yazıların devamı niteliğinde, blogunu açmış ve yazılarını yazmış ama geliştirmeyi ve daha fazla ziyaretçi gelmesini isteyen bloggerler için, tavsiyelerinizin devamını yazmak ve tecrübelerimizi paylaşmak istedik.
Kısaca bu yazımz yeni blogculardan ziyade en az iki yıl düzenli blog tutmuş kişilere fayda sağlamayave tecrübeler doğrultusunda değer katmaya yöneliktir. 
Yazdıklarımızın daha anlaşılır olup sizlere fayda sağlaması için tavsiyemiz önceden yayınladığımız bu yazılarımızı okumamışsanız öncelikle bu içeriklerimize bir bakmanızı ve sonrasında bu yazımızı okumanız yönündedir.

Blog Yazarı, En Bilinçli İnternet Okuryazarıdır

Sizlere söylemek istediğimiz ilk şey; paylaşım ile içerik arasındaki farkları net bir şekilde anlamanız yönünde olacaktır. Paylaşım ile içerik arasındaki en önemli fark, fayda sağlamaktır! Sizin sosyal medyada, bir forumda, bir site de yada kişisel blogunuzda; anılarınızı, yediğiniz bir yemeği veya gezdiğiniz bir yerin fotoğrafını paylaştığınızda bu ileti bir içerik değildir çünkü bu iletiyi okuyan, beğenen yada altına yorum yazan kişilere hiç bir faydası yoktur. Bir ileti; okuyana bir değer katıyor, bir sorununu çözüyor, bilgi vererek bilinçlendiriyor veya bir fayda sağlıyorsa işte o zaman biz ona içerik diyebiliriz.

Bir çok blog yazarının en büyük hatası paylaşım yapmak ama içerik üretmemektir. Kimse sizin gezdiğiniz yerlerdeki çekildiğiniz fotoğrafları merak etmiyor yada hangi dizileri izlediğinizi veya başka sitelerden kopyaladığınız içeriklere değer vermiyor. 

İçerik ile paylaşım yapmak arasındaki farkı anladığımıza göre şimdide karşı tarafın gerçeklerine ışık tutalım. İlk önce bir şeyi kabullenmek gerekir. Hitap ettiğiniz toplumun kitap okuma alışkanlıklarını az çok tahmin etmeniz ve doğrultuda beklenti oluşturmak, gerçekçi bir yol haritası olacaktır... Eğer çok okuyan bir topluma hitap ediyorsanız emin adımlarla yükseliş sürecektir. Lakin okumayı sevmeyen cahilliği ile övünen bir toplumdaysanız maalesef blogunuz çok ağır bir trafik alarak ilerleyecek hatta bu yoğunluk zamanla azalabilecektir.




Benim blogculuğa başlamam forum dünyasının bir doyuma ulaştığını ve artık internet başında daha az zaman geçirmeye başladığım için kendi köşeme çekilmek ve bir not defteri gibi kullanmak için 2007 civarında başladım. Baktım ki gelen giden var, dedim şunu bir araya toplayalım düzenleyelim daha güzel bir sunum ile anlatım yapayım derken 2010 yılında webseyyahı blogu sizlere "merhaba dünya" diye yayın hayatına başladı. Yıllar geçince bir düzenleme yapıp, WebKenti.Net olarak yayınlarımıza devam etme kararı aldık.

Yerli olarak en iyi veya en çok trafik alan kişisel bloglarının bir çoğu ile uzun zamana dayalı tanışıklıklarımız, bir kısmı ile de dostluklarımız mevcut. Üstüne blog çerçevesi içinde organik trafik olarak TR de üst sıralarda olan kendi bloğumuzu da ekleyim (Her ne kadar yorum alanında karşılıklı iletişimi az bıraksak da , oda bizim eksiğimiz ama nedenleri var ). İstediğimiz yada daha doğrusu arzuladığımız takipçi saylarında değiliz. Kısaca blogculuğun gidişatını ve beklentilerinizi ona göre düzenlemenizi tavsiye ederim.

Hepimiz zaman zaman bu işlere ara verdik, zaman zaman bizleri üzen mesajlar, trafik düşmesi, bir süre suskunluk yaşadık, ama bizi ayakta tutan olgu bu işi bir hobi olarak yapmamız ve blogculuktan lezzet duymamız oldu. Şimdilik kendi halinde mümkün olduğunca düzenli ve faydalı içerik üretmeye çalışıyoruz.


Gelelim yazının başlarında da belirttiğim gibi bundan sonrası için blogculara trafiğin artması için ne yapmalısınız bölümüne. Eğer sadece kendiniz için açtığınız bir blogunuz yoksa, insanların size ulaşmasını sağlayan içerikler üretirseniz trafiğiniz artar. (Tabi ki önceden yazdığım diğer makaleleri okuduğunu ve yazıma ondan sonra devam ettiğini varsayıyorum). Yani bir örnek verecek olursak, benim teknoloji içeriği ağırlıklı blogum da en hızlı hiti bir soruna çözüm bulmuşsam ve internette benzeri veya daha iyi anlatanı yoksa o yazım hızlıca çok ziyaretçi topluyor. Örneğin bir notebook da işletim sistemi güncellerken bir sorun çıkmış arama motorlarında bunu aramış ama doğru düzgün bir çözüm bulamamışsak ve çözümü kendimiz keşfetmiş olarak bunu düzgün ve anlaşılır bir şekilde yazıya dökmüş resimlerle güçlendirmişsek, kesin o sorunu yaşayan bir çok kişi sizi arayıp bulup o yazının görüntülenme sayısını diğer içeriklere oranla daha hızlı yükseltiyor. Kısaca diğer insanlara faydası dokunacak , bir soruna çözüm gösterecek içerikler üretmeye önem verin.

Daha çok söylenecekler var ama en önemlisini izah etmeye çalıştım. sonuçta paylaşım değil içerik üretin. Gerisini zaten daha önce söylediklerimizin tekrarına mühim gerekmediğinden, içeriği yinelemenin de bir anlamı kaidesi bulunmamakta.

Okuyucuya değer katan, faydalı bloglarınız olsun, Sağlıcakla kalın.

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederiz. Umarız sizlere bir değer katma anlamında faydamız oluyordur.


Daha iyi bloglar için, bloğuna değer kat...

Yorumlar

Yorum Gönder

🔺 YUKARI ÇIK 🔺